PočetnaOstaloPress ReleaseSamsung – postizanje nultih emisija do 2050.

Samsung – postizanje nultih emisija do 2050.


Samsung Electronics provodi svoju ekološku strategiju.

Ona obuhvaća obvezu postizanja nulte stope emisija ugljika u cijelom poduzeću i planove za upotrebu još više obnovljive energije kao i ulaganje u nove tehnologije za razvoj energetski učinkovitih proizvoda i njihovo istraživanje, povećanje ponovne upotrebe vode i razvoj tehnologije za hvatanje ugljika.

Prvi val promjena uključuje potrošačku elektroniku (npr. pametne telefone). U tom području želimo postići nulte emisije (opseg I i II)[1] do 2030. U sljedeća će se dva desetljeća Samsung usredotočiti na uvođenje ekološki prihvatljive tehnologije u odjel Device Solutions (npr.,poluvodiči, uključujući proizvode s memorijama).

U prvim godinama provođenja nove strategije već se vide pozitivni učinci. Zahvaljujući novim postrojenjima za obradu plina i proširenoj upotrebi sustava za povrat otpadne topline tekućeg prirodnog plina (LNG) Device Solutions smanjio je svoje emisije za 11,6 % u razdoblju od 2022. do 2023.

Samsungov Odjel Device eXperinece posvećuje veliku pozornost elektroničkom otpadu. Globalna strategija zaštite okoliša širi svoj program prikupljanja e-otpada s 50 na 180 država do 2030. Predviđa se da će u razdoblju od 2009. do 2030. prikupljanje elektroničkog otpada dosegnuti razinu od 10 milijuna tona, a do 2050. godine do 25 milijuna tona. Samsungov program prikupljanja otpada 2023. proširit će se na više od 70 dodatnih država.

samsung-memory

Eko kao ekologija i ekonomija

Samsungov odjel Memory promiče ekološki prihvatljive prakse kod potrošača. Korisne su i za prirodu i za krajnje korisnike. Nadogradnja tvrdog diska računala povoljnija je od promjene cijele jedinice. Novi Samsungovi SSD diskovi, kao što je to 990 EVO, ne nude samo visoku razinu pohrane već mogu ubrzati cijelo računalo zahvaljujući brzinama čitanja koje dosežu 5000 MB/s i brzinama pisanja do 4200 MB/s. Ne morate previše potrošiti na novo računalo, a usto se i količina e-otpada znatno smanjuje.

Uštede (i veća sigurnost) postižu se upotrebom vanjskog SSD diska za pohranu datoteka i osobnih uspomena u odnosu na pohranu u oblaku (svakih 100 GB pohrane na oblaku generira oko 200 kg ugljikova dioksida godišnje[2] na temelju emisijskog faktora američke mreže).

Svi smo odgovorni za Zemlju.Akcije velikih poduzeća, kao što je Samsung, važan su korak u dobrom smjeru, ali nemojmo zaboraviti da svatko može pridonijeti. Vrijedi svakodnevno tražiti rješenja koja mogu utjecati na našu budućnost.

 

[1] Opseg I odnosi se na izravne emisije, a opseg II na neizravne emisije – https://www.nationalgrid.com/stories/energy-explained/what-are-scope-1-2-3-carbon-emissions

[2]    https://stanfordmag.org/contents/carbon-and-the-cloud


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular