PočetnaInternetDigitalni medijiKoji streaming servis uzeti: Netflix vs. (HBO) Max vs. Disney+

Koji streaming servis uzeti: Netflix vs. (HBO) Max vs. Disney+


U digitalnom dobu, streaming servisi su potpuno promijenili način na koji konzumiramo televizijske serije, filmove i druge oblike zabave. Prošla su vremena kada smo čekali na DVD izdanje ili morali gledati emisiju u točno određeno vrijeme na televiziji.

Danas milijuni ljudi diljem svijeta mogu trenutačno pristupiti bogatom sadržaju zahvaljujući streaming platformama. Među vodećim platformama – Netflix, (HBO) Max i Disney+ – izdvajaju se kao najpopularniji, a svaka od njih nudi nešto jedinstveno. Iako sve pružaju sličnu uslugu – trenutačan pristup velikoj kolekciji serija i filmova – razlikuju se po određenim karakteristikama koje zadovoljavaju različite vrste gledatelja.

U nastavku teksta istražujemo kako se ovi streaming servisi međusobno uspoređuju u pogledu kolekcije sadržaja, cijena, korisničkog iskustva, originalnog sadržaja i dostupnosti na platformama.

Pregled ponude

Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru streaming servisa je sam sadržaj. Veličina, raznolikost i kvaliteta dostupnih naslova često su presudni za to hoće li korisnici pretplatiti na uslugu. Netflix, Max i Disney+ pristupaju svojoj ponudi sadržaja na različite načine, a razumijevanje tih razlika može pomoći potencijalnim korisnicima u donošenju odluke.

Credit: netflix.com

Netflix je možda najraznovrsnija streaming platforma kada je riječ o količini sadržaja. S više od 13.900 naslova, Netflix ima ponešto za svakoga. Njegov katalog uključuje blockbuster filmove, vrhunske televizijske serije, dokumentarce i sve veći broj originalnog sadržaja. Jedna od ključnih prednosti Netflixa je njegova predanost redovitom izdavanju novih originalnih filmova, čak i svaki tjedan.

Ova stalna svježina sadržaja održava pretplatnike zainteresiranima, jer uvijek mogu očekivati nešto novo. Također, Netflix nudi međunarodni sadržaj, čime postaje globalna platforma. Uključivanje žanrova poput animea, indie filmova i stranih serija dodatno obogaćuje raznolikost njihove ponude. Emisije poput Stranger Thingsa, The Crowna i Money Heista postale su kulturni fenomeni, čime je Netflix dobio status vodeće platforme u kreiranju originalnog sadržaja.

S druge strane, (HBO) Max (u nastavku teksta samo “Max”) stavlja veći naglasak na premium, visokokvalitetni sadržaj. Za razliku od Netflixa, koji daje prednost količini, HBO Max se ponosi prestižem svoje ponude. Kao produžetak HBO-ove duge povijesti stvaranja hvaljenih televizijskih serija, Max nudi pristup klasicima poput The Sopranos, Game of Thrones i Succession.

Također, koristi prednosti svoje povezanosti s Warner Bros.-om, što znači da korisnici mogu gledati nove Warner Bros. filmske naslove iste godine kad stižu u kina. Max također nudi bogatu kolekciju Max Originals, uz filmove i serije iz svijeta DC Comicsa, Studio Ghibli filmova i Turner Classic Movies, pružajući dobro zaokruženu ponudu sadržaja koja privlači zahtjevniju publiku.

Credit: max.com

Disney+, nasuprot tome, usredotočen je uglavnom na obiteljsku zabavu i legendarne franšize. S ekskluzivnim pristupom velikoj Disneyjevoj kolekciji, ova platforma nudi sve voljene klasike iz Disneyja, Pixara, Marvela, Star Warsa i National Geographica. Njegov jedinstveni prodajni adut je ekskluzivnost – većina sadržaja na Disney+ ne može se pronaći na drugim servisima.

Bilo da je riječ o cijeloj Star Wars sagi, filmovima iz Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) ili animiranim klasicima poput Kralja lavova, Disney+ privlači široku publiku, ali posebno obitelji s djecom i obožavatelje ovih velikih franšiza. Nove originalne serije poput The Mandalorian, Loki i WandaVision postale su veliki hitovi, proširujući svjetove i likove koje su obožavatelji zavoljeli.

 

Cijene i planovi

Cijena igra ključnu ulogu u odabiru streaming servisa, jer korisnici žele znati dobivaju li najbolju vrijednost za novac. Svaka usluga nudi različite cjenovne planove, a njihova vrijednost izravno je povezana s vrstom ponuđenog sadržaja.

Netflix nudi model pretplate u tri razine s tri različita plana: Osnovni, Standardni i Premium. Osnovni plan košta 4.99 EUR mjesečno i omogućava korisnicima streaming na jednom uređaju u standardnoj definiciji. Standardni plan, koji košta 7.99 EUR, nadograđuje korisnike na HD kvalitetu i omogućava streaming na dva uređaja istovremeno. Premium plan, po cijeni od 9.99 EUR, omogućuje streaming u ultra visokoj definiciji (UHD) i do četiri istovremena streama. Ovaj sustav u više razina omogućuje korisnicima da odaberu plan koji najbolje odgovara njihovim potrebama, ovisno o veličini kućanstva i navikama gledanja.

Credit: disneyplus.com

Max općenito naplaćuje više od Disney+ ali nudi uvjerljive razloge za višu cijenu. Po cijeni od 7.99 (Standard) ili 9.99 (Premium) EUR mjesečno, HBO Max je cjenovno usporediv s Netflixovim Standardnim i Premium planovima. Iako ova cijena može izgledati visoka, Max opravdava trošak svojom opsežnom kolekcijom visokokvalitetnog sadržaja i ekskluzivnim filmskim premijerama. Za one koji traže jeftiniju opciju, HBO Max povremeno nudi verzije s oglasima po nižim cijenama, čime je platforma dostupnija.

Disney+ se, za razliku od ostalih, ponosi svojom konkurentnom cijenom iako se to ne može primijeniti na Hrvatsku. Cijena plana je 9.99 EUR mjesečno ili 99.90 EUR godišnje, s čime Disney+ nije jedan od najpristupačnijih streaming servisa na tržištu. U Americi mu je cijena 7.99 USD, što je u rangu Netflixovog Basic, odnosno Osnovnog plana.

Ako to uspoređujemo, Disney+ ima bolju vrijednost za novac, posebice što ga u Americi možete iskombinirati s pretplatom za HULU i ESPN+ za 13.99 USD. S druge strane, Netflix Premium u Americi je 17.99 USD. Zato smo rekli da cijena nije usporediva za Hrvatsku, jer su naše cijene drugačije i prilagođene tržištu.

 

Korisničko iskustvo i značajke

Osim sadržaja i cijena, korisničko iskustvo i značajke koje nudi svaka platforma ključni su čimbenici u određivanju ukupne privlačnosti streaming servisa. Dobro dizajnirano sučelje, besprijekorna navigacija i dodatne funkcionalnosti poput preuzimanja sadržaja za offline gledanje ili postavljanje više profila doprinose ugodnom gledanju.

Netflix je već dugo hvaljen zbog intuitivnog korisničkog sučelja. Njegove personalizirane preporuke, temeljene na algoritmu koji prati povijest gledanja i preference, pomažu korisnicima da otkriju novi sadržaj prilagođen njihovim interesima. Netflix također nudi značajke poput preuzimanja sadržaja za offline gledanje, omogućujući korisnicima da gledaju sadržaj u pokretu, kao i više profila i roditeljsku kontrolu, što ga čini idealnim izborom za obitelji.

Max, iako je u početku bio kritiziran zbog nešto nespretnog sučelja, znatno se poboljšao s vremenom. Platforma sada ima pojednostavljenu navigaciju i dodala je brend-specifične hubove za lakši pristup određenom sadržaju, poput emisija iz DC Comicsa ili crtića s Cartoon Networka. Jedinstvena značajka Maxa je 4K Ultra HD sadržaj, dostupan za odabrane naslove, što platformu čini privlačnom za ljubitelje filma koji cijene višu kvalitetu slike.

Disney+ sa svojim čistim i organiziranim sučeljem naglašava jednostavnost i lakoću korištenja. Sadržaj je grupiran po franšizama poput Marvela, Star Warsa ili Pixara, čime je obožavateljima olakšano pronalaženje onoga što traže. Disney+ također se izdvaja po svojoj značajki GroupWatch, koja omogućava korisnicima da istovremeno gledaju emisije i filmove s prijateljima i obitelji, bez obzira na to gdje se nalaze. Za odabrane naslove, Disney+ nudi i IMAX Enhanced opcije gledanja, pružajući impresivnije iskustvo za određene filmove.

Dostupnost platforme

Sve tri usluge su široko dostupne na brojnim uređajima, osiguravajući korisnicima pristup sadržaju gdje god se nalazili. Netflix, Max i Disney+ podržani su na pametnim televizorima, igraćim konzolama, pametnim telefonima, tabletima i web preglednicima. Bilo kod kuće ili u pokretu, korisnici mogu neometano prelaziti između uređaja bez propuštanja sadržaja, čineći dostupnost neproblematičnom za većinu pretplatnika.

Originalni sadržaj i ekskluzive

Originalni sadržaj postao je bojno polje za streaming servise posljednjih godina, a sve tri platforme su značajno uložile u ekskluzivni sadržaj kako bi se izdvojile od konkurencije.

Netflix prednjači po količini. S ogromnom kolekcijom Netflix Originalsa, platforma nudi raznovrstan niz serija i filmova koji privlače globalnu publiku. Od ikoničnih serija poput Stranger Thingsa i The Crowna do međunarodnih senzacija poput Money Heista, Netflix je usavršio umjetnost stvaranja sadržaja koji rezonira s raznim gledateljima.

Max, iako manji po opsegu, koristi svoju dugogodišnju reputaciju za visokokvalitetne, hvaljene originale. S hit serijama poput Successiona, Euphorije i The White Lotusa, Max nudi pažljivije odabran izbor emisija koje često osvajaju nagrade i privlače pažnju medija.

Disney+, iako mlađi u streaming svijetu, napravio je veliki utjecaj sa svojim originalima temeljenim na franšizama. Serije poput The Mandalorian, WandaVision i Loki ne samo da su hvaljene, već su i produbile priče iz svemira Star Warsa i MCU-a, čineći Disney+ nezaobilaznim za ljubitelje ovih masivnih franšiza.

Credit: disneyplus.com/

Koja usluga je prava za vas?

Kada je riječ o odabiru između Netflixa, Maxa i Disney+, najbolji izbor na kraju ovisi o vrsti sadržaja koji vas najviše zanima i koliko ste spremni mjesečno potrošiti na tu “zabavu”.

Netflix ostaje najbolja opcija za gledatelje koji žele raznolikost i stalni priljev novog, originalnog sadržaja u širokom spektru žanrova. Za one koji cijene premium, hvaljene TV serije i filmove, HBO Max nudi neusporedivu kolekciju prestižnog sadržaja. A za obitelji ili ljubitelje Disneyja, Marvela i Star Warsa, Disney+ je esencijalna pretplata, nudeći ekskluzivni pristup nekim od najlegendarnijih franšiza u povijesti zabave.

Svaka platforma ima svoje prednosti, pa će odluka ovisiti o vašim individualnim preferencijama. Bez obzira na to je li vam važnija cijena, sadržaj ili ekskluzivne značajke, postoji streaming servis za svakoga.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular