PočetnaMobyPametni telefoniRecenzija Samsung Galaxy Z Fold 6

Recenzija Samsung Galaxy Z Fold 6


Samsungova serija pametnih telefona Galaxy Z Fold prošla je već nekoliko generacija i prvi strahovi od lomljivih šarki i pitanja oko dugovječnosti savitljivih zaslona polako nestaju.

Iako još nije sasvim zamijenio konvencionalne pametne telefone, ne možemo ne razveseliti se svaki puta kada ga uzmemo u ruke i otvorimo ga. Iako Fold modeli postoje već više od pet godina, taj osjećaj još uvijek je prisutan i stvar nije ništa drugačija kada je u pitanju najnoviji preklopni uređaj iz Samsungove ponude; Galaxy Z Fold 6.

Ovaj savitljivi pametni telefon stoji uz konvencionalniji Galaxy S24 Ultra u Samsungovoj ponudi kao vrhunski vodeći uređaj. S obzirom na pet generacija prije njega i na usavršavanje formule, čini se da je Samsung pronašao pravo mjesto u svojoj liniji za Z Fold. Oni koji preferiraju konvencionalniji pametni telefon mogu se odlučiti za seriju S24 koja je lansirana u siječnju ove godine, dok će onima koji žele jedan preklopni pametnih telefon, koji je sposoban za svaki zadatak kojeg budete željeli raditi na njemu, kao i za zabavu, Z Fold biti privlačniji.

No pravo pitanje, barem za nas je sljedeće: pruža li Galaxy Z Fold iskustvo vrhunske kvalitete? Smatramo da pruža i da bi po mišljenjima mnogih, Z Fold 6 mogao biti omiljeni pametni telefon za snimanje filmova u pokretu. Standardno, Z Fold 6 dolazi s 256 GB prostora za pohranu, iako se to može nadograditi na 512 GB ili 1 TB ako trebate više prostora za pohranu, naravno uz dodatnu cijenu. Sve tri konfiguracije za pohranu dolaze s 12 GB RAM.  Postoji pet boja za odabir, uključujući tamnoplavu, ružičastu, izrađenu crnu, izrađenu bijelu i srebrnu.

Galaxy Z Fold 6: Dizajn

Galaxy Z Fold 6 ove je godine doživio dizajnersko osvježenje i sve u svemu izgleda više pravokutno u odnosu na svoje prethodnike. Zaobljeni kutovi Z Fold 5 zamijenjeni su oštrijim rubovima koji su više pravokutni. Blještave aluminijske letvice sada su matirane, dok je sam modul kamere naglašeniji na stražnjoj strani uređaja. Sve u svemu, uređaj, pogotovo kada je sklopljen, daleko više podsjeća na S24 Ultra nego na Galaxy Z Fold 5.

Iako ”šestica” izgleda oštrije, to znači da tako djeluje i prilikom korištenja, što je razlog zbog čega je manje udoban za nošenje i korištenje u odnosu na svog prethodnika. Treba reći i da je Galaxy Z Fold 6 tanji i lakši u odnosu na ”peticu”. Masa uređaja je 239 g, što znači da je za 14 g lakši od Z Fold 5. Dosta je i tanji, odnosno debeo je samo 5,1 mm kada je rasklopljen ili 12 mm kada je zaklopljen.

Ono što svakako stoji jest to da Galaxy Z Fold 6 u ruci i dalje djeluje kao vrhunski pametni telefon, pogotovo zahvaljujući konstrukciji od metala i mat stakla. No, s obzirom na cijenu, to tako i treba biti. Šarke su izrađene su od Samsungovog Aluminium Armor materijala, koji je namijenjen kako bi bio otporan na ureze i udubljenja, dok bi vanjski zaslon i stražnja ploča presvučeni Corning Gorilla Glass Victus 2 trebali biti otporniji na ogrebotine i pukotine. U vezi ovih stvari ćemo vjerovati Samsungu na riječ i nećemo obaviti nikakva ispitivanja izdržljivosti.

S obzirom na to da je ovo sklopivi telefon, ovdje imamo dva zaslona; vanjski pokrovni zaslon od 6,3 inča s tankim omjerom širine i visine 22.1:9 koji se koristi kada je telefon zatvoren i unutarnji zaslon od 7,6 inča omjerom širine i visine 20.9:18, koji više podsjeća na kvadrat. Iako ova mjerenja mogu zvučati čudno, unutarnji zaslon ipak je mnogo veći od pokrovnog zaslona; to je dijagonalna mjera na koju se oslanjamo za veličinu zaslona, ​​tako da su omjeri širine i visine jasniji znak razlike između ovih zaslona.

Sklopivi aspekt ovog telefona ne bi bio moguć bez dvostruke šarke, koja omogućuje da telefon ostane otvoren pod bilo kojim kutom. Sam telefon djeluje dovoljno čvrsto i izdržljivo, što znači da ima potencijal trajati nekoliko godina, no to su samo nagađanja. Vrijedno je spomenuti i to da ovaj uređaj nije potpuno ravan kada se rasklopi. Točnije, postoji vrlo blagi nagib prema središnjoj šarki, iako ovo ni na koji način ne šteti produktivnosti.

Šarka na otvorenom zaslonu stvara dosta zastrašujući nabor, što je nezaobilazan aspekt sklopivih telefona kojeg još nijedna tvrtka nije usavršila. Ne treba skrivati ono što je očigledno: primijetit ćete nabor, no dobra stvar je što bi moglo biti i gore. Iako je vrlo vidljiv ako uređaj gledate pod kutom i na izravnoj sunčevoj svjetlosti, u drugim situacijama je teško vidljiv, što je plus.

Ono što je jedna od najimpresivnijih stvari u vezi ovog pametnog telefona jest činjenica da je na neki način i dalje vodootporan, usprkos tome što se može sklopiti. Postoje kapice koje zatvaraju šarku, zbog čega je ovaj pametni telefon otporan po certifikatu IP48. To znači da biste mogli uzeti Z Fold 6 i koristiti ga kada se kupate u bazenu od 1,5 metara do 30 minuta.

 

Galaxy Z Fold 6: Mogućnosti uređaja

Budući da se kod ovog pametnog telefona jako puno toga zasniva na mogućnostima zaslona, ​​počet ćemo s njim. Gornji zaslon je Dynamic AMOLED 2X s promjenjivom stopom osvježavanja od 1Hz do 120 Hz i razlučivosti od 968 x 2376p. Ovaj je zaslon više namijenjen za brze zadatke, odgovaranje na poruke i brze snimke sa stražnje kamere, stoga je njegov neobičnog visokog i tankog oblika koji podsjeća na čokoladicu.

Kada prijeđemo na glavni zaslon vidimo da je to još jedan Dynamic AMOLED 2X zaslon s varijabilnom stopom osvježavanja do 120 Hz i razlučivosti 1856 x 2160p, koja je praktički ekvivalentna Quad HD-u. Kroz ovaj zaslon ćete najviše takoreći ”komunicirati” s telefonom, budući da je ovaj zaslon najprikladniji i za gledanje sadržaja i za obavljanje stvari koje su vezane za produktivnost. Oba zaslona imaju maksimalnu svjetlinu od 2600 nita i podržavaju HDR u Samsungovom uobičajenom HDR10+ formatu.

Samo korištenje operativnog sustava, to jest Androida 14, sa Samsungovim One UI 6.1.1 korisničkim sučeljem je užitak. Sve je vrlo responzivno, brzo i glatko. To se može definitivno i djelomično zahvaliti varijabilnoj brzini osvježavanja od 120 Hz. Ovdje postoji nekoliko softverskih mogućnosti, koje su specifične za Galaxy Z Fold, kao što je ergonomska podijeljena tipkovnica koja olakšava tipkanje na glavnom zaslonu i programska traka u stilu osobnog računala na dnu zaslona za prikaz nedavnih i često korištenih aplikacija.

Glatkoća u radu može se zahvaliti i brzom procesoru tvrtke Qualcomm. Radi se o Snapdragonu 8 Gen 3. Ovdje ponovno imamo prilagođenu verziju za Galaxy uređaje, s malo višom brzinom i 12 GB RAM, što je više od mnogih prijenosnih računala koja se prodaju na tržištu.

Tu je i neizmjenjiva baterija od 4400 mAh, koja podržava do 25 W žično brzo punjenje, koje omogućuje navodno 50 posto napunjenosti u 30 minuta s kompatibilnim punjačem, bežično punjenje od 15 W i čak 4,5 W obrnuto bežično punjenje, koje se može koristiti za punjenje vaših slušalica u krajnjem slučaju ili za punjenje drugog pametnog telefona koji to podržava, ako vam ne smeta žrtvovati kapacitet baterije ovog uređaja.

 

Galaxy Z Fold 6: Kamere

Z Fold 6 opremljen je s ukupno pet kamera, iako na prvi pogled izgleda kao da ima četiri. Prednja kamera od 4 MP na glavnom zaslonu zapravo je skrivena iza zaslona, ​​što daje neprekinuti besprijekoran izgled zaslona, barem na prvi pogled. Negativna strana ovoga je da je kvaliteta kamere zaista ne baš dobra, pogotovo za fotografiranje selfija. Srećom, kamera od 10 MP na pokrovnom zaslonu daleko je oštrija i čišća, iako će korištenje stražnjih kamera s pokrovnim zaslonom kao tražilom biti preferirana mogućnost za one korisnike koji vole fotografirati selfije i objavljivati ih na društvenim mrežama.

Trojac stražnjih kamera praktički je identičan rasporedu kao i na Galaxy S24. Imamo glavnu kameru od 50 MP, koju podržava telefoto kamerom od 10 MP i ultra-širokokutni senzor od 12 MP. Iako ne postoji stostruki Space Zoom kao S24, dobili smo digitalni zum do trideset puta. No što se tiče ovog zuma, treba smanjiti očekivanja i reći da fotografije fotografirane zumom od 30 puta i nisu osobito oštre.

Testiranja su pokazala da je ova kamera proizvela čiste i uglavnom impresivne fotografije, koje bi trebale biti vrlo dobre za većinu korisnika. No, performanse pri slabijem osvjetljenju su nešto lošije.

Fotografije dobivene s kamerom Galaxy Z Fold 6:

S obzirom na to da se radi o Samsungovom pametnom telefonu iz 2024. godine, jasno je da možemo očekivati neke mogućnosti vezane uz umjetnu inteligenciju. Uglavnom su te mogućnosti preuzete izravno iz serije Galaxy S24, što je dobra vijest jer je većina tih mogućnosti vođenih umjetnom inteligencijom bila vrlo korisna.

Najbolji u nizu je ”Circle to Search with Google”, koji vam omogućuje crtanje prstena oko bilo čega na zaslonu kako biste to odmah tražili. Mogućnost je vrlo praktična i čak radi u aplikaciji kamere, što znači da možete usmjeriti svoj telefon prema bilo čemu s otvorenom kamerom i zaokružiti to kako biste pretražili točno ono što je. Ako želite ovu mogućnost možete iskoristiti i kako biste dobili prijedloge za kupovinu preko interneta.

Ostale mogućnosti, koje pokreće umjetna inteligencija, uključuju prijevod u stvarnom vremenu za tekst, telefonske i stvarne razgovore, automatsko oblikovanje za bilješke i glasovne snimke te mnoštvo korisnih alata za uređivanje fotografija. Jedna od najboljih je mogućnosti ispunjavanja, koja vam omogućuje uklanjanje predmeta iz fotografije i generiranje kohezivne pozadine koja će ispuniti njihovo mjesto. Ove AI mogućnosti, naravno svodit će se na osobne preferencije; netko će koristiti više njih, dok isto tako postoje i korisnici kojima ove AI mogućnosti ne znače ništa.

Galaxy Z Fold 6: Zaslon i zvuk

Pokrovni zaslon od 6,3 inča rezolucije je od 2376 x 968p, s potpuno prilagodljivim brzinama osvježavanja od 1 Hz do 120 Hz. Općenito, volim koristiti pokrovni zaslon jer nije uvijek praktično otvoriti telefon i koristiti veći zaslon. Radi se o kvalitetnom, iako manjem zaslonu, koji je više nego dobar za aktivnosti kao što su pregledavanje internetskog sadržaja, e-poštu i videozapise. Dobar je i za poruke, iako nećete baš uživati u tipkanju dužih poruka. Razlog za to je nekako premalena virtualna tipkovnica.

Unutarnji 7,6-inčni zaslon broji 2160×1856 točkica i dolazi s tankim, ravnim okvirom. Radi se o vrlo svjetlom zaslonu, maksimalne svjetline od 2600 nita, s naborom koji je manje primjetan nego na prethodnim sklopivim pametnim telefonima ovakve vrste. Nemojte me krivo shvatiti, još uvijek možete osjetiti i vidjeti nabor, ali Samsung je obavio solidan posao smanjivši ga, zbog čega je gotovo pa neprimjetan.

Vizualno, Galaxy Z Fold 6 ima lijep, šaren i kontrastom bogat zaslon, što znači da je idealan za gotovo svaki zadatak. Uživao sam gledajući videozapise jednako onoliko koliko sam volio igrati igre poput Call of Duty: Mobile i Asphalt 9. Izvrstan je za pregledavanje internetskih stranica i čitanje dugih članaka. U tablet načinu rada, Z Fold 6 je vrlo ugodan za držanje.

U ”Flex” načinu rada, kako ga Samsung naziva kada zaslon preklopite za 90 stupnjeva i postavite Galaxy Z Fold na ravnu površinu, zaslon je koristan za gledanje videa i filmova, kao i za video pozive, iako osobno nekim korisnicima može biti problem tipkati po njemu kada je tako postavljen.

Što se zvuka tiče, treba reći da uređaj pruža oštar i detaljan zvuk, pri čemu je jasnoća glasa glavna komponenta. Osobno, više nam se svidjela izvedba s uključenim Dolby Atmosom, jer ona čini zvuk prostranijim i otvorenijim. Što se tiče zvučnika, ovaj uređaj je u prednosti jer je fizički veći od većine drugih pametnih telefona, što znači da ima više prostora između stereo zvučnika. To rezultira otvorenim i prostranim zvukom, koji je prilično čist i više nego prihvatljiv za gledanje filmova. Stereo zvučnici isto tako imaju certifikat Dolby Atmos, što je naravno još jedan plus.

Zaključna riječ

Sve u svemu, Samsung Galaxy Z Fold 6 najbolje se može opisati kao OLED TV koji može stati u džep gotovo svakog korisnika. Kinematografski prikaz slike njegovog zaslona ima potencijal osvojiti ogroman broj korisnika, što ne čudi, jer Samsung svake godine tradicionalno na svoje pametne telefone visokog razreda implementira sve najnovije trendove, pa tako i one koji se odnose na zaslone.

Skuplji je od konkurencije i možda nije prikladan izbor za one koji preferiraju tradicionalni oblik. No ako se osjećate avanturistički i ako želite osjetiti najbolje od Samsunga u preklopnom stilu, onda bi Z Fold 6 mogao biti savršen prvi korak u kraljevstvo sklopivih pametnih telefona. Cijene Galaxy Z Fold 6 uređaja u hrvatskim trgovina su za model od 256GB – 1.999 eura, model od 512Gb – 2.119 eura, model od 1TB – 2.359 eura.

 

Galaxy Z Fold 6 specifikacije uređaja

OS Android 14
Mreža 5G
Procesor OctaCore
Procesor model Snapdragon 8 Gen 3
Chipset Qualcomm
GPU model Adreno 750
RAM memorija [GB] 12
Memorija za pohranu [GB] 256/512/1024
MicroSD utor Ne
Veličina ekrana [inč] 7.60
Rezolucija ekrana 1856 x 2160
Tip ekrana AMOLED
Osvježavanje ekrana (Hz) 120
Omjer radne površine [%] 90,5
Gustoća piksela [ppi] 375
Kamera zadnja [MP] 50
Broj leća stražnje kamere 3
Kamera prednja [MP] 4
Broj leća prednje kamere 1
HDR Da
Stabilizacija slike Da
Optički zoom [x] 3
Max. video rezolucija 8K UHD 7680×4320
Bluetooth Bluetooth 5.3
WiFi standard Wi-Fi 7: 802.11be
Dual SIM Da
Vrsta SIM-a [SIM1] NanoSIM
Vrsta SIM-a [SIM2] NanoSIM
Dijeljeni SIM slot Ne
GPS Da
NFC Da
Čitač otiska prstiju Da
Prepoznavanje lica Da
3.5 mm audio izlaz Ne
USB konektor USB-C
Punjač Ne
Slušalice Ne
Tip baterije Li-Po
Kapacitet baterije [mAh] 4400
Brzo punjenje [W] 45
Bežično punjenje [W] 15
Dimenzije [mm] 153.5 x 132.6 x 5.6
Masa [g] 239

 

 

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular