PočetnaHardverRačunaloAko možete, uvijek odaberite prijenosno računalo sa ''dedicated'' grafičkom karticom!

Ako možete, uvijek odaberite prijenosno računalo sa ”dedicated” grafičkom karticom!


Iako su prijenosna računala sa integriranim grafičkim karticama cjenovno znatno pristupačnija, odvojite si malo više novca za kupovinu jednog, koje u sebi ima grafičku karticu s vlastitom memorijom. Ova odluka će vam se itekako dugoročno isplatiti! Evo i zašto!

gaming laptop

Performanse vezane za grafiku i grafičke mogućnosti apsolutno su broj jedan razlog za kupovinu laptopa koji koristi grafičku karticu sa vlastitom memorijom

Grafička kartica je vrlo važna komponenta u svakom uređaju koji prikazuje grafiku. Od pametnih telefona, prijenosnih konzola, prijenosnih i stolnih računala, grafička kartica igra ogromnu ulogu u pogledu toga kako će sadržaj, koji se prikazuje na zaslonu uređaja, izgledati.

Prijenosna računala se dijele najčešće po tome sadrže li u sebi grafičku karticu koja posjeduje vlastitu ili ”dedicated” memoriju i na ona prijenosna računala koja u sebi sadrže integriranu grafičku karticu. Da se razumijemo, obje vrste prijenosnih računala dolaze sa svojim prednostima, ali i nedostacima.

Prijenosna računala koja u sebi sadrže integrirane grafičke kartice cjenovno su daleko pristupačnija u odnosu na ona koja dolaze sa grafičkim karticama, koje posjeduju vlastitu memoriju. No, ako malo bolje pogledate, dugoročno je daleko isplativije uložiti više novca u prijenosno računalo koje u sebi sadrži grafičku karticu s vlastitom memorijom.

Bez obzira na to hoćete li na tom laptopu igrati igre ili ne, činjenica da grafička kartica posjeduje svoju memoriju znači da je procesor daleko rasterećeniji, što mu omogućuje učinkovitiji rad, što se pogotovo vidi kod obavljanja više aktivnosti u isto vrijeme, no nešto više o tome kasnije.

Ako svoj laptop planirate koristiti i za igranje igara, a nemate novca ili ne želite izdvojiti velike svote novca za kupovinu laptopa koji su baš posvećeni igraćem segmentu, u tom slučaju je grafička kartica s vlastitom memorijom ”must-have”. Istina je da je danas tehnologija integriranih grafičkih kartica znatno bolja nego što je bila prije pet i više godina, no osobno smatram da je puno bolje uložiti u laptop sa grafičkom karticom koja ima ”dedicated”.

laptop

Znatno veće mogućnosti obavlja više aktivnosti odjednom ili ”multitaskinga”

Drugi razlog zašto je dugoročno bolje i isplativije kupiti prijenosno računalo koje koristi grafičku karticu sa zasebnom memorijom, u biti se nastavlja na prvi. Laptopi sa integriranim grafičkim karticama nisu baš osmišljeni za obavljanje više zadataka odjednom, pogotovo ako su ti zadaci zahtjevniji. Zbog čega je to tako?

Baš iz razloga što ta grafička kartica posuđuje dio radne memorije od računala. Na primjer, AMD Ryzen 5 3500U procesor koristi AMD Vega 8 grafičku karticu, koja je zapravo dio tog procesora. S obzirom na to, iako laptop koji u sebi sadrži ovaj procesor, može imati 8 ili 16 GB radne memorije, zapravo će imati 2 GB radne memorije manje, jer 2 gigabajta otpadaju na grafičku karticu, to jest na njezine potrebe.

I onda recimo, ako imamo laptop koji ima 8 GB radne memorije, zbog AMD Vega 8 grafičke kartice imat će 6 gigabajta učinkovite radne memorije, a to je dosta malo, pogotovo ako se uzme u obzir to koliko su današnje aplikacije zahtjevne. Čak i internetski preglednici, ako na njima želite imati otvorenih barem 6-7 kartica, za pravilan i adekvatan rad zahtijevaju 8 GB ”čiste” radne memorije, a to nije moguće u ovakvom slučaju.

S druge strane, ako laptop u sebi ima grafičku karticu koja koristi vlastitu memoriju, radna memorija ostaje netaknuta i na raspolaganju za procesor i sve ostale aktivnosti, čime je samo računalo znatno rasterećenije kod rada. Ovo se pogotovo osjeti kod pokretanja zahtjevnijih aplikacija ili pak kod pokušavanja pokretanja više aplikacija odjednom ili ”multitaskinga”.

gpu

Grafičke kartice sa vlastitom memorijom imaju znatno bolju podršku za napredne tehnologije

Još jedan razlog zbog kojeg ću mnogi prije odabrati prijenosno računalo s grafičkom karticom koja ima vlastitu memoriju, jest taj što takve grafičke kartice imaju znatno bolju podršku za neke od najnaprednijih tehnologija, kao što je ”Ray Tracing”. Na primjer, NVIDIA RTX grafičke kartice optimizirane su za Ray Tracing i pružaju značajnu vizualnu nadogradnju u odnosu na bilo koju integriranu grafičku karticu.

Iako integrirane grafičke kartice koje spadaju u visoki razred, kao što su Intelov Iris Xe, AMD Radeon ili Appleovi čipovi serije M mogu upravljati nekim grafičkim zadacima kao i ne zahtjevnim zadacima koji su povezani s umjetnom inteligencijom, nisu adekvatne za zahtjevnije aplikacije. Nasuprot tome, grafička kartica s ”dedicated” memorijom znatno su bolje i za aktivnosti koje koriste umjetnu inteligenciju, kao što je duboko učenje i složena analiza podataka.

Osim toga, ako se planirate upustiti u virtualnu stvarnost, grafička kartica s vlastitom memorijom bit će neophodna za postizanje impresivnog iskustva bez kašnjenja, koje integrirana grafika jednostavno ne može pružiti.

laptop

Laptopi s integriranim grafičkim karticama i dalje mogu biti solidno rješenje, sve dok niste zahtjevan korisnik.

Laptopi s integriranim grafičkim karticama imaju svoje prednosti, to je jasno. No u tim ćete prednostima najviše uživati ako niste zahtjevan korisnik.

Ako planirate koristiti svoje prijenosno računalo za ”streaming” sadržaja, igranje novijih igara, povremeno korištenje aplikacija kao što su OBS ili Streamlabs, a ne želite kupovati laptop koji je osmišljen za ”gaming” segment, definitivno ne bi bilo dobro da kupujete neki laptop koji u sebi ima integriranu grafičku karticu, jer vam on jednostavno neće biti dovoljan. U tom slučaju dobro bi bilo odvojiti malo više novca za kupnju laptopa koji koristi grafičku karticu sa zasebnom memorijom.

No s druge strane, ako planirate koristiti svoje prijenosno računalo samo za aktivnosti kao što su lagano pregledavanje internetskog sadržaja, povremeno gledanje filmova, gledanje serija na pružateljima usluga, pisanje seminara, eseja i sličnoga, ako ste student ili učenik, onda nema potrebe da izdvajate 600 i više eura za kupovinu laptopa koji ima grafičku karticu s vlastitom memorijom.

Sve ovisi o vašim potrebama. No, kada se sve zajedno broji i oduzme i dalje smatram da je bolje kupiti neki od modela prijenosnih računala koji koriste grafičke kartice s vlastitom memorijom. Mogućnosti su ipak veće. Osim toga, laptop će vam trajati dulje, manje će se zagrijavati, budući da grafička kartica s vlastitom memorijom nije takoreći dio sustava na čipu.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular