PočetnaHardverKomponenteASRock X870E Taichi & Taichi Lite: Prvi pogled

ASRock X870E Taichi & Taichi Lite: Prvi pogled


ASRock X870E Taichi & Taichi Lite: jedinstvena vrijednost i performanse unutar klase X870

ASRock je još jednom unaprijedio stvari u pogledu svojih matičnih ploča i to izdavanjem X870E Taichi i X870E Taichi Lite, dva moćna modela, koji su osmišljeni kako bi najprije zadovoljili apetite entuzijasta i onih koji rad svojih matičnih ploča žele podići na višu razinu.

Obje matične ploče, izgrađene na naprednom čipsetu X870E i dizajnirane za AMD-ovu AM5 platformu, podržavaju najnovije Ryzen procesore serije 7000, 8000 i 9000. Bilo da ste igrač, kreator sadržaja ili profesionalac koji traži stabilnost i snažne, ”sirove” performanse, ove ploče su prepune mogućnosti i ispunit će zahtjeve čak i najzahtjevnijih korisnika.

ASRock X870E Taichi
ASRock X870E Taichi

VRM hlađenje i odlične mogućnosti u pogledu performansi

U srcu obje ploče je 24+2+1-fazni VRM dizajn koji koristi 110A Smart Power Stages, osiguravajući stabilnu isporuku energije koja je neophodna rad na računalu visokih performansi i stabilan ”overclocking”.

Osim toga, X870E Taichi se ističe vrhunskim rješenjima za hlađenje. Uključuje aktivne ventilatore za hlađenje i veće hladnjake koji se brinu za to da komponente ostanu hladne čak i pod najvećim radnim opterećenjima. X870E Taichi Lite zadržava istu VRM strukturu, je dobio jednostavnije hlađenje s pasivnim hladnjacima.

Iako se na ovaj način umanjilo troškove proizvodnje, ne žrtvuje se puno u pogledu izvedbe. Lite model i dalje nudi izvrsne mogućnosti hlađenja, omogućujući korisnicima odličnu izvedbu, bez brige o pregrijavanju. Zbog ove mogućnosti verzija Lite posebno je privlačna onima koji cijene performanse, ali možda ne trebaju ekstravagantne mogućnosti hlađenja kakve nudi standardni model.

ASRock X870E Taichi Lite
ASRock X870E Taichi Lite

Mogućnosti spojivosti najviše kvalitete jamče dugotrajnost korištenja

Oba modela i X870E Taichi i Taichi Lite nude jako dobre mogućnosti u pogledu povezivosti, čak i za godine koje dolaze. S dvostrukim USB 4.0 Type-C priključcima i igrači i stvaratelji sadržaja mogu iskusiti ultra brze brzine prijenosa podataka, koji su idealni za povezivanje brzih vanjskih diskova ili perifernih uređaja. Oba modela isto tako uključuju i više USB 3.2 Gen 2 Type-A, kao i USB 3.2 Gen 1 priključaka, što osigurava uravnotežen raspon mogućnosti povezivanja.

Ono gdje je standardni model, X870E Taichi u prednosti u odnosu na ”Lite” model je dodatna povezivost velike brzine i podrška za Thunderbolt 4. Zbog ovih dodatnih mogućnosti standardni model je idealan za one korisnike koji rade s vanjskim uređajima velike propusnosti, kao što su kartice za video snimanje profesionalne kvalitete ili vanjske grafičke kartice.

Obje ploče mogu se pohvaliti Ethernet brzinama od 5Gbps kao i najnovijim Wi-Fi 7, čime se osigurava vrlo brzo povezivanje na internet. Bez obzira na to radi li se o ”streamingu” sadržaja, igranju igara ili učitavanju multimedijskog sadržaja visoke kvalitete, ove matične ploče jamče besprijekorne i brze performanse.

ASRock X870E Taichi

Mogućnosti ”overclockinga” i performanse memorije

ASRock sa serijom X870E nastavlja tradiciju pružanja velikih mogućnosti podizanja radnog takta iznad zadanih mogućnosti, što je nešto što će entuzijasti itekako znati cijeniti. I Taichi i Taichi Lite podržavaju do 256 GB DDR5 radne memorije, s brzinom memorije koja raste do nevjerojatnih 8400 MT/s.

Ove specifikacije dovode do toga da je ploča idealna za igranje igara na ultra postavkama, što znači da su ploče odlične i za sklapanje računala koje je namijenjeno za igranje igara na maksimalnim detaljima i za sklapanje radne postaje za obavljanje ostalih vrsta zahtjevnih zadataka, kao što je 3D renderiranje ili uređivanje videozapisa.

Uz mogućnosti, kao što su prikaz koda za otklanjanje pogrešaka, ugrađene tipke za napajanje i ponovno pokretanje te još neke vrlo dobrodošle mogućnosti, obje su matične ploče dizajnirane kako bi postupak podizanja takta iznad standardnih gabarita bio što je moguće jednostavniji, čak i za one korisnike koji inače ne rade ovakve aktivnosti.

Standardni model X870E Taichi pruža dodatne vrhunske mogućnosti, kao što je BIOS Flashback, koji korisnicima omogućuje ažuriranje BIOS-a čak i bez instaliranog procesora. Ovo je jako vrijedan alat za entuzijaste koji često nadograđuju hardver ili koji vole namještati svoje sustave do u detalje.

EZ značajka: san svakog entuzijasta koji sklapa svoje računalo

Jedna od mogućnosti koje se ističu u oba modela, to jest i kod X870E Taichi i kod Taichi Lite je ASRockov ”EZ Release” mehanizam. Radi se o mogućnosti koja olakšava uklanjanje grafičke kartice, čak i u slučajevima gdje je teško dosegnuti zasun za otpuštanje PCIe.

Jednostavnim pritiskom na tipku, korisnici mogu brzo osloboditi svoje grafičke kartice, bez potrebe petljanja s kabelima, čime bi mogli dodatni riskirati oštećenje komponenti. Ovo je vrijedan dodatak za sve one koji planiraju sklapati svoje novo računalo, kao i za one korisnike koji često mijenjaju ili nadograđuju komponente, budući da ova mogućnost jamči zamjenu komponenti bez problema i stresa.

X870E Taichi_io
ASRock X870E Taichi_io

Poboljšana estetika i unaprijeđenje izdržljivosti

X870E Taichi ističe se ne samo svojim mogućnostima koji služe funkcionalnosti, nego i dizajnom te kvalitetom izrade. S upečatljivom RGB stražnjom pločom, prilagodljivim osvjetljenjem i uglađenom, vrhunskom estetikom, ova je matična ploča dizajnirana je kako bi bila upečatljivi segment bilo kojeg računala visokog razreda.

Taichi Lite, iako nešto više minimalistički orijentiran u pogledu svog dizajna i izgleda, i dalje zadržava elegantan, funkcionalan izgled obitelji Taichi, pritom nudeći čist i profesionalan izgled, koji nudi širok raspon mogućnosti.

Oba modela osmišljena su i izrađena kako bi trajali, koriste nadograđene PCIe utore i izdržljive kondenzatore, koji osiguravaju dugotrajnu stabilnost i pouzdanost, čak i pod velikim opterećenjima. To ih čini idealnim za korisnike koji žele sustav koji može izdržati godine korištenja bez pada u performansama.

ASRock X870E Taichi Lite_io
ASRock X870E Taichi Lite_io

Nove mogućnosti za BIOS i učinkovitiji rad

ASRock je ovom serijom isto tako predstavio ažurirane mogućnosti BIOS-a, koja je optimizirana za najnovije Ryzen 9000 procesore. Ovi novi algoritmi ”Precision Boost Overdrive” (PBO) i funkcije ”Curve Optimizer” (CO) omogućuju korisnicima izvlačenje maksimuma iz svojih Ryzen procesora, uz bolju energetsku učinkovitost i skaliranje performansi pod opterećenjem.

Ovo je promjena za napredne korisnike koji žele svoj hardver gurnuti do krajnjih granica, bez gubitka energetske učinkovitosti. Osim toga, obje su ploče opremljene dvostrukim BIOS čipovima, čime se osigurava da korisnik uvijek ima sigurnosnu kopiju, ako ažuriranje BIOS-a pođe po zlu.

ASRock X870E Taichi stražnja strana
ASRock X870E Taichi stražnja strana

Zašto odabrati ASRock X870E Taichi ili model Taichi Lite?

Ako tražite ”sirove” performanse i model s kojim ćete biti osigurani, dobro je znati da se ASRock X870E Taichi i X870E Taichi Lite jako dobro ističu na konkurentnom tržištu matičnih ploča. Oba modela pružaju izvrsnu isporuku performansi, vrhunske mogućnosti povezivanja te jako velike mogućnosti ”overclockanja”. Sve ovo su razlozi zbog kojih su ova dva modela najbolji izbor za izgradnju AMD sustava koji će pružati visoke performanse.

Sve u svemu, X870E Taichi savršen je za entuzijaste koji žele sve: aktivno hlađenje, opsežnije mogućnosti povezivanja, podršku za Thunderbolt 4 i vrhunsku estetiku. U međuvremenu, X870E Taichi Lite pruža gotovo sve prednosti u pogledu performansi po pristupačnijoj cijeni, što ga čini idealnim za igrače i kreatore sadržaja koji žele vrhunske mogućnosti, ali bez nekih dodataka.

No, obje matične ploče obećavaju dugotrajnost, koja je podržana AMD-ovom predanošću da AM5 platforma ima podršku i nakon 2027. godine. Bilo da odaberete potpuno opremljeni ASRock X870E Taichi ili Taichi Lite, s oba modela dobit ćete proizvod koji objedinjuje performanse, izdržljivost i isplativost, što znači da su oba modela idealna za vaše novo računalo visokih performansi.

 

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular