PočetnaMobyPrijenosniciHP 250 G5 recenzija – Laptop za 2300kn sa SSD diskom!

HP 250 G5 recenzija – Laptop za 2300kn sa SSD diskom!


HP opisuje ovaj laptop kao primjer izvrsnog odnosa uloženo/dobiveno i u principu ovo ima smisla. I doista, HP 250 G5 ima nisku cijenu, tek nešto više od 2300 kuna, a budimo iskreni i jedan osrednji mobitel košta više.

Uređaj ima plastično kućište veličine 15,6-inča i dolazi sa budžetskim procesorom Intel Celeron. Ovaj laptop bi savršeno odgovarao domaćicama, učenicima, ili studentima, gdje se od laptopa zahtijevaju minimalne performanse. Na tržištu laptopa HP 250 G5 ne zauzima posebno mjesto, ne ističe se iz gomile, međutim da ima određenu publiku – to je sigurno.

HP 250 G5: Dizajn

Kućište je izrađeno u cijelosti od mat plastike. Činjenica je da se kvaliteta materijala ne odražava samo na izgled, već dijelom i na funkcionalne značajke i poklopac se lagano savija pod pritiskom. Zglobovi koji drže ekran su dosta kruti i otvaraju zaslon pod maksimalnim kutom od 130 stupnjeva.

Dizajn kučišta uređaja je sličan predhodnom HP G4 sa sjajnim vodoravnim prugama. Veliki HP logo se nalazi na središtu poklopca sa blještavim dizajnom koji jako lijepo izgleda na mat površini.

Dimenzije od 384,3×254,6×24,3 mm su pohvalne za 15,6-inčni laptop. Osim toga, ovaj uređaj ne pripada segmentu ultrabook-ova koji ne prelaze 1,7 kg težine. Veličina i težina u odnosu na konkurentne budget 15,6-inčne prijenosnike su vrlo slične. Većina prijenosnih računala u tom rasponu cijena ne odstupa daleko od mase 2 kg ili debljine od 25 mm, uključujući Lenovo B50 i Asus F540SA.

HP 250 G5 možete ponijeti sa sobom na put ili ostaviti ga na stolu – i u bilo kojem drugom slučaju on će postati prikladan alat za rad ili razonodu. Usput, kvaliteta izrade laptopa ostavlja dojam nižeg cjenovnog ranga, ali njegova kvaliteta sasvim odgovara cijeni, osim savijanja poklopca zbog nedovoljne čvrstoće plastike, druge zamjerke nismo primjetili.

 

HP 250 G5 W4N45EA

 

HP 250 G5: Zaslon

HP 250 G5 korisnicima nudi budžetski 15,6-inčni zaslon sa anti-reflektirajućim premazom i rezolucijom od 1366×768 piksela. Uz ograničene kutove gledanja, maksimalna svjetlina je slična većini nisko budžetnih prijenosnih računala,  na oko 200 niti, sa razinama kontrasta manjim od 300: 1, što je i očekivano za ovakcvu cijenu laptopa.

Ipak opći dojam malo popravlja mat površina. Zaslon je općenito osrednje kvalitete, ali je dovoljno dobar za vrstu poslova na koje laptop cilja. Za komuniciranje preko Skype, HP nudi ugrađenu VGA web kameru. Za slušanje glazbe nudi dva stereo zvučnika koji se nalaze na dnu, a postoji i podrška za DTS Studio Sound tehnologiju. Kvaliteta zvuka je prosječna, maksimalna snaga i bas nisu impresivni. Sve u svemu, akustika nije loša i vjerojatno, ako niste audiofil, nećete trebati kupiti zasebne slušalice ili zvučnike.

 

HP 250 G5: Tipkovnica i touchpad

Na HP 250 G5 ima dosta prostora za smještaj ne samo tipkovnice pune veličine, nego i numeričkog dijela tipkovnice. Oznake i raspored tipki su standardni, pa je vjerojatnost pogreške svedena na najmanju moguću mjeru. Po tradiciji tipke “gore i dolje” su skraćene, ali situacija je ista na mnogim drugim laptopima i morati ćete se naviknuti.

Podloga nije dovoljno jaka, tako da u procesu tipkanja morate biti spremni na djelovanje sile, koja, međutim, nije dovoljno jaka da ometa rad. Tipke se nježno pritiskaju, sa minimalnim trzanjem i gotovo nečujno. Gumb za uključivanje sa odgovarajućom oznakom se nalazi u gornjem lijevom kutu iznad tipkovnice.

Touchpad je pomjeren na lijevu stranu, hrapav je, što je dobro za osjećaj pod prstima, te je dopunjen sa dvije osnovne tipke miša. Touchpad je veliki, što nije loše, dobro reagira na dodir i geste, a ima i multi-touch podršku. No, fizičke tipke, kada se pritisnu, daju prilično glasan zvuk, što može nekoga smetati.

 

HP 250 G5: Performanse

Laptop HP 250 G5 (W4N45EA) dolazi sa FreeDOS. To je imalo pozitivan utjecaj na cijenu uređaja, a korisnik može sam odabrati željeni operativni sustav. Uređaj je opremljen dvojezgrenim budžetskim Intel Celeron N3060 procesorom generacije Braswell.

Korištenje trodimenzionalnih FinFET tranzistora i 14-nanometarske tehnologije proizvodnje će smanjiti potrošnju energije procesora na minimum od 6 W, što bi trebalo povećati autonomiju laptopa u cjelini. Operativna frekvencija od 1,6 Ghz sa podrškom za Burst ubrzanje se povećava do maksimalnih 2.48 GHz.

HP 250 G5 performanse

 

U skladu sa pravilima arhitekture, Intel Celeron N3060 ima 2 MB L2 cache i podržava GPU tehnologiju ubrzanja/Quick Sync dekodiranje. Budžetski CPU obavlja multitasking i nezahtjevne uredske aplikacije bez problema.

Intel HD Graphics 400 (Braswell) integrirana grafika sa DirectX 11.2 podrškom radi na 640 MHz. Apsolutno točna tvrdnja bila bi da je laptop namijenjen isključivo za jednostavne zadatke i samo za vrlo ograničen broj igara – uglavnom starih i nezahtjevnih. Na primjer, čak i Sims 4 na rezoluciji laptopa sa srednjim postavkama daje samo 15-18 FPS.

Pravo iznenađenje je da laptop dolazi sa SSD diskom M.2. Obično smo to naikli gledati samo na najskupljim varijantama laptopa, ali eto HP nas je iznenadio. Uz ugrađenih 4GB RAM memorije, što je standardna količina za budžetne laptope, HP 250 G5 ima jedan slot koji može prihvatiti DDR3L standardnu memoriju na 1600 MHz.

HP 250 G5 cijena

 

HP 250 G5: Portovi i baterija

Naš KS 250 G5 laptop je primjer budžetskog uređaja, dok ima sve potrebne priključke za video prijenos i povezivanje različitih uređaja. Lijevo su: kombinirani audio utor, USB 2.0, USB 3.0, HDMI, Gigabit ethernet, VGA i priključak za punjenje.

Sa desne strane možete pronaći slot za Kensington bravu, jedan USB 2.0, čitač SD kartica i optički DVD +/- RW SuperMulti DL pogon. Bežična komunikacija je ostvariva putem Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac i Bluetooth 4.2.

Laptop je opremljen 3-ćelijskom litij-ionskom baterijom od 31 Wh, koja pruža autonomiju od 3,5 sati surfanja internetom ili rada u uredu. Ovo nisu impresivni podaci, međutim ovo je sasvim u redu za jeftini kućni laptop.

 

Zaključak

Budžetni laptopi su vrlo često u kombinaciji sa slabijim procesorom i sporim hard diskom, koji je često i usko grlo u performansama računala. Ovaj HP laptop dolazi sa također budžetnim procesorom Celeron N3060 ali sa brzim SSD diskom. Međutim krajnji rezultat je isti: sporije performanse, namijenjene samo za obradu teksta, pregledavanje video reprodukcije, i druge manje zahtjevne aktivnosti.

Od prednosti možemo nabrojati tihi rad i jako povoljna cijena. Cijena HP 250 G5 je oko 2300 kuna i ovo je opravdanje za masu nedostataka koje laptop pokazuje. Budžetski laptop ne može ponuditi zaslon visoke kvalitete i snažne specifikacije i ovo je apsolutno očekivano i prirodno.

Prema tome, uređaj kao što je HP 250 G5 bi trebao biti u ponudi svakog proizvođača laptopa, jer ne može si svatko priuštiti kupovinu skupljih laptopa sa vrhunskim performansama i atraktivnim izgledom.

SPECIFIKACIJA: Procesor: Intel® Celeron® N3060 sa integriranom grafikom Intel HD Graphics 400 (1.6 GHz, up to 2.48 GHz, 2 MB cache, 2 cores), RAM memorija: 4GB DDR3L-1600 SDRAM (1 x 4 GB), SSD 128GB M.2, Zaslon 15.6 inča, HD (1366×768), operativnog sustava :DOS, DVD+/-RW SuperMulti DL, HDMI, USB3.0, HDMI, Lan, Wlan, Bluetooth, FreeDOS, Jamstvo 1 + 3 godine.

Ustupio: Microline

Cijena: oko 2300kn

Za:

  • Dobar omjer uloženo/dobiveno
  • SSD disk
  • Dobro trajanje baterije
  • Dobre opcije povezivosti

Protiv:

  • Nema USB tip-C
  • Slabije performanse

Ocijena: 4/5

Piše: A.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular