PočetnaOstaloZanimljivostiProizvođači koji ne uključuju punjač u pakiranju – ima li što pozitivno...

Proizvođači koji ne uključuju punjač u pakiranju – ima li što pozitivno u toj praksi?


U zadnjih nekoliko godina proizvođači pametnih telefona počeli su uklanjati punjače iz pakiranja i takva praksa postaje, moramo priznati, sve češća.

Apple je bio prvi veliki igrač koji je to počeo raditi, a nakon toga su uslijedili i ostali brendovi kao što su Samsung, Xiaomi i OnePlus.

Kao najčešće navedeni razlog uvijek se spominje redukcija elektroničkog otpada ili tzv. EE otpada, no priča zapravo nije tako jednostavna.

U tekstu ćemo navesti sve aspekte uklanjanja punjača iz pakiranja te ga pokušati promotriti iz više perspektiva.

mobitel s punjačem

Uklanjanje punjača možda se preuveličava?

Predstavlja li nam uklanjanje punjača iz pakiranja toliki problem? Svi vjerojatno imamo mnogo različitih punjača od pametnih telefona koje smo ranije koristili, a to se posebno odnosi na korisnike koji često mijenjaju svoje uređaje.

Ako imate kvalitetan i brz punjač otprije, možda će potencijalni punjač kod novog pametnog telefona biti slabiji od postojećeg koji koristite.

Kao korisnici jednostavno tijekom godina skupinu nekoliko punjača od prijašnjih telefona, a sada kad je gotovo svaki proizvođač napravio tranziciju na USB-C standard, stari punjač možete koristiti kod praktički svih uređaja.

Dakle, uklanjanje punjača iz pakiranja se u ovom slučaju pomalo preuveličava jer nije kraj svijeta ako ga ne dobijete jer možete upotrijebiti stari.

 

punjač 100 w

Što je s punjačima koji koriste posebne proizvođačeve tehnologije?

Stvari se malo kompliciraju kada govorimo o punjačima koji koriste posebne tehnologije svojstvene svakom pojedinom proizvođaču.

Znamo da svi punjači nisu izrađeni na jedinstven način i neki su se brendovi već specijalizirali za različite sisteme brzog punjenja koji imaju posebnu tehnologiju.

Uzmimo za primjer Xiaomi 14T seriju. Xiaomi 14T podržava brzo punjenje od 67 W dok 14T Pro čak 120 W. To su sjajne vrijednosti ako imate odgovarajući punjač. Iz toga proizlazi da ćete morati kupiti novi ako već otprije nemate Xiaomijev punjač od 67 W ili 120 W koji podržava brzo punjenje.

Ista je stvar i s iPhone 16 serijom koja sada podržava brzo punjenje od 45 W. Ako već nemate takav punjač, morat ćete izdvojiti dodatne novce za kupnju novog.

Uzmemo li presjek svih korisnika, možemo reći da su brza punjenja kao odlika telefona srednjeg i više ranga sve češća i da bi, u određenom segmentu, trebali ići prema tome da će se prethodno korišteni punjači moći ponovno koristiti i kod novih pametnih telefona.

Ako želite neko punjenje koje ide izvan standardnih okvira, morat ćete ga i platiti. To znači da ćete u pravilu morati izdvojiti dodatni iznos za punjač koji nedostaje jer najnovija tehnologija flagship telefona teže će biti kompatibilna s nešto starijom koja je imala, pa makar i relativno nedavno, sasvim druge vrijednosti.

električni otpad

Argument o redukciji električnog otpada stoji?

Vjerojatno možete naći podatak da je vodeći razlog zašto se punjači sve manje uključuju u pakete s pametnim telefonima održivost.

Možemo reći da je to zaista točno jer smo ranije naveli primjer koliko se samo starih punjača odbacuje, čak i u vrijeme USB-C standarda koji svugdje prevladava, te se nepotrebno kupuju novi.

Argument stoji sve do trenutka kada su korisnici prisiljeni kupiti novi punjač jer nije dovoljno moćan ili nema potrebnu tehnologiju. Dobra je vijest da USB-C standard unificira način primjene punjača pa sada s istim možete puniti telefone različitih brendova, no prebrzi razvoji tehnologije, ažuriranja i prebrzi izlasci novih serija mobitela s naprednijim specifikacijama definitivno rade suprotni učinak.

otpad

U ranijem odlomku smo naveli da bi trebali ići prema tome da se korišteni punjači mogu ponovno koristiti i kod novih pametnih telefona, no trendovi u svijetu tehnologije idu, nažalost, u suprotnom smjeru.

Kad je korisnik prisiljen promijeniti punjač zbog zastarjele tehnologije ili one nove koju je proizvođač uveo, ponovno imamo troškove proizvodnje, pakiranja i logistike koji samo dodatno pridonose daljnjem povećanju zagađenja okoliša.

Jednostavno se nalazimo u situaciji da su trendovi mijenjanja tehnologija postali jako brzi i uređaji prebrzo zastarijevaju, a s izostavljanjem punjača traži se od korisnika da budu štedljivi. Pitanje je na koji način se to može ostvariti.

 

punjac za mobitel

Faktor troškova za korisnike

Financijska strana izostavljanja punjača iz pakiranja se ne smije zanemariti.

Kada proizvođač ne uključi punjač, on zapravo štedi na troškovima proizvodnje, a trendovi su da su telefoni sve skuplji i skuplji.

Sve to ostavlja dojam da su krajnji korisnici na kraju na gubitku, a to je posebno vidljivo kod flagship uređaja. Njihova cijena je ionako sve veća, a od korisnika se zahtijevaju dodatni troškovi u vidu kupnje novog punjača.

Realni trendovi su da plaćamo sve više za pametne telefone, a dobivamo sve manje.

 

punjac

Što na kraju zaključiti o izostavljanju punjača iz pakiranja?

Konačni sud o tome ako je izostavljanje punjača iz pakiranja pozitivan trend ovisi o perspektivi gledanja.

Iz perspektive redukcije elektroničkog otpada i praktičnosti može se reći da postoje pozitivni elementi. Korištenje starih punjača praktičnije je za korisnike i takva praksa imala bi veliki utjecaj na redukciju elektroničkog otpada koji bi se znatno smanjio da se tako postupa.

S druge strane, trendovi koje nameću proizvođači pametnih telefona imaju suprotni učinak. Svjedoci smo da prebrzo dolazi do smjena novih tehnologija, a zahtjevi za novim specifikacijama mijenjaju se u sve kraćim periodima. Zbog toga cijeli narativ o korištenju starih punjača koje već imamo nema smisla jer ti isti stari punjači postaju zastarjela tehnologija za 2-3 godine.

punjac za iphone

Nove direktive iz Europske unije koje idu u smjeru uklanjanja punjača iz pakiranja ciljaju na održivost, no ona ne može postojati ako proizvođači smjenjuju nove tehnologije bez vođenja brige o tome što sa starima.

Na kraju možemo zaključiti da u ovom trenutku praktičnost korištenja punjača ovisi o samom korisniku.

Ako kupujete novi telefon i imate punjač od uređaja koji trenutno koristite, provjerite njegove specifikacije i planirajte unaprijed. Kupite telefon s kojim možete koristiti stari punjač jer istodobno radite dvije stvari – štednju novca i pozitivan utjecaj na okoliš.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular