PočetnaSoftverSigurnostPrijave putem Google računa na web stranicama bi trebalo izbjegavati!

Prijave putem Google računa na web stranicama bi trebalo izbjegavati!


Kod posjećivanja raznih web stranica korisnici često mogu naići na gumbove s naznakom „Sign Up with Google“ (Prijava putem Googlea).

Uglavnom se radi o skraćenom postupku registracije nakon kojeg su dostupni određeni sadržaji na web stranici ili se na taj način korisnički račun na istoj veže uz Google korisnički račun.

Nakon doslovno jednog klika nemate daljnjih obrazaca za ispunjavanje i ne morate osmišljavati nove lozinke, no iza ovoga postoje određene implikacije zbog kojih možete požaliti.

U nastavku navodimo što se sve događa u kontekstu vaše privatnosti poslije prijave putem Google korisničkog računa.

tipkovnica

Web stranici dajete osobne podatke

Kada se na određenoj web stranici prijavite putem Googlea, vi niste stvorili samo prijavu. U većini slučajeva ste dali web stranici dopuštenje za određeni dio svojih osobnih podataka.

Ovdje se radi o rasponu od jednostavnih podataka kao što su ime i prezime te e-mail adresa pa do mnogo osjetljivijih kao što su kontakti ili detalji s vašeg Google profila.

Čak je i kod legitimnih web stranica teško pretpostaviti što se sve točno radi s dobivenim podacima. Dovoljno je da neka web stranica krši pravila o podacima, da ih u nekom trenutku izmijeni ili da podatke prosljeđuje trećim stranama pa se već nalazite u nepovoljnoj situaciji koje često niste ni svjesni.

Zlatno pravilo je da ste sigurniji ako čim manje web lokacija ima pristup podacima s vašeg Google korisničkog računa.

HAKER

Dovoljno je da se jednom kompromitiraju podaci i ugroze svi vaši računi

U slučaju da se vaš Google račun na neki način kompromitira i ugrozi sigurnost podataka na njemu, ugroženi su vaši korisnički računi na ostalim web stranicama na kojima ste se s njim prijavili.

Uvijek treba uzeti u obzir da danas postoje dvofaktorska autentifikacija i passkeys značajka zbog kojih imamo online aktivnosti u sigurnijem okruženju, no tko može biti toliko siguran da se ništa ne može dogoditi.

Kompromitiranje vašeg Google računa će poput domino efekta uzrokovati kompromitiranje svih korisničkih računa na web stranicama na kojima ste napravili prijavu. Dovoljno je za reći kako na korisničkim računima na web stranicama mogu postojati vrlo osjetljivi podaci kao što su oni o bankovnim karticama pa takve situacije zaista nitko ne želi iskusiti.

Još jedan dodatni problem je ako izgubite pristup svom Google korisničkom računu. To se može dogoditi jer ne možete pristupiti svom mailu ili ste greškom nešto napravili, a sve to sa sobom povlači i korisničke račune na web stranicama. Drugim riječima, tada nećete ni kod njih imati pristup, a može se raditi o korisničkim računima koji su vam privatno ili poslovno vrlo važni.

gmail

Držanje odvojenih korisničkih računa

Korištenje odvojenih korisničkih računa možda zahtijeva i ulaganje malo više vremena u prijave i postavljanje lozinki, ali na kraju vam isto pruža fleksibilnost i mogućnost pojedinačnog resetiranja lozinki, upravljanja postavkama te utvrđivanja sigurnosnih značajki.

Druga stvar koju gubite iz vida je gdje ste sve napravili prijave s Google računom. To se vrlo lako može dogoditi i potencijalno nastaju situacije gdje niste sigurni koji online servisi imaju vaše podatke, a koji ne. To je posebno nezgodno kada određeno računalo ima više korisnika pa neka druga osoba može potencijalno pristupiti vašim korisničkim računima koji možda sadrže neke osjetljive podatke.

Uvijek treba držati odvojeno Google korisnički račun od ostalih korisničkih računa zbog praktičnosti, privatnosti te mogućnosti kontrole svojih online aktivnosti.

 

google trazilica

Googleu se daje još više podataka za praćenje

Google već sve zna o vama – povijest pretraživanja, lokacije koje ste posjetili, vaše internet aktivnosti itd. Kada koristite „Sign Up with Google“ gumb, praktički dajete Googleu još više podataka o sebi.

Uvijek kada se spajate na novi servis s Google korisničkim računom Google će dobiti još malo više informacijama o vama i vašim navikama, interesima i mjestima na kojima imate online interakcije.

Iz tog razloga odbijanje klika na „Sign Up with Google“ gumb možete promatrati kao situaciju u kojoj ste ipak mali dio podataka o svojim online aktivnostima zadržali više za sebe.

sigurnost internet

Zaključak

Na kraju treba reći kako se navika odbijanja klika na „Sign Up with Google“ gumb ne može steći u kratkom vremenu. Svima je jasno da se na taj način znatno ubrzava procedura otvaranja korisničkog računa na web stranicama ili mogućnost dostupnosti nekih od online usluga, no to sve ima svoju cijenu.

Vezivanjem apsolutno svih online aktivnosti uz Google korisnički račun stavljamo se u nepovoljnu poziciju jer tako Google ima još više podataka o nama, a u slučaju nekih neočekivanih događaja poput kompromitiranja podataka nastaje još veća šteta.

Zbog svega navedenog još jednom dobro promislite o tome što zapravo znači kada se na svakoj web stranici prijavite s Google korisničkim računom i koja je cijena toga.

Korisnici koji jako paze na svoju privatnost i oni koji žele smanjiti svaki oblik praćenja na minimum vjerojatno će posegnuti za otvaranjem zasebnih korisničkih računa. Na taj način dobiva se mnogo preglednija slika online aktivnosti i smanjuje se rizik od ugrožavanja svih osobnih podataka koji se o vama nalaze na različitim web lokacijama.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular