PočetnaMobyPametni telefoniKoje aplikacije troše najviše podatkovnog prometa pametnog telefona?

Koje aplikacije troše najviše podatkovnog prometa pametnog telefona?


Internet je nešto bez čega se danas ne može. Uz pametne telefone koji imaju pristup internetu, pristup informacijama je stalan i na dohvat ruke. U tom slučaju, dobro je imati pristup WiFi pri ruci, no nekad se potrebno poslužiti i mobilnim internetom.

Time dolazi i do veće potrošnje mobilnih podataka, jer kada nemamo pristup WiFi mreži, mobilni podaci su način na koji se povezujemo na internet. Stoga, dobro bi bilo upoznati se s aplikacijama koje najviše troše podatkovni promet i par korisnih savjeta kako uštedjeti na potrošnji podatkovnog prometa prilikom korištenja aplikacija.

My Data Manager app
My Data Manager app

Tim Holafly koristio je aplikaciju My Data Manager kako bi testirao najpopularnije usluge u pogledu potrošnje podataka. Korišteni su iPhone 15 Pro Max i Xiaomi Redmi 9. Prilikom testiranja svake aplikacije, sve ostale aplikacije u pozadini bile su onemogućene, kao i Wi-Fi pristup. Zatim se uključila štoperica na 5 minuta i otkriveni su sljedeći rezultati.

Aplikacija koja troši najviše podataka je YouTube, u 5 minuta čak 193 MB. Drugo mjesto pripada streaming platformi Disney Plus (u 5 minuta 150 MB), dok treće mjesto zauzima Uber (u 5 minuta 102 MB).

Od svih aplikacija za društvene mreže, najviše troši Snapchat, tj. 101 MB u 5 minuta.

Lider u kategoriji preglednika je Safari, 56 MB podataka unutar 5 minuta. Zatim Vivaldi, koji troši 33 MB. Edge (29 MB) i Firefox (27 MB) postigli su slične rezultate. Veliko iznenađenje je Googleov Chrome koji troši samo 24 MB.

Kako uštedjeti na potrošnji mobilnih podataka? Holafly istraživači predlažu blokiranje automatske sinkronizacije podataka, što bi trebalo drastično smanjiti potrošnju podataka. Također je vrijedno izbjegavati streaming sadržaja u visokoj razlučivosti i osigurati da se glazba, podcasti i druge multimedijske datoteke pohranjuju lokalno na uređaju.

Svakako pogledajte cijelu studiju koju je pripremio Holafly, jer možda baš tamo pronađete aplikacije koje koristite svaki dan na svom pametnom telefonu, a koje najviše troše podatkovni promet.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular