PočetnaSoftverMust HaveMicrosoft Word ima nezgodni bug. Datoteke se nakon spremanja same od sebe...

Microsoft Word ima nezgodni bug. Datoteke se nakon spremanja same od sebe brišu!


Već smo godinama navikli na stabilnost Microsoft Office aplikacija koje redovno koristimo za različite vrste radnih zadataka.

Microsoft Word je, uz Excel, vjerojatno najpopularnija aplikacija iz paketa koja je znala imati različite vrste bugova s vremena na vrijeme, no ovaj najnoviji je prilično nezgodan.

Korisnicima se može dogoditi da se spremljena datoteka sama od sebe izbriše.

bug greška u softveru

Potvrđen je bug

Microsoft je na stranici podrške za korisnike ovih dana objavio kako korisnici mogu iskusiti problem gdje se njihove datoteke same od sebe brišu ako imaju .DOCX ili .RTF ekstenzije ili znak ljestvi (#).

Važno je napomenuti da navedeni problem ne zahvaća sve verzije Worda. Ona verzija koju zahvaća je 2409 koja je vezana uz build 18025.20104.

Konkretni problem nastaje kada korisnik zatvori Word datoteku nakon njenog uređivanja i odluči je spremiti. Datoteka će nakon tog postupka jednostavno nestati i vjerojatno se pojaviti u Recycle Binu pa je se može vratiti.

 

Što učiniti u navedenoj situaciji?

Microsoftov savjet za nastalu situaciju je pomalo bizaran.

Korisnike se upućuje na manualno spremanje svojih dokumenata prije nego što izađu iz Worda. Na službenoj web stranici navodi se kako su testiranja pokazala da korisnik mora zatvoriti prozor koji se pojavi s obavijesti o spremanju datoteke klikom na gumb „X“ u gornjem desnom kutu. Nakon toga korisnik mora manualno spremiti datoteku putem „File“ izbornika i na taj način će se izbjeći njeno samostalno brisanje.

Kako bi si olakšali cijeli postupak, korisnici mogu unutar Worda omogućiti opciju „Don’t show the Backstage when opening or saving files with keyboard shortcuts“. To se radi na sljedeći način: File > Options > Save > Don’t show the Backstage. S ovom promjenom obavijest o spremanju se neće pojavljivati nakon što korisnik iskoristi tipkovni prečac za spremanje datoteke.

Još jedna mogućnost je da korisnici mogu koristiti i stariju verziju Worda dok se ne ispitaju razlozi pojave nezgodnog buga.

Unutar Command Prompta potrebno je s administratorskim privilegijama unijeti sljedeće naredbe:

cd %programfiles%\Common Files\Microsoft Shared\ClickToRun

officec2rclient.exe /update user updatetoversion=17928.20156

Nakon unosa ovih naredbi i pritiska tipke Enter, korisnik će vratiti Microsoft Word na prijašnju verziju.

Potrebno je navesti da se u međuvremenu na službenoj Microsoftovoj web stranici promijenio status kod ovog buga i stoji obavijest da je on u statusu „fixed“ tj. popravljen.

Svakako provjerite ako je to zaista tako. U slučaju da nije, pokušajte spremanja datoteka obavljati manualno do daljnjeg i svako malo testirajte ako je bug uklonjen.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular