PočetnaHardverKomponentePredstavljen je Snapdragon 8 Elite: Pokretat će najbolje pametne telefone na tržištu

Predstavljen je Snapdragon 8 Elite: Pokretat će najbolje pametne telefone na tržištu


Američki proizvođač čipova, Qualcomm, predstavio je svoj najnoviji flagship čip. Očekivali smo da će to biti Snapdragon 8 Gen 4, no Qualcomm je odlučio promijeniti nomenklaturu svog čipa. Umjesto Snapdragona 8 Gen 4, dobili smo Snapdragon 8 Elite.

Snapdragon 8 Elite je izrađen na TSMC-ovom 3nm tehnološkom procesu. Radi se o osmojezgrenom čipu kojeg čine dvije vrhunske Prime (Oryon) jezgre s radnim taktom do 4,32 GHz i šest Performance jezgre koje rade na taktu od 3,53 GHz. Uz to, imamo 24 MB L2 predmemorije i podršku za LPDDR5X RAM do 5300 MHz.

snapdragon 8 elite

Iz Qualcomma obećavaju 45% bolje procesorske performanse i 44% bolju energetsku učinkovitost u usporedbi sa Snapdragonom 8 Gen 3. Grafički čip koji koristi Snapdragon 8 Elite je Adreno 830, koji će ponuditi 40% bolje performanse, 40% bolju uštedu energije i 35% bolje ray-tracing performanse. Zanimljivo, ovo je prvi mobilni SoC koji podržava Unreal Engine 5.3 i Nanite virtualizirani geometrijski sustav.

Snapdragon 8 Elite opremljen je novim Hexagon NPU-om, zahvaljujući kojem će se zadaci koji se izvode pomoću umjetne inteligencije rješavati 45% brže. Također vrijedi dodati da je novi NPU usko integriran s unaprijeđenom ISP jedinicom. To će rezultirati boljom HDR slikom, prirodnijim bojama kože, bojama neba i učinkovitijim autofokusom.

Snapdragon 8 Elite ima novi Snapdragon X80 5G modem koji bi trebao omogućiti brzine preuzimanja do 10 Gb/s i prijenosa do 3,5 Gb/s. Također uključuje Fast Connect 7900 Mobile Connectivity System, prvi sustav mobilne povezivosti koji kombinira Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 i ultraširokopojasnu povezanost na jednom 6nm čipu.

Čip će se uskoro naći u pametnim telefonima proizvođača kao što su Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, Vivo, Xiaomi i mnogi drugi. Prvi telefon, kojeg će pokretati novi Snapdragon 8 Elite, bit će Xiaomi 15.

Više o tome na službenim stranicama.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular