PočetnaInternetDigitalni medijiTurska nakon Twitter-a zabranila i YouTube

Turska nakon Twitter-a zabranila i YouTube


Prije neki dan Turska je vlada zabranila korištenje Twittera u cijeloj zemlji. Jednostavno su onemogućili pristup toj društvenoj mreži unutar cijele zemlje, a to je izazvalo velike polemike i prepirke. No, zabrana ove mreže nije bila dovoljna, pa je jučer zabranjen još jedan popularni svjetski servis – YouTube.

Kako smo mogli saznati iz objašnjenja koja su ponudili u Turskoj, razlog suspendiranja Twittera je neprimjereni sadržaj koji se počeo širiti tom mrežom. Razlog za suspenziju YouTubea gotovo je identičan kao i za Twitter, ali iza neprimjerni sadržaj stoji zapravo politika. Naime, na tim su se mrežama počeli širiti video uradci čiji bi sadržaj mogao naštetiti vrhovnim turskim političarima. Dakako, takvo što je neprihvatljivo za političare, pa su oni odlučili cijeloj zemlji zabraniti navedene servise.

Na YouTubeu je kružila snimka u kojoj se jasno može raspoznati razgovor turskih čelnika u kojem raspravljaju o napadu na Siriju. Jasno je svima da javnost za taj razgovor ne bi smjela znati, ali uskraćivati pravo na informacije trebalo bi biti važnije od nekih snimaka koje su se ionako proširile internetom. Nakon svega toga postavlja se pitanje kakvu moć zapravo mogu imati čelnici neke države kada mogu spozabraniti sve što im se ne sviđa. Taj potez Turske proširio se brzo svijetom i gotovo svi smatraju da je takav potez neprihvatljiv i da narušava osnovna ljudska prava. Isto to misli i sud koji je dan prije donio presudu kojom se naređuje da se ukine zabrana Twittera. No, umjesto da se Twitter ponovo aktivira, Turski su čelnici zabranili i YouTube. Ostaje pitanje može li uopće tko pobiti potez turske vlade kada sud to nije uspio. Očekuje nas zanimljiv period u Turskoj jer čini se kako se vlast potpuno oglušila na želje građana. Sve to moglo bi eskalirati u sukobe, a u krajnjem slučaju i u rušenje postojeće turske vlade.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular