PočetnaInternetKorisne aplikacijeČuvajte se ovih uobičajenih mitova vezanih uz VPN!

Čuvajte se ovih uobičajenih mitova vezanih uz VPN!


VPN-ovi ili virtualne privatne mreže (”Virtual Private Networks”) najprije su koristile tvrtke i obrazovne institucije, no danas ih koriste mnogi korisnici i to ne samo za poslovne nego i za privatne svrhe.

No, bez obzira na to što se virtualne privatne mreže koriste već dugi niz godina i dalje postoje neki mitovi vezani uz njih. O čemu se točno radi, saznajte u nastavku.

vpn tv

Pružatelj internetskih usluga obično ograničavanju pristup internetskom sadržaju za korisnike virtualnih privatnih mreža

Ovo je jedan od najvećih mitova vezanih za VPN-ove. Neki od korisnika ne žele koristiti virtualne privatne mreže, jer se boje da će ako ih počnu koristiti, internetsku brzinu ograničiti pružatelj internetskih usluga. No, ovo je neutemeljen strah.

Istina je da pružatelji internetskih usluga ”ne vole” kada korisnici tih usluga preuzimaju određene stvari s određenih internetskih stranica. No nije istina da pružatelji internetskih usluga svojim korisnicima ograničavaju brzine preuzimanja i učitavanja podataka, ukoliko uoče da korisnik koristi virtualnu privatnu mrežu.

Točnije, pružatelji usluga virtualnih privatnih mreža, kao što su ExpressVPN i NordVPN koriste takve vrste internetskih povezivosti, koje se ni po čemu ne razlikuju od standardnih. To znači da korisnik može nesmetano koristiti VPN i tako pregledavati Internet, bez straha da će ga pružatelj usluga na bilo koji način ograničiti.

 

Korisnici koji koriste VPN to čine za aktivnosti koje su ili ilegalne ili u krajnjem slučaju vrlo sumnjive

Ovo je još jedan česti mit, u kojeg nažalost vjeruju mnogi korisnici. No kako to biva kod svakog slučaja mitomanije, ni ovo nije istina. O čemu se radi? Neki korisnici vjeruju da virtualne privatne mreže najčešće koriste korisnici koji se bave različitim vrstama nedopuštenih aktivnosti.

Na primjer, neki korisnici vjeruju da se VPN treba koristiti samo ako se želi otići na ”Dark Web” i ako se ondje želi raditi ”nešto” što nije uobičajeno ili još gore, nešto što je protuzakonito. No to uopće nije istina. Kao prvo, pregledavanje ”Dark Weba” nije ni protuzakonito ni nedopušteno. Točnije, unutar ”Dark Weba” mogu se pronaći mnoge stvari koje se inače ne mogu pronaći na ”površinskom sloju” interneta.

HAKER

Tu je i ono pitanje, koje isto tako počiva na pogrešnim premisama: ”Ako nemaš što za sakriti, zašto maskiraš svoj internetski trag”? Postoji jako puno razloga zašto je dobro ”maskirati” trag na internetu, a niti jedan nije povezani ni sa kakvim protuzakonitim ili sumnjivim aktivnostima.

No nažalost, određen broj korisnika smatra i čvrsto vjeruje da, čim netko koristi VPN, to mora značiti da taj netko pregledava ”nedopušten” sadržaj na ”Dark Webu”. Iako ima i takvih primjera, to ne znači da je to pravilo.

 

Virtualna privatna mreža u potpunosti čuva anonimnost korisnika na internetu. Ako koristite VPN, vaš identitet bit će u potpunosti zaštićen

Ovisno o tome kakvu uslugu virtualne privatne mreže koristite, vaše pretraživanje internetskog sadržaja bit će bolje zaštićeno. Ako koristite neke od najboljih virtualnih privatnih mreža, one će na jako dobar način zaštititi vaš identitet tijekom pregledavanja interneta.

No bez obzira na to, niti jedna virtualna privatna mreža ne može i neće u cijelosti zaštititi identitet vas kao korisnika na internetu. To znači da čak i najbolji VPN-ovi ne mogu u cijelosti pružiti anonimnost korisnicima.

No naravno, stupanj zaštite ovisi o modelu virtualne privatne mreže kojeg korisnik koristi. Ako želite solidan stupanj zaštite, dobro bi bilo uložiti malo više novca u neki od boljih virtualnih privatnih mreža. No niti jedna virtualna privatna mreža neće u cijelosti sakriti vaš internetski trag i učiniti vaše pregledavanje internetskog sadržaja anonimnim.

vpn

Virtualne privatne mreže sada nas mogu zaštititi i od virusa i ostalih vrsta štetnih programa koji postoje na internetu

Iako ovo je bio mit prije pet i više godina, danas i nije toliko. Razlog za to jest taj što u novije vrijeme sve više alata virtualnih privatnih mreža koriste jako velik broj mogućnosti koje inače koriste i konvencionalni antivirusni programi.

Danas nije neobično za vidjeti da VPN pruža dodatne mogućnosti zaštite, kao što su alati koji skeniraju ”Dark Web”, pa čak i alate koji služe za zaštitu od štetnih programa koji postoje na internetu. No kada se sve zbroji i oduzme, virtualne privatne mreže su ipak više namijenjene zaštiti identiteta korisnika na internetu, a ne toliki obrani od štetnih programa.

Za adekvatnu obranu od napada štetnih programa, ransomwarea i ostalih internetskih prijetnji, najbolje je, osim dobrog antivirusnog programa koristiti i ”anti-malware” program.

 

Besplatne virtualne privatne mreže jednako su ”dobre” kao i one plaćene

U vezi ovog mita se iz daleka vidi da je mit. Postoji veliki razlog zašto su najkvalitetnije virtualne privatne mreže plaćene i zašto koštaju toliko koliko koštaju. Taj razlog nije samo kako bi tvrtke koje su ih osmislile, zaradile novac na korisnicima.

Plaćene virtualne privatne mreže korisnicima pružaju daleko više pogodnosti i naravno bolje načine zaštite identiteta u odnosu na besplatne. Tu je naravno i viši stupanj propusnosti podataka. Sve u svemu, ako želite uživati u što većoj kvaliteti virtualne privatne mreže, za to ćete željeti izdvojiti novac.

vpn na laptopu

Virtualne privatne mreže mogu usporiti brzinu pregledavanja interneta

Povijesno gledano, bilo je razloga za vjerovati da virtualna privatna mreža može utjecati na internetsku brzinu. No danas je situacija dosta drugačija. Moderne virtualne privatne mreže funkcioniraju na drugačiji način u odnosu na one otprije pet i više godina,  imaju minimalne troškove koji su potrebni za kriptiranje i koriste ne tako zahtjevne protokole, kao što su WireGuard ili Lightway (za ExpressVPN).

To automatski znači da virtualne privatne mreže više nisu ograničene na starije protokole poput PPTP, L2TP ili IPSec. Kada u obzir uzmemo i današnje internetske brzine, koje su daleko veće u odnosu na ono što smo imali prije desetak i više godina, udaljenosti između internetskih poslužitelja nisu više toliko važne kao što su bile prije.

Najbolji VPN-ovi sada koriste više poslužitelja od 10 Gbps, koji se mogu kombinirati u pametni poslužitelj. To ponekad može rezultirati time da virtualna privatna mreža ponudi čak i veće brzine pregledavanja interneta u odnosu na ono što vam nudi vaš pružatelj internetskih usluga.

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular