PočetnaSoftverKorisniIzvrsne aplikacije za smanjivanje stresa i tjeskobe!

Izvrsne aplikacije za smanjivanje stresa i tjeskobe!


Živimo u stresnom i turbulentnom vremenu i više nego što to želimo priznati, provodimo vrijeme koristeći naše pametne telefone, tablete i računala.

Svakome od nas potreban je mali odmor i odmicanje od tehnologije. No vjerovali ili ne, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći u smanjivanju osjećaja tjeskobe, anksioznosti i općenito kod smanjivanja stresa. O kakvim se aplikacijama radi, pročitajte u nastavku ovoga članka.

Calm

Calm

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatna, ali uz mogućnost prijelaza na ”premium”

Calm je aplikacija koja je posebno osmišljena kako bi korisnicima omogućila opuštanje i to kroz vođenu meditaciju, priče za spavanje, vježbe disanja i umirujuću glazbu. Aplikacija nudi niz različitih alata, koji se razlikuju po vrsti i namjeni, što je čini jednom od najboljih aplikacija za opuštanje i odmor od napornog dana.

Ljudima koji imaju problema s napadima tjeskobe, vođene meditacije i aplikacije koje se koriste za ovo mogu biti od posebne koristi. Dodatan plus je što korisnik može birati između kratkih sesija od pet do 10 minuta ili dužih, ovisno o tome koliko ima vremena. No ono što je isto tako dobro jest to što aplikacija nije strogo usmjerena na meditaciju. Calm nudi i druge mogućnosti, kao što je slušanje priča prije spavanja, poznatih i kao ASMR i druge oblike opuštanja.

S druge strane, ono što može biti prepreka jest cijena. Dok Calm nudi neke besplatne mogućnosti, većina sadržaja, osobito naprednije meditacije i priče prije spavanja, zaključan je iza pretplate na ”premium” segment.

 

7 cups

7 Cups

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatna, ali uz mogućnost prijelaza na ”premium”

Ponekad je najbolji način rješavanja od stresa i tjeskobe jest ako s drugima podijelite ono što vas muči. Za to služe aplikacije kao što je 7 Cups. Ovo je aplikacija koja je osmišljena za pružanje emocionalne podrške putem anonimnog razgovora s obučenim slušateljima, uz pristup resursima za samopomoć i profesionalnoj terapiji.

Zbog ovakvih mogućnosti 7 Cups je idealna opcija za one kojima je samo potreban netko da ih sluša, a ako ćemo biti realni, svakom od nas je potreban taj netko ponekad. Zbog ovih mogućnosti, aplikacija može biti od velike pomoći i za one koji pate od depresije. Razgovor s obučenim slušateljem na zahtjev nevjerojatno je vrijedan, osobito za ljude koji imaju snažne napade anksioznosti.

Obučeni slušatelji bit će tu za vas, slušat će vas i ponudit će vam vrijedne savjete bez osuđivanja, što je naravno hvale vrijedno i od velike važnosti za ljude koji se bore s ovakvim problemima. Aplikacija isto tako nudi vodiče za samopomoć i forume podrške zajednice, što može biti itekako korisno, pogotovo za stjecanje perspektive i učenje od drugih koji prolaze kroz slične probleme.

No kao i kod svake druge aplikacije, tako i kod ove postoje neki nedostaci. Dok je razgovor sa slušateljima volonterima besplatan, pristup licenciranim terapeutima zahtijeva pretplatu, što može biti skupo za neke korisnike. Što se samih terapeuta tiče, iskustva s njima variraju. Osim toga, iako aplikacija pruža mnoštvo resursa, navigacija kroz neke od njih, barem u početku, može djelovati kaotično.

 

Antistress

Antistress

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatno

Antistress je još jedna jako dobra aplikacija za oslobađanje od stresa, koja funkcionira na malo drugačiji način u odnosu na druge navedene aplikacije.

Naime, Antistress koristi različite igre koje korisnik može igrati i tako skrenuti pozornost s onoga što kod njega izaziva stres ili tjeskobu.

Naravno, ove jednostavne aktivnosti za oslobađanje od stresa nisu osmišljene kao pomoć za pojedince koji se nose s dugotrajnim stresom ili teškom tjeskobom, što je i razlog zbog kojeg korisnici, koji trebaju nešto značajnije, možda neće smatrati ovu besplatnu aplikaciju tako korisnom kao neke druge s popisa.

 

Breathwrk

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatna, ali uz mogućnost prijelaza na ”premium”

Breathwrk je aplikacija koja je osmišljena kao pomoć za oslobađanje od stresa, za smanjivanje tjeskobe i poboljšavanje fokusa kroz vođene vježbe disanja. Aplikacija nudi jednostavne tehnike disanja prilagođene vašim specifičnim ciljevima, s vizualnim i zvučnim pokazateljima, koji vode korisnika kroz svaki uzorak disanja.

Korisnici smatraju da je Breathwrk izvrstan alat za umirenje u trenucima velike anksioznosti ili stresa. Mnogi tvrde da im baš ova aplikacija nudi ono što im je potrebno svaki pita kada se osjete preopterećeno, a primijetili su i navodno da  dosljedno korištenje pomaže u boljoj regulaciji tjeskobe tijekom dana. Još jedna odlična stvar u vezi ove aplikacije jest veliki izbor dostupnih vježbi, što olakšava odabir one za trenutne potrebe korisnika.

 

Moodfit

Moodfit

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatna, ali uz mogućnost prijelaza na ”premium”

Moodfit je aplikacija za poboljšanje stanja mentalnog zdravstvenog stanja, osmišljena prvenstveno kako bi korisnicima pomogla u pravilnom nošenju s anksioznošću te u praćenju stanja raspoloženja, prvenstveno kroz personalizirane uvide i vježbe za mentalno zdravlje.

Aplikacija pomaže korisnicima i u praćenju stanja emocija tijekom vremena, pružajući pritom uvid u to kako čimbenici poput spavanja, tjelovježbe i drugih aktivnosti mogu utjecati na razinu stresa i na pojavu anksioznosti.

Mogućnosti koje pomažu u praćenju raspoloženja vrlo su jednostavne, ali i učinkovite, dok svakodnevno bilježenje stanja emocija korisnicima može pomoći u tomu da budu svjesniji u vezi onoga što bi moglo doprinijeti povećanoj razini stresa, anksioznosti ili što bi moglo dovesti do pogoršavanja depresivnih stanja.

 

unstack

Unstuck

Platforme: Android i iOS

Cijena: besplatna, ali uz mogućnost prijelaza na ”premium”

Aplikacija Unstuck: CBT Journal aplikacija je koja je osmišljena za pomoć korisnicima koji žele bolje regulirati njihovo stanje tjeskobe, stresa ili čak i tijek razmišljanja. Unstuck koristi metode kognitivno bihevioralne terapije (CBT), po čemu se razlikuje od ostalih aplikacija koje su navedene u ovome članku.

Unstuck svojim korisnicima pruža svakodnevne upute, vježbe i alate, koji su potrebni za vođenje dnevnika, kako bi korisnici imali što je moguće bolju pomoć u nošenju s različitim vrstama izazova. Kroz rad sa strukturiranim vježbama, Unstuck potiče rad na samome sebi, uklanjanje štetnih obrazaca ponašanja i samim time razvoj zdravijih obrazaca razmišljanja. Jedina takoreći negativna stvar u vezi ove aplikacije jest što se uvelike oslanja na samodisciplinu korisnika.

To znači da korisnik sam mora uložiti veliki trud i vrijeme i što se tiče vježbi i vođenja dnevnika, kako bi vidio stvarni napredak. Osim toga, iako pruža korisne smjernice, nedostaje mu personalizacija koju bi terapeut mogao ponuditi. Ipak, za one koji žele sami isprobati tehnike kognitivno-bihevioralne terapije kao način kako se nositi s tjeskobom i stresom, Unstuck može biti odlična polazna točka.

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular