PočetnaInternetMitovi i stvarnost privatnog načina rada (Incognito mode)

Mitovi i stvarnost privatnog načina rada (Incognito mode)


U današnjem svijetu konstantne povezanosti, zabrinutost za privatnost na internetu raste svakim danom. Jedna od značajki na koju se korisnici često oslanjaju radi zaštite privatnosti je “Incognito Mode” ili “privatni način rada“, dostupan u većini modernih preglednika poput Chromea, Firefoxa, Edgea i Safarija.

Sam pojam “incognito” sugerira anonimnost, što mnoge korisnike navodi na vjerovanje da ova značajka nudi potpunu zaštitu od praćenja i nadzora. Međutim, stvarnost je mnogo složenija, a razumijevanje mogućnosti i ograničenja privatnog načina rada ključno je za svakoga tko želi zaštititi svoju digitalnu privatnost.

privatni rad

Što je privatni način rada?

Privatni način rada (engl. incognito mode) je značajka web preglednika koja korisnicima omogućuje pregledavanje interneta bez spremanja podataka s pregledavanja na uređaju. Kada koristite ovaj način rada, vaš preglednik ne sprema povijest pregledavanja, kolačiće, podatke o web stranicama niti unose u obrascima (poput korisničkih imena ili lozinki) nakon što zatvorite prozor privatnog načina rada.

Ključna razlika između uobičajenog pregledavanja i korištenja privatnog načina rada je u tome koji se podaci spremaju. U normalnim okolnostima, kada pregledavate internet, vaš preglednik bilježi vašu aktivnost – pohranjuje web stranice koje posjećujete u povijest, kolačiće s web-lokacija za praćenje i druge podatke koji ubrzavaju buduće posjete. S privatnim načinom rada ti podaci nisu spremljeni na uređaj nakon završetka sesije.

 

Mitovi o privatnom načinu rada

Iako privatni način rada zvuči obećavajuće, postoje brojni mitovi o njegovim mogućnostima i ograničenjima. Proučimo neke od najčešćih zabluda.

Mit 1: Privatni način rada čini vas potpuno anonimnim na internetu

Ovo je vjerojatno najrasprostranjenija zabluda o privatnom načinu rada. Mnogi korisnici vjeruju da su korištenjem ovog načina rada potpuno nevidljivi web stranicama, svom davatelju internetskih usluga (ISP) ili čak tijelima za provođenje zakona. Nažalost, to nije točno.

Iako privatni način rada sprječava pohranu povijesti pregledavanja na vašem uređaju, ne skriva vašu aktivnost od vašeg davatelja usluge, administratora mreže ili web stranica koje posjećujete. Web stranice i dalje mogu vidjeti vašu IP adresu, a vaš ISP može pratiti koje web stranice posjećujete, bez obzira na to koristite li privatni način rada ili ne.

Također, online usluge poput Googlea ili Facebooka mogu i dalje pratiti vašu aktivnost ako ste prijavljeni na svoje račune, čak i u privatnom načinu rada. Privatni način rada ne zaustavlja tvrtke u korištenju trackera ili nadzoru vašeg ponašanja ako im dajete identifikacijske podatke prijavljivanjem.

Mit 2: Privatni način rada sprječava web stranice da prikupljaju podatke o vama

Privatni način rada blokira kolačiće i podatke o web stranicama nakon završetka sesije, ali to ne sprječava web stranice da prikupljaju podatke o vama dok pregledavate. Tijekom vaše sesije u privatnom načinu rada, web stranice i dalje mogu postavljati kolačiće, pratiti vašu aktivnost i prikupljati informacije o vašem ponašanju – poput stranica koje posjećujete, koliko dugo na njima boravite i koje radnje poduzimate.

To praćenje prestaje kada zatvorite prozor privatnog načina rada jer kolačići i podaci o web stranicama nisu spremljeni. Međutim, ako se prijavite na neku web stranicu ili koristite isti račun tijekom različitih sesija, web stranica i dalje može povezati podatke i stvoriti profil vašeg online ponašanja.

Mit 3: Privatni način rada štiti vas od zlonamjernog softvera ili phishing napada

Još jedna opasna zabluda je da privatni način rada na neki način štiti od zlonamjernog softvera, virusa ili phishing napada. U stvarnosti, privatni način rada nema utjecaja na vašu ranjivost na zlonamjerni softver ili opasne web stranice. Namijenjen je samo sprječavanju pohrane lokalnih podataka o vašoj sesiji pregledavanja.

Posjećivanje opasnih web stranica, preuzimanje zlonamjernih datoteka ili postajanje žrtvom phishing shema i dalje predstavljaju rizik, bez obzira koristite li privatni način rada ili ne. Za zaštitu od zlonamjernih programa i phishing napada potrebni su namjenski sigurnosni alati i oprez pri posjećivanju sumnjivih web stranica i otvaranju sumnjivih poruka elektroničke pošte.

Mit 4: Privatni način rada briše sve nakon zatvaranja prozora

Točno je da privatni način rada ne sprema povijest, kolačiće ili podatke iz obrazaca na vašem uređaju nakon završetka sesije, ali to ne znači da su svi tragovi vaše aktivnosti nestali. Na primjer, sve datoteke koje spremite tijekom korištenja privatnog načina rada i dalje su pohranjene na vašem uređaju. Slično tome, svi dodaci ili proširenja koja ste instalirali na pregledniku mogu i dalje prikupljati i pohranjivati podatke tijekom vaše sesije, osim ako ih posebno niste onemogućili za privatni način rada.

Također, podaci koje šaljete i primate tijekom korištenja privatnog načina rada mogu i dalje biti presretnuti od strane hakera ili administratora mreže ako se nalazite na nesigurnoj mreži. To znači da korištenje privatnog načina rada na javnoj Wi-Fi mreži ne štiti od mogućnosti da netko prati vašu aktivnost.

 

incognito mod

Što zapravo radi privatni način rada?

Nakon što smo razjasnili neke mitove o privatnom načinu rada, proučimo što zapravo ova značajka radi i kako može biti korisna.

 

  1. Bez lokalne povijesti ili kolačića: Glavna prednost privatnog načina rada jest da se povijest pregledavanja i kolačići iz sesije ne pohranjuju na vašem uređaju nakon što zatvorite prozor privatnog načina rada. To može biti korisno ako koristite dijeljeno ili javno računalo i ne želite da sljedeća osoba vidi koje ste web stranice posjetili ili ostanete prijavljeni na svoje račune.
  2. Privremene sesije: Svaka sesija u privatnom načinu rada potpuno je odvojena od vaše uobičajene sesije pregledavanja. To znači da nećete biti prijavljeni na bilo koji račun, osim ako se ručno prijavite, a niti jedan od postojećih podataka preglednika (poput kolačića ili spremljenih lozinki) neće biti prenesen u sesiju privatnog načina rada.
  3. Idealno za privatno pregledavanje na dijeljenim uređajima: Ako koristite računalo ili uređaj koji koriste i drugi, privatni način rada može spriječiti spremanje osobnih podataka o pregledavanju. Ovo je korisno ako želite prijaviti se na osobni račun, provjeriti bankovne podatke ili obaviti online kupovinu bez ostavljanja tragova.
  4. Korisno za testiranje ponašanja web stranica: Programeri i marketinški stručnjaci često koriste privatni način rada kako bi testirali kako web-lokacija funkcionira za novog korisnika, jer simulira novu sesiju bez prethodnih podataka ili kolačića web-lokacije.

laptop

Kada koristiti privatni način rada?

S obzirom na ograničenja privatnog načina rada, važno je razumjeti kada ga koristiti. Evo nekoliko scenarija gdje privatni način rada može biti koristan:

  • Kada koristite dijeljeno ili javno računalo: Privatni način rada sprječava pohranjivanje povijesti pregledavanja i podataka za prijavu na dijeljenom uređaju, nudeći dodatni sloj privatnosti kada koristite računala na javnim mjestima poput knjižnica ili internetskih kafića.
  • Pri kupnji poklona ili planiranju iznenađenja: Ako ne želite da članovi obitelji vide vašu povijest pretraživanja kada koriste isti uređaj, privatni način rada može pomoći u održavanju vaše kupovine u tajnosti.
  • Za zaobilaženje paywalla ili pregled ograničenog sadržaja: Neke web stranice ograničavaju broj besplatnih članaka koje možete pročitati na temelju kolačića. Korištenje privatnog načina rada ponekad može resetirati ova ograničenja i omogućiti vam pristup dodatnom sadržaju.

Što privatni način rada ne može učiniti

Važno je znati da privatni način rada nije zamjena za druge alate za privatnost ili sigurnost. Evo što ne može učiniti:

  • Sakriti vašu IP adresu: Za sakrivanje vaše IP adrese trebat ćete koristiti VPN (Virtual Private Network), koji maskira vašu lokaciju i šifrira vaš internetski promet.
  • Spriječiti praćenje od strane vašeg ISP-a ili vlade: Privatni način rada utječe samo na lokalne podatke pregledavanja, a ne na informacije koje prikuplja vaš ISP ili vladine agencije. Za sprječavanje praćenja potrebna je kombinacija VPN-ova, šifrirane komunikacije i sigurnih mreža.
  • Zaustaviti web stranice da vas prate kroz sesije: Web stranice i dalje mogu pratiti vašu aktivnost dok ste u privatnom načinu rada, osobito ako ste prijavljeni na račune. Tehnike otiska prsta preglednika također mogu identificirati vas na temelju vašeg uređaja, verzije preglednika i postavki.

vpn na laptopu

Razumijevanje uloge privatnog načina rada u online privatnosti

Iako je privatni način rada vrijedan alat za određene zadatke vezane uz privatnost, nije čarobno rješenje za anonimnost na internetu. Važno je koristiti privatni način rada s realnim očekivanjima – znajući da on može samo spriječiti pohranu lokalnih podataka, ali vas neće zaštititi od online praćenja, zlonamjernog softvera ili vanjskog nadzora.

Za istinsko poboljšanje online privatnosti, potrebna je kombinacija alata poput VPN-ova, sigurnih navika pregledavanja i odgovarajućeg sigurnosnog softvera.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular