PočetnaInternetKorisne aplikacijeGoogle izbacuje jedno od najboljih proširenja iz Chromeove Trgovine aplikacija!

Google izbacuje jedno od najboljih proširenja iz Chromeove Trgovine aplikacija!


Nakon godina odgađanja usvajanja Manifesta V3, Google ide korak naprijed i ubrzava proces. Uskoro će korisnici morati birati između prihvaćanja Chromeove inferiornije tehnologije blokiranja oglasa ili prebacivanja na drugi preglednik.

Prema nedavnim izvješćima korisnika, uBlock Origin brzo nestaje iz Chromeove internetske Trgovine. Službena stranica za proširenje za blokiranje oglasa sada navodi da ono nije dostupno, jer nije u skladu s Chromeovim “pravilima koja se odnose na politiku proširenja”.

uBlock Origin

Za one koji već imaju instaliran uBlock Origin, Chrome sada prikazuje upozorenje koje tvrdi da će proširenje uskoro biti zastarjelo. Google je predstavio Manifest V3 2018., koji bi trebao zamijeniti Manifest V2 u Chromium projektu, zbog njegovih navodno poboljšanih sigurnosnih mogućnosti.

Proširenja Manifest V3 imaju ograničen pristup podacima preglednika i interneta, što je posebno problematično ograničenje za blokatore oglasa i druge sigurnosne dodatke. Ova promjena će u biti prisiliti programere popularnih ekstenzija kao što je uBlock Origin na povlačenja svojih alata iz Chromea, ostavljajući korisnicima ograničenije alternative, koje su temeljene na Manifestu V3, kao što je uBlock Origin Lite.

Iako je Google priznao da bi prijelaz s Manifesta V2 na Manifest V3 bio značajan za Chromeov ekosustav proširenja, tvrtka je odlučila krenuti naprijed bez obzira na to. U lipnju je Chrome počeo prikazivati upozorenja o uBlock Originu i drugim proširenjima Manifest V2, no prema svemu sudeći, ova se faza bliži svome kraju.

chromium preglednik

Napredni korisnici Chromea mogu nastaviti koristiti uBlock Origin za učinkovito blokiranje oglasa do lipnja 2025., budući da Google nudi mogućnost prijelaza na poslovni model ili ”ExtensionManifestV2Availability”, kako bi olakšao prijelaz. Nakon toga, uBlock Origin će vjerojatno prestati funkcionirati, a korisnici će se morati prebaciti na neki program za blokiranje oglasa, koji je zasnovan na Manifest V3 kao što su uBlock Origin Lite, AdGuard ili neki sličan.

Predstavnici preglednika trećih strana, koji se temelje na Chromiumu, kao što su Opera i Vivaldi, izjavili su kako ne planiraju ukinuti podršku za Manifest V2, iako bi održavanje starije tehnologije s vremenom moglo postati teško ili čak nemoguće. U međuvremenu, Mozilla Firefox, barem prema onome što tvrde najnovija izvješća, nastavlja nuditi najbolje iskustvo blokiranja oglasa i podržavat će Manifest V2 u doglednoj budućnosti.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular