PočetnaHardverKomponenteEvo zašto su ventilatori ipak bolji od hlađenja vodom!

Evo zašto su ventilatori ipak bolji od hlađenja vodom!


Iako hlađenje vodom donosi cijeli niz svojih prednosti, mnogi stručnjaci smatraju da su ventilatori ipak bolji, kada je u pitanju hlađenje računala. Je li to zaista tako i ako jest, zašto je to tako, vidjet ćemo u nastavku ovog članka.

 

Sustav hlađenja zrakom je jednostavniji u odnosu na hlađenje vodom

Jedna od najvećih prednosti zračnog hlađenja je njegova jednostavnost. Postavljanje zračnog hladnjaka općenito je jednostavno: samo ga pričvrstite na procesor, učvrstite na mjestu i spojite ventilator na matičnu ploču.

Nema potrebe za petljanjem s crijevima, pumpama ili spremnicima, što ga čini privlačnom opcijom za one koji žele jednostavnost. Sa zračnim hlađenjem se ne moram brinuti o složenim procesima instalacije ili opsežnom rješavanju problema, ako nešto pođe po zlu.

Sustavi vodenog hlađenja često zahtijevaju pažljivo planiranje i ugradnju. Morat ćete znati koji su najbolji kompleti za hlađenje tekućinom, što može biti dosta komplicirano, pogotovo za početnike.

pc ventilatori

Budući da se radi o ventilatoru, niste u riziku da nešto ”procuri”

Činjenica da ćete imati tekućinu bilo gdje u blizini komponenti računala meni osobno ne odgovara. Naravno, moderni sustavi vodenog hlađenja dobro su dizajnirani kako bi spriječili curenja, ali uvijek postoji i ta mala šansa. I budimo iskreni: čak i malo curenje može izazvati katastrofu za vašu matičnu ploču, grafičku karticu, procesor ili napajanje.

To je vrsta rizika koju ja osobno nisam spreman preuzeti. Sa zračnim hlađenjem, to niti ne dolazi u obzir. Sve je mehanički: nema pumpi, rashladne tekućine ili tekućine koja cirkulira u blizini mog hardvera. Ako nešto pođe po zlu s hladnjakom zraka, to je obično samo kvar ventilatora, što je nešto što možete riješiti jednostavno i za malo novca, bez ikakvog rizika za ostale komponente.

 

Za ventilatore vam je potrebno minimalno održavanje

Nakon što postavim svoje računalo, želim trošiti što manje vremena na njegovo održavanje. Ako želite što manje vremena potrošiti na održavanje komponenti vašeg računala, dobro će vam doći ventilator. Osim što povremeno čiste prašinu s hladnjaka, oni jednostavno nastavljaju raditi, bez ikakvih problema.

Sustavi vodenog hlađenja, s druge strane, zahtijevaju redovito održavanje. Morate paziti na razine rashladne tekućine; s vremenom se ta tekućina razgrađuje. Osim toga, možda ćete povremeno morati ispirati i ponovno puniti sustav, a ne zaboravimo ni provjeru cijevi i kako stoje po pitanju istrošenosti. To je više posla za razliku u hlađenju koja je, osim ako ne tjerate svoj sustav do njegovih granica, marginalna za prosječnog korisnika.

 

Osim ako niste korisnik s velikim zahtjevima, ventilatori će i više nego dovoljno ispuniti vaše potrebe

Mnogi korisnici imaju dojam da je vodeno hlađenje uvelike superiorno kada je riječ o performansama hlađenja, no razlika nije tako velika kao što mislite. Vrhunski zračni hladnjaci, poput Noctua NH-D15 Dark Rock Pro 4 nudi nevjerojatno dobre mogućnosti hlađenja. Ovi hladnjaci mogu podnijeti i podizanje radnog takta računala iznad standardne mjere i mogu održavati temperature unutar sigurnih raspona, čak i tijekom intenzivnih aktivnosti.

Za korisnika bit će sasvim dovoljno hlađenje ventilatorom visoke kvalitete. Osim ako niste entuzijast, odnosno ako svoje računalo ne želite ”overclockati” do krajnjih granica, zračno hlađenje će vam biti sasvim dovoljno. Vodeno hlađenje može sniziti temperature za nekoliko stupnjeva, ali tih dodatnih nekoliko stupnjeva ne opravdava dodatnu složenost za svakodnevnu upotrebu.

Sustavi vodenog hlađenja daleko su cjenovno nepristupačniji u odnosu na sustave zračnog hlađenja

Ako govorimo o cijenama, onda je jasno da vodeno hlađenje nema previše smisla za većinu korisnika. Prilagođena petlja vodenog hlađenja može vas koštati nekoliko stotina eura, a čak i osnovni AIO hladnjak košta više od nekih od najboljih ventilatora koji postoje na tržištu.

Za usporedbu, hlađenje zrakom pružit će vam odličan omjer uloženog i dobivenog. Ako uložite novac u kvalitetan ventilator, to će vam se itekako isplatiti i to samo za djelić novca kojeg biste potrošili na vodeno hlađenje. Umjesto ulaganja novca u sustav vodenog hlađenja, radije bih taj novac uložio u novu grafičku karticu, novu radnu memoriju ili ako ne već novu onda barem koju pločicu više ili u SSD sa većim kapacitetom. Jer ako kupite bilo koju od ovih komponenti, time ćete uistinu nadograditi mogućnosti svog računala.

Znači li ovo da sustavi vodenog hlađenja nemaju svojih prednosti? Ne. Ali smatram da većini običnih korisnika sustavi vodenog hlađenja neće trebati. Jedino ako sklapate računalo na kojem svaka komponenta mora biti skupa i ako se želite istaknuti kao korisnik koji se ”ne boji potrošiti”, najčešće ćete tada u svoje računalo staviti i vodeno hlađenje.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular