PočetnaHardverKomponenteZašto je trenutno dobra ideja napraviti tranziciju na NVMe SSD?

Zašto je trenutno dobra ideja napraviti tranziciju na NVMe SSD?


Svima je dobro poznato kako dodavanje SSD-a starom računalu može potpuno promijeniti  izvedbu i donijeti veće brzine i efikasnost prilikom obavljanja radnih zadataka.

Zanimljiva je situacija kada na starijem računalu već imate SSD, no možda se radi o starijem SATA modelu. Tada bi vas mogla privući priča o NVMe modelu pohrane kojeg imaju novi SSD-ovi.

Radi li se zaista o nadogradnji koja može nadmašiti stare modele SSD-ova ili ju je bolje tempirati za kupnju novog računala?

U nastavku ćemo navesti nekoliko prednosti NVMe SSD-ova pa na temelju njih možete odlučiti kada želite napraviti tranziciju.

NVME SSD vs SATA SSD

Osnovne razlike – NVMe vs. SATA

Za početak možemo navesti osnovne razlike među dvjema vrstama SSD-ova:

  • Vrsta sučelja– Kod sučelja se zapravo radi o metodi komunikacije koju SSD ima s ostalim komponentama računala i ono se razlikuje kod NVMe i SATA SSD-ova.
  • Brzina – NVMe SSD-ovi su brži od SATA SSD-ova i razlika u brzini ovisi o pojedinačnim modelima. Trenutno je maksimalna brzina NVMe PCIe SSD-a 500 Mbps dok kod NVMe PCIe 4.0 SSD-ova ona iznosi 7.500 Mbps. Usporedbe radi, tipični SATA SSD ima brzine do 500 Mbps i ona može varirati, ali jasno je koliko su NVMe SSD-ovi brži.
  • Hardverski dizajn – NVMe SSD-ovi i SATA SSD-ovi obično se mogu naći u 2 obliku. Postoje i ostali oblici, no oni su znatno rjeđi. Kod slobodnih M.2 slotova potrebno je uvijek provjeriti ako podržavaju obje vrste SSD-ova ili samo jednu jer je kod svakog računala različito.
  • Cijena – Nije preveliko iznenađenje ako kažemo da su NVMe SSD-ovi skuplji od SATA SSD-ova, no u zadnje vrijeme je cijena prvih znatno pala pa su time i razlike postale manje.

Ovdje su navedene neke temeljne razlike među dvjema vrstama SSD-ova, a u nastavku ćemo navesti prednosti NVMe modela koje se baš često ne spominju.

ssd

  1. Nema više toliko kabela

Izostanak ne jednog već dva kabela kod NVMe SSD-ova je prednost o kojoj se previše ne priča.

U odnosu na SATA SSD-ove, NVMe SSD-ovi imaju dva kabela manje što odmah znači i više prostora kod računala koji se može iskoristiti za utvrđivanje reda kod ostalih komponenti i periferije. Svaki korisnik zapravo teži situaciji da su kabeli kod računala ljepše posloženi i da se s njima efikasnije upravlja.

 

  1. Cijene NVMe SSD-ova su pale

Već smo ranije naveli kako je razlika u cijeni važan faktor kod NVMe SSD-ova, no iznenadit ćete se ako dugo niste analizirali situaciju na tržištu.

Cijene ovih SSD-ova su danas mnogo pristupačnije nego što su bile prije i razlika u cijeni u odnosu na SATA SSD-ove nisu toliko velike.

Nekad se za iznos od otprilike 150 eura mogao kupiti kvalitetan SATA SSD koji bi brzinom mogao nadmašiti bio koji HDD. Možda ste za isti iznos mogli kupiti HDD od 1 TB, no ulaganje ste napravili kako bi unaprijedili brzinu i efikasnost vašeg diska.

Može se reći da je situacija danas vrlo slična jer će NVMe SSD od 2 TB donijeti gotovo 10 puta veću brzinu u odnosu na najnoviji SATA SSD. Razlike u cijeni ipak nisu toliko drastične pa je vrlo poželjno ulaganje dodatnih financijskih sredstava za podizanje ukupne razine izvedbe svog računala.

 

  1. Niža latencija

NVMe SSD-ovi imaju značajno nižu latenciju u odnosu na SATA SSD-ove. Na taj se način reducira vrijeme koje je potrebno da uređaj za pohranu podataka odgovori na zahtjev za podacima.

Ovdje govorimo o mikrosekundama, no čak se i njih može primijetiti kad se radi o velikim količinama podataka jer sustav jednostavno obavlja zadatke brže i kvalitetnije.

NVMe SSD-ovi iz tog razloga mogu obavljati paralelno znatno veći broj operacija nego SATA SSD-ovi.

NV1 NVMe PCIe SSD

  1. Niska potrošnja energije

SSD-ovi generalno imaju znatno manju energetsku potrošnju od klasičnih HDD-ova, ali NVMe modeli dodatno imaju još malo bolju energetsku efikasnost u odnosu na SATA modele.

Ovdje mnogo toga ovisi o PCIe generaciji sučelja koje se koristi. Na primjer, PCIe 5.0 približava se maksimalnoj vrijednosti od 11.5 W dok je ista vrijednost kod PCIe 3.0 modela 3.5 W. SATA SSD-ovi idu do vrijednosti između 4 i 7.5 W na maksimumu.

Dodatna stvar koju NVMe SSD radi je mirovanje na niskim vrijednostima vata koja se uključuje kad je računalo u stanju mirovanja, a isto snažno doprinosi efikasnijem upravljanju energijom.

samsung ssd s dram cash memorijom

Treba li SATA SSD-ove zamijeniti s NVMe SSD-ovima?

Ako imate stariji SATA SSD na računalu, činjenica je da propuštate brže bootanje i općenito brži i efikasniji rad računala s NVMe SSD-ovima. Oni su jednostavno brži, energetski su efikasniji te su u zadnje vrijeme postali mnogo jeftiniji i pristupačniji.

Dodatna mogućnost je da vaš SATA SSD polako dolazi svom kraju ako ga koristite veći broj godina pa se nadogradnja u tom slučaju čini kao pravi potez.

Kao korisnik samostalno morate ocijeniti hoćete li napraviti dodatno ulaganje u NVMe SSD. Svakako bi trebalo prije toga dobro analizirati kakav disk koristite, koliko je star i imate li veća očekivanja od svojeg računala. Provjerite situaciju na tržištu NVMe SSD-ova i isplanirajte financijski budžet jer ovi modeli imaju svoje prednosti i od takvog oblika nadogradnje ćete višestruko profitirati.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular