PočetnaMobyTabletiKako odabrati tablet za kućnu i/ili profesionalnu upotrebu

Kako odabrati tablet za kućnu i/ili profesionalnu upotrebu


Tableti su postali neophodan uređaj za rad i zabavu, povezujući pametne telefone i prijenosna računala. Bilo da ste student koji traži lagan uređaj za pisanje bilješki, profesionalac kojem treba “prijenosna radna stanica” ili samo povremeni korisnik koji uživa u streamingu i sufranju, odabir savršenog tableta može biti izazovan. Veliki izbor brendova, modela i značajki može zbuniti čak i one tehnički potkovane kupce. Ovaj tekst će vam pokazati ključne kriterije koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira tableta. Nadamo se da će vam biti od koristi.

1. Operativni sustav (OS)

Operativni sustav jedna je od prvih stvari koju trebate uzeti u obzir jer određuje cijelo korisničko iskustvo i ekosustav aplikacija koje će vam biti dostupne. Tri glavne opcije operativnih sustava za tablete su:

  • iPadOS (Apple): Poznat po glatkom radu, sigurnosti i bogatom ekosustavu aplikacija. iPadi su idealni ako ste već uložili u Appleov ekosustav. iPadOS ima sve više značajki prilagođenih naprednim korisnicima, uključujući multitasking, podijeljene prikaze aplikacija i podršku za Apple Pencil.
  • Android (Google): Tableti brendova kao što su Samsung, Lenovo i Google koriste Android. Android nudi više mogućnosti prilagodbe, razne modele hardvera po različitim cijenama i pristup velikom broju aplikacija putem Google Play Storea. Međutim, optimizacija aplikacija može varirati od uređaja do uređaja.
  • Windows (Microsoft): Windows tableti, kao što su Surface Pro serija, rade više kao prijenosna računala. Idealni su za produktivne zadatke jer mogu pokretati cjelovite desktop aplikacije. Ako vam treba tablet za rad i želite funkcionalnost prijenosnog računala, Windows tableti su dobar izbor.

Vaš izbor OS-a trebao bi ovisiti o ekosustavu u kojem se već nalazite i o načinu na koji planirate koristiti tablet. Za povremene korisnike sve tri opcije su prihvatljive, ali za profesionalne korisnike koji trebaju specifičan softver ova odluka je presudna.

 

2. Veličina i kvaliteta zaslona

Zasloni na tabletima variraju u veličini, od kompaktnih 7-inčnih modela do većih od 13 inča. Vaš izbor veličine zaslona ovisit će o vašim potrebama:

  • Mali tableti (7-9 inča): Ovi tableti su lagani, prenosivi i jednostavni za držanje u ruci dulje vrijeme, što ih čini odličnima za čitanje, surfanje i povremeno igranje igara. Savršeni su za korisnike koji žele nešto prenosivije od tradicionalnog tableta, ali veće od telefona.
  • Srednji tableti (9-11 inča): Oni pružaju ravnotežu između prenosivosti i produktivnosti. Odlični su za pisanje bilješki, crtanje, gledanje filmova i umjerene produktivne zadatke poput uređivanja dokumenata.
  • Veliki tableti (11-13 inča): Ovi tableti su idealni za produktivnost i multimedijske zadatke. Veći zaslon nudi više radnog prostora za kreativne profesionalce (npr. dizajnere koji koriste olovku) ili one koji trebaju multitaskati s više otvorenih prozora.

Galaxy Tab S9 FE+ zaslon

Osim veličine, obratite pažnju na kvalitetu zaslona:

  • Rezolucija: Veća rezolucija (mjerena u pikselima, npr. 1920×1080 ili 2560×1600) rezultira oštrijim tekstom i slikama. Ako ćete koristiti svoj tablet za gledanje medija visoke rezolucije, uređivanje ili igranje igara, tražite zaslone s visokom rezolucijom.
  • Svjetlina: Tražite zaslon s visokom svjetlinom, mjerenu u nitima. Tableti s najmanje 400 nita svjetline su bolji za korištenje na otvorenom.
  • Točnost boja i kontrast: Ako radite na dizajnu ili gledate filmove, zaslon s dobrom točnošću boja, kontrastom i dubokim crnim tonovima (poput AMOLED ili OLED zaslona) bit će od ključne važnosti.

3. Performanse: procesor, RAM i pohrana

Performanse tableta vođene su trima ključnim hardverskim komponentama: procesorom (CPU), RAM-om i pohranom.

  • Procesor (CPU): CPU je mozak tableta i određuje brzinu kojom može izvršavati zadatke. Za povremene zadatke poput surfanja ili gledanja videozapisa, dovoljan je procesor početne razine kao što su Apple A-serija, Qualcomm Snapdragon ili MediaTek čipovi. Za zahtjevnije zadatke (igranje, multitasking, uređivanje videozapisa) tražite vrhunske procesore poput Appleovih MX čipova, Qualcomm Snapdragon 8 serije ili Intel Core procesora u Windows tabletima.
  • RAM: Više RAM-a omogućuje tabletu da istovremeno obrađuje više aplikacija i procesa. Za osnovne potrebe, 4 GB RAM-a bi trebalo biti dovoljno. Međutim, za zahtjevnije aplikacije, 6 GB do 8 GB RAM-a omogućit će glatko multitaskanje i korištenje. Korisnici koji zahtijevaju visoke performanse (npr. video editori, gameri) trebaju ciljati na 8 GB ili više.
  • Pohrana: Tableti obično dolaze s 32 GB do 1 TB prostora za pohranu. Ako uglavnom streamate sadržaj ili većinu podataka pohranjujete u oblaku, 64 GB ili 128 GB bi trebalo biti dovoljno. Ali ako pohranjujete medijske datoteke ili radite s velikim aplikacijama, ciljajte na najmanje 256 GB. Neki Android i Windows tableti nude proširivu pohranu putem microSD kartica, što vam može uštedjeti novac.

Galaxy Tab S9 FE+ igre

4. Trajanje baterije

Trajanje baterije ključno je, pogotovo ako planirate koristiti tablet u pokretu. Većina tableta nudi između 8 i 12 sati rada s jednim punjenjem, ovisno o scenariju korištenja. Kad provjeravate trajanje baterije, razmotrite:

  • Kapacitet: Mjeren u miliamper satima (mAh), veći broj obično znači dulje trajanje baterije. Međutim, veće rezolucije zaslona i brži procesori mogu trošiti više energije.
  • Brzina punjenja: Neki tableti podržavaju brzo punjenje, što je odlično kad ste u pokretu. Gdje je moguće, tražite opcije brzog punjenja putem USB-C priključka.
  • Korištenje u stvarnom svijetu: Proizvođači tableta često preuveličavaju trajanje baterije, pa provjerite recenzije za stvarno trajanje baterije.

Galaxy Tab S9 FE+ kamera

5. Kvaliteta kamere

Iako kamera nije glavna značajka tableta, može biti važna, pogotovo ako planirate koristiti tablet za videopozive ili povremeno fotografiranje.

  • Prednja kamera: Ako su videopozivi ključni za vaš rad ili studij, osigurajte da prednja kamera ima pristojnu kvalitetu (najmanje 5MP, idealno 7MP ili više).
  • Stražnja kamera: Za osnovno fotografiranje ili skeniranje dokumenata, stražnja kamera od 8MP ili više bi trebala biti dovoljna.

Kamere na tabletima obično nisu na razini kamera na pametnim telefonima, pa ako vam je kvaliteta fotografija prioritet, pametni telefon bi mogao biti bolja opcija.

 

Galaxy Tab S9 FE+ solovka pisanje

6. Podrška za olovku i tipkovnicu

Mnogi tableti sada podržavaju vanjske tipkovnice i olovke (poput Apple Pencila ili Samsungove S Pen olovke), što ih može pretvoriti u produktivne ili kreativne alate.

  • Olovka: Ako ste umjetnik, dizajner ili netko tko piše rukom, podrška za olovku je ključna. Tražite olovke s niskom latencijom i osjetljivošću na pritisak za crtanje ili detaljan rad. Apple Pencil (za iPad), Samsungova S Pen olovka i Microsoft Surface Pen izvrsne su opcije.
  • Tipkovnica: Odvojiva ili integrirana tipkovnica može pretvoriti vaš tablet u zamjenu za prijenosno računalo. Tražite modele koji nude pouzdane tipkovnice putem Bluetootha ili izravnog povezivanja, i koji su udobni za tipkanje.

7. Mogućnosti povezivanja

Tableti nude razne opcije povezivanja, što može biti važno ovisno o tome kako planirate koristiti uređaj.

  • Wi-Fi: Većina tableta standardno dolazi s Wi-Fi mogućnostima. Tražite dvopojasni Wi-Fi 5 (802.11ac) ili Wi-Fi 6 za brže i pouzdanije veze.
  • Mobilna mreža (4G/5G): Ako trebate ostati povezani u pokretu bez oslanjanja na Wi-Fi, razmislite o tabletu s LTE ili 5G mogućnostima. Ovo je korisno za profesionalce koji često putuju ili studente koji uče na daljinu.
  • Bluetooth: Bluetooth 5.0 ili viša verzija preporučuje se za bolji domet i stabilnost veze prilikom uparivanja s dodacima poput slušalica ili tipkovnica.
  • Priključci: Potražite USB-C priključke za punjenje i prijenos podataka. Neki Windows tableti mogu također uključivati standardne USB priključke, HDMI ili druge veze koje nude veću svestranost za dodatke i vanjske zaslone.

8. Cijena i budžet

Cijene tableta znatno variraju, od pristupačnih modela ispod 200 dolara do vrhunskih uređaja koji koštaju više od 1000 eura. Razmislite o svom budžetu i načinu na koji ćete koristiti tablet:

  • Pristupačni tableti (150-300 EUR): Pogodni za lagane zadatke poput surfanja, čitanja i gledanja videozapisa. Primjeri uključuju Amazon Fire tablete i neke Android tablete.
  • Tableti srednjeg ranga (300-700 EUR): Ovi tableti nude dobar omjer cijene i performansi za umjerenu produktivnost i konzumiranje medija. Primjeri uključuju standardni iPad, Samsung Galaxy Tab S seriju i Microsoft Surface Go.

  • Vrhunski tableti (700+ EUR): Za napredne korisnike kojima su potrebne vrhunske performanse za kreativni rad, multitasking ili igranje igara. Primjeri uključuju iPad Pro, Microsoft Surface Pro i Samsung Galaxy Tab S9 Ultra.

9. Brend i ekosustav

Konačno, razmislite o brendu i o tome kako tablet uklapa u vaš postojeći tehnički ekosustav. Ako već koristite iPhone, Mac ili Apple Watch, iPad će se savršeno integrirati s vašim ostalim uređajima. Slično tome, ako imate Android pametni telefon ili Windows računalo, odabir tableta iz istog ekosustava može poboljšati vaše iskustvo.

Zaključak

Odabir savršenog tableta ovisi o tome kako planirate koristiti uređaj. Uzimajući u obzir operativni sustav, veličinu zaslona, performanse, trajanje baterije i druge čimbenike, možete pronaći tablet koji odgovara vašim potrebama, bilo da se radi o povremenom korištenju, produktivnosti ili kreativnom radu. Ne zaboravite uravnotežiti svoje zahtjeve s proračunom kako biste donijeli najinformiraniju odluku.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular