PočetnaHardverKomponenteRyzen 3, 5, 7 ili 9? U koju kategoriju kupca AMD-ovih Ryzen...

Ryzen 3, 5, 7 ili 9? U koju kategoriju kupca AMD-ovih Ryzen procesora spadate?


AMD je veliki Intelov konkurent na tržištu procesora i ima široki asortiman ponude.

Postoji veliki broj AMD-ovih procesora na tržištu, no u ovom trenutku je aktualna Ryzen serija. Kao i svaka druga, Ryzen serija u ovom trenutku ima različite modele koji imaju svoju oznaku: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9.

U koju kategoriju kupca spadate ako se odlučite na kupnju nekog od navedena četiri modela procesora? U nastavku ćemo objasniti što se zapravo krije iza brojčanih oznaka.

Ryzen 3 3300X

Ryzen 3: opcija za skromnije budžete

Ryzen 3 tipično predstavlja najdostupnije AMD-ove procesore iz Ryzen serije. Više je fokusiran na vrijednost pa ne možete od njega očekivati previše od ukupne izvedbe.

Neovisno o tome, Ryzen 3 je izvrsna opcija ako imate skromniji budžet te vam je jednostavno potrebno računalo koje odrađuje bazične zadatke.

Najnovija verzija Ryzen 3 procesora je 8300G model koji ima 4 jezgre i 8 threadova uz integriranu grafičku karticu. Treba također reći da je ovaj model u pravilu dio tzv. „pre-built“ sustava što znači da ga ne možete zasebno kupiti jer je isključivo dio već unaprijed sastavljenih računala.

Ako u ovom trenutku želite uštedjeti novce prilikom sastavljanja računala, jako dobra opcija je Ryzen 3 4100 koji je plasiran na tržište u travnju 2022. godine i cijenu mu je oko 80 eura.

Ryzen 5 5500

Ryzen 5: procesori za mainstream upotrebu

Ryzen 5 model procesora nudi najbolji omjer između cijene i izvedbe.

Primjerice, Ryzen 5 9600X ima sjajnu izvedbu sa 6 jezgri i 12 threadova te ima radni takt od 5.4 GHz-a. To su vrijednosti koje garantiraju vrlo dobre performanse uz pristupačniju cijenu u odnosu na Ryzen 7 i Ryzen 9.

Ryzen 5 procesori su za korisnike koji žele imati računalo koje će komotno pokretati većinu aplikacija, omogućiti kvalitetan multitasking te čak imati mogućnost pokretanja nekih od najnovijih igraćih naslova.

Kao izvrstan proizvod na tržištu može se spomenuti Ryzen 5 8600X. On jedan od najčešće spominjanih procesora u kontekstu najboljih modela s integriranom grafičkom karticom i možete ga naći po cijeni od oko 180 eura.

U domeni gejminga obratite pozornost na Ryzen 5 7600 X3D koji pruža izvrsno iskustvo.

Ryzen 7: modeli za hardcore gejmere

S Ryzen 7 procesorima došli smo u zonu gejminga koja zahtijeva naprednije performanse, a kod ovih modela to sigurno omogućuje 8 jezgri i 16 threadova.

Najnoviji model je Ryzen 7 9700X koji je plasiran na tržište u kolovozu ove godine, no u ovom trenutku mi ipak preporučujemo Ryzen 7 7800X3D koji je prošao veliki broj testiranja i potvrdio kvalitetu.

Obratite pozornost na procesore unutar Ryzen 7 serije koji imaju 3D V-cache, značajku koja donosi velika poboljšanja koja mogu ostvariti bolju izvedbu i od nekih Ryzen 9 procesora.

Ryzen 9 9900X

Ryzen 9: za profesionalce

Ako će vaše računalo biti pod velikim radnim opterećenjima, Ryzen 9 je prava serija procesora za vas.

Ryzen 9 5000 serija ima do 16 jezgri pa je savršena za zahtjevne aplikacije kao što su Adobe Photoshop, AutoCAD ili Blender. Ovdje također imate dodatnu mogućnost da idete na X3D verzije Ryzen 9 modela koje mogu još bolje raditi sa specijaliziranim aplikacijama koje zahtijevaju veći cache kod procesora.

Nikako nemojte koristiti Ryzen 9 procesore kod računala koje namjeravate koristiti za bazične zadatke i gejming jer ćete bez razloga preplatiti komponente.

Svaki korisnik odlučuje o tome koji mu procesor treba sukladno potrebama, a najbolji način da bi to znali je da ste upoznati s namjenom svake od novih Ryzenovih serija. Poznavanje cjenovnog ranga, namjene i mogućnosti Ryzen modela procesora približit će vas jasnijem ocrtavanju vaših stvarnih potreba te radnih aktivnosti koje ćete imati na računalu.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular