PočetnaHardverPeriferijaRazer DeathAdder Elite najbolji gaming miš?

Razer DeathAdder Elite najbolji gaming miš?


Svijet gaming miševa je širok i kompliciran, s previše brendova koji nude previše različitih modela. Da bi stvar bila još gora, specifikacije miša poput DPI-a i preciznost senzora ne dočaravaju vjerno prave performanse proizvoda.

S novim DeathAdderom Elite, Razer nudi visoke  brojke poput 16000 DPI senzora, uz 99.4% preciznosti senzora, te brzinu od 450 inča po sekundi. No ovaj miš nudi puno više od tih brojki na papiru.

DeathAdder Elite mora biti na nivou originalnog DeathAddera. Ovaj je miš tokom svog vijeka prikupio mnogo vjernih obožavatelja diljem svijeta, i to ne bez razloga. Prema izjavama Razora ovo bi trebao biti najbrži, najosjetljiviji i najprecizniji miš na svijetu. Dali je to doista tako ili će i prošli model biti i dalje dovoljan?

DeathAdder Elite ISTI KAO I PRIJE

Obožavatelji prijašnjih DeathAdder modela biti će sretni kad čuju da se dizajn nije mnogo mijenjao. Još uvijek je miš za desnu ruku s parom gumba ispod palca na lijevoj strani. Jedina promjena vrijedna spomena su dva mala gumba iza pokretnog kotačića, koji kontrolira osjetljivost.

Ni izgled se nije puno mijenjao. Razerov potpuno crni izgled dobro ga je služio posljednjih godina, pa DeathAdder tako i nastavlja bez novih promjena. Među današnjim šarolikim miševima i onima koji liče na transformere, Razerov izbor estetike postaje potcijenjen.

Razer ima malo uređaja u svojoj liniji bez Chroma RGB LED osvjetljenja. Čak je i prošla generacija DeathAdder Chroma to imala. U slučaju DeathAddera, malo je razočaravajuće, jer jedino svjetlo dolazi iz pokretnog kotačića i loga na tijelu miša, koji najčešće pokriva vaša ruka, pa se u radu niti ne ističu. Još uvijek je bolji od Logitechove verzije RBD LED osvjetljenja, pogotovo kod modela Prodigy G403.

Kao i svi moderni žični miševi, DeathAdder se povezuje na vaš sustav putem kabla s pletenom ovojnicom od 213 cm i pozlaćenog USB ulaza. Malo miševa za gaming koristi gumene kablove, tako da Razerov kabel s pletemom ovojnicom nije revolucionaran. No barem neće smetati.

Razer DeathAdder Elite 2016

 

DeathAdder Elite NEKOLIKO DOBRIH GUMBA

DeathAdder Elite ima čak dva gumba više od DeathAdder Chroma, što ga dovodi na razinu skupocjene Mamba serije, s ukupno 7 gumba. Dva gumba za lijevu ruku imaju duboku putanju i zadovoljavajući glasni klik. Lagano su zaobljeni kako bi odgovarali vašem palcu, te su pozicionirani iznad naboranog djela pri dnu miša, tako da malo morate posegnuti da ih dotaknete. No nećete ih slučajno pritisnuti tijekom intenzivnih pokreta. Njihova veličina ih čini savršenim za akcije za koje vam treba brzi pristup, poput korištenja napada s oružjem izbliza u pucačkim igricama.

Postoji još jedan par malih gumba iza pokretnog kotačića. Bilo bi ih teško koristiti za akciju, no korisni su za brze promjene osjetljivosti ili drugih postavki. Također su korisni za prebacivanje između različitih profila, iako Razerov softver Synapse podržava automatske profile vezane uz određene igrice.

Omrom-ova mehanička sklopka se skriva ispod svakog glavnog gumba. Nudi zadovoljavujući klik i brzo vrijeme reagiranja, sa brzim povratom, (vrijeme koje je potrebno da se gumb vrati u početno stanje nakon što ga se pritisne), što je vežno za neometano brzo klikanje.

OD PUCANJA DO TRAŽENJA

Iako su mnogi naglasili važnost gotovo savršene točnosti senzora, malo je  vjerojatno da će uobičajeni korisnici to uopće i primjetiti u većini situacija. Ono što će primijetiti jest da DeathAdder Elite ima ogroman rang DPI osjetljivosti, koji kreće od 100 DPI pa sve do 16000 DPI.

Primjetno je tek kada DPI padne na razine ispod 1000. Spuštanje DPI-a na jako niske razine za veću preciznost, ili podizanje DPI-a za veću brzinu, postaje uobičajeno kod strastvenih gamera.

DeathAdder spada u teže miševe sa svojih 105 grama, što može smetati tijekom dugih igranja, međutim to je cijena čvrste konstrukcije. No, lakši je od skupocjenih opcija poput Razer Mambe, te miševa s mnogo gumbova poput Corsair Scimitara.

Većini gamera će biti dobar za bilo koju igricu, kao i dovoljno udoban za povremenu upotrebu. Jedino je manje učinkovit u igricama koje zahtijevaju mnogo gumba ispod palca, poput masivnih online igara. Čak i tada, manjak gumba jedino vrijedi za igrače koji preferiraju sve kontrolirati preko miša umjesto određenih kontrola na tipkovnici.

gaming miš Razer DeathAdder Elite cijena

 

RAZER SYNAPSE

Nije se mnogo toga promijenilo u Razerovom softveru u posljednjim godinama. Glavna aplikacija u paketu Synapse, odnosi se sa podešavanjima profila i peformansi, te radi na cloudu, tako da možete koristiti vaše postavke i kad sjednete za drugo računalo To je robusna aplikacija kojoj ne manjka podečavanja opcija performansi uključujući i DPI postavke, makro, gumbe za podešavanje kontrola, kalibraciju površine,  automatsko prebacivanje profila, heatmaps, te druge podatke o korištenju miša. Ako imate nekoliko Razer uređaja, sve ih odrađuje putem jednog menija, te čak može koordinirati boje i profile između njih.

 

razer-synapse

Razerov DeathAdder ima riječ „Elite“ u imenu, no zapravo radi se o nasljedniku istog DeathAdder modela kojeg obožavatelji miševa već znaju i vole. Sa manjim poboljšanjima na DPI-u senzora, preciznost, te nekoliko dodatnih gumba, bilo bi ga točnije nazvati DeatAdder 2.

Postoji li bolja alternativa?

Igrače koji često igraju masivne mrežne online igre uloga bi više mogao privući Corsair Scimitar, koji nudi potpuni panel od 12 podesivih gumba na lijevoj strani miša. Ima nešto manji, 12000 DPI senzor, no dodatni gumbi su ključni za takvu vrstu igranja.

Razer ima najveću konkurenciju u Mionixu Castoru. Ovaj gaming miš ima vrlo ergonomski dizajn, sa laganim softverom koji učitava konfiguracije miša, umjesto da ih pohranjuje na cloud. Ima jedan gumb manje te manji doseg DPI osjetljivosti, no i dalje je vrlo kompetitivna ponuda koja bi mogla bolje odgovarati onima koji drže miš rukom u obliku “kandže”.

Koliko dugo će trajati?

Sa DPI senzorom i solidnom kvalitetom izgradnje, jedini razlog zbog kojeg bi ga mjenjali je da ga razbijete ili da vam zastari. Mehaničke Omrom sklopke ispod glavnih tipki se procjenjuje na 50 milijuna klikova.

Trebate li ga kupiti?

Da. DeathAdder predstavlja solidnu kvalitetu u kategoriji miševa srednjeg cjenovnog ranga, i dobrom podrškom robusnog softvera. Jedino ako vaša rutina igranja zahtijeva specijalizirane funkcionalnosti poput hrpe dodatnih gumbova ili bežično spajanje, trebat ćete potražiti drugi miš.

Za skoro svakog drugog, novi Razer DeathAdder Elite bit će dobar odabir, već dobro poznatog miša za igranje. Prepoučena cijena za novi Razer DeathAdder Elite je oko 500,00kn. Postoji dobar razlog zbog kojeg DeathAdder izgleda skoro isto kao i prošli modeli, a to je zašto mjenjati nešto što se već dokazalo kao jako dobro zar ne?

Piše: M.P.

 


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular