PočetnaHardverKomponenteX670E matične ploče imaju problema s podrškom za PCIe 5.0 SSD-ove

X670E matične ploče imaju problema s podrškom za PCIe 5.0 SSD-ove


Značajan broj korisnika AMD X670E matičnih ploča se nose s problemima gdje njihovi PCie 5.0 SSD-ovi padaju na vrlo nisku razinu kada je u pitanju prijenos podataka. Govorimo o brzini koja je karakteristična za PCIe 1.0. Nije u pitanju jedan proizvođač ili model kod kojeg je prisutan ovaj problem, već su u pitanju matične ploče raznih proizvođača bazirane na X670E čipsetu.

Problem se javlja s vremenom, najčešće nakon pokretanja računala, restarta ili izlaska iz hibernacije. Osim toga, neki korisnici se suočavaju sa zamrzavanjem sustava, rušenjem, a u nekim slučajevima dolazi i do problema s paljenjem sustava, pogotovo ako su istovremeno zauzeti PCIe 5.0 utor za grafičke kartice i utor za M.2 NVMe SSD diskove.

Korisnici su svoje žalbe uputili proizvođačima matičnih ploča i SSD-ova. Tu je došlo do međusobnog prebacivanja krivnje, gdje je Asus korisnike upućivao proizvođačima SSD-ova, dok je Crucial odgovornim smatrao proizvođače matičnih ploča.

Crucial još nije identificirao točan uzrok ovog problema. Postoje teorije da na nekim modelima matičnih ploča PCIe 5.0 utor za grafičke kartice dijeli propusnost s utorom za SSD. Za sada se problem može zaobići instaliranjem SSD-a u PCIe 4.0 utor.

Neki vlasnici MSI matičnih ploča kažu da su riješili problem nakon što su preuzeli najnoviju verziju BIOS-a, ali drugi se još uvijek suočavaju s istim problemima.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular