PočetnaOstaloWikipedia proslavila svoj 16. rođendan

Wikipedia proslavila svoj 16. rođendan


Teško je za povjerovati da među vama ima osoba koje nikada nisu posjetile Wikipediju. Wikipedia je najveća internet enciklopedija, a ujedno i jedna od najposjećenijih stranica na internetu. Ovih dana, točnije 15. siječnja Wikipedia je proslavila svoj rođendan.

Wikipedia je pokrenuta 15. siječnja 2001. godine, pa je tako ove godine proslavila svoj 16. rođendan. Stranicu su kreirali Jimmy Wales i Larry Sanger, čiji je osnovni motiv bio pružiti ljudima sve znanje ovog svijeta javno dostupno. Ona je potpuno besplatna, a mogu je uređivati svi koji steknu kredibilitet i čije se informacije pokažu istinitima.

Ono što je zanimljivo jest da Wikipedija zapravo nije bila glavna uzdanica, već je bila samo nadomjestak Nupediji. Nupedija je s druge strane bila enciklopedija za koju su pisali samo stručnjaci i to prema strogo definiranim pravilima. Dakle, Wikipedija je trebala biti ‘blaža’ verzija koju bi mogli uređivati svi koji to požele i imaju vrijedne informacije. Jedna od zanimljivosti također je i da se svakog mjeseca doda 20 tisuća novih članaka na engleskom jeziku, a sveukupno je na engleskom jeziku dostupno preko 5.3 milijuna članaka.

U svakom slučaju, Wikipedija je prerasla u pravi izvor znanja i trenutno je daleko najpopularniji način za pridobivanje informacija kada trebate istražiti nešto o nekoj stručnoj tematici. Sretan rođendan.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular