PočetnaSoftverKorisniPredstavljen je HarmonyOS NEXT: Odvaja se od Androida

Predstavljen je HarmonyOS NEXT: Odvaja se od Androida


Huawei već neko vrijeme poduzima korake kako bi se odvojio od Androida.

Predstavljanjem HarmonyOS-a 2019. Huawei je obećao da će se postupno osamostaliti od Googlea. U početku je bio dostupan na televizorima marke Honor, no kasnije je došao i na druge vrste uređaja kao što su pametni telefoni, tableti, pametni satovi.  Međutim, trebalo je dosta vremena da se sustav potpuno odvoji od Android koda i Linux kernela. Sada je došlo Huaweijevih pet minuta, jer je HarmonyOS NEXT službeno predstavljen u Kini.

HarmonyOS NEXT

HarmonyOS Next za sada je planiran da pokreće sadašnje i buduće generacije Huawei uređaja u Kini, a sustav će uskoro biti dostupan i globalno. Radit će na širokom rasponu uređaja, od pametnih telefona do nosivih uređaja, pametnih kućnih uređaja i kokpita automobila.

HarmonyOS NEXT je izgrađen neovisno o prethodnoj bazi u obliku Android Open Source Project (AOSP), već koristi vlastiti mikrokernel temeljen na OpenHarmonyju. Također nećemo pronaći Googleove servise, već umjesto njih koristi se Huawei Mobile Services (HMS). Dakle, više nema podrške za APK datoteke, ali izvorna biblioteka aplikacija i usluga za HarmonyOS NEXT trenutno broji 15.000, a u budućnosti će ih biti još više.

HarmonyOS NEXT

Huawei tvrdi da sustav donosi do 30% povećanja performansi i 20% bolje upravljanje energijom. Naravno, promjene su utjecale i na korisničko sučelje, uključujući: lijepe dinamične pozadine, brže animacije, a zaključani zaslon prilagođava se vremenskim uvjetima, pozicija sata i osvjetljenju.

Huawei je uveo zanimljive opcije, poput mogućnosti korištenja umjetne inteligencije (Pangu jezični model), a tu je i brzo dijeljenje datoteka putem Huawei Share 2.0 funkcije (primjer je datoteka od 1,2 GB koja se može prenijeti  između dva uređaja s HarmonyOS-om NEXT za samo osam sekundi). Kako bi sigurnost bila na najvišoj razini, brine se Star Shield arhitektura, sprječavajući neovlašteni pristup podacima od strane neovlaštenih osoba.

HarmonyOS NEXT je u javnom beta testiranju. Podržani su pametni telefoni serije Huawei Pura 70, Huawei Pocket 2 i Huawei MatePad Pro 11″ tableti.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular