PočetnaInternetKorisne aplikacijeGoogle Earth sadržavat će novu mogućnost  putovanja kroz vrijeme!

Google Earth sadržavat će novu mogućnost  putovanja kroz vrijeme!


Google Earth alat za ubrzano snimanje jedan je od načina na koji se možemo vratiti u prošlost i vidjeti stari izgled mjesta. Međutim, ovo je ograničeno na nekoliko desetljeća zapisa i mjesta. Sada Google dodaje nove povijesne slike na Zemlji, dopuštajući korisnicima istraživanje lokacija i u dužem vremenskom razdoblju, dužem od onoga koji je prvobitno ponuđen. S obzirom na AI mogućnosti, postoje i nove korisne nadogradnje Google Karata.

google earth app
Photo by NASA on Unsplash
Advertisement

Slično kao i Time Lapse koji je debitirao prošle godine, nove povijesne slike prikazat će vizualizirane promjene mjesta, uključujući prikaz struktura i krajolika koji se razvijaju u određenom razdoblju. No, najvažnija je razlika je u tome što će nuditi zbirku s daleko starijim zračnim i satelitskim snimkama koje će datirati 80 godina u prošlost.

Mnogi veliki gradovi i lokacije podržani su povijesnim slikama. Na primjer, pogled na San Francisco vratit će vas u 1938. godinu gdje crno-bijela snimka iz zraka prikazuje kako su se luka i susjedni blokovi grada promijenili nakon nekoliko desetljeća. Bit će tu i slika za gradove poput Londona, Berlina i Varšave.

Tvrtka je rekla da su povijesne slike korisne u razumijevanju transformacije mjesta u odnosu na ljudske aktivnosti i učinke klimatskih promjena tijekom vremena. U isto vrijeme, planira podržati izradu prilagođenih karata i suradnju putem novog sučelja u Google Earthu.

Budući da postojanje umjetne inteligencije u mnogim Googleovim aplikacijama i uslugama nije dovoljno, Google iskorištava i prednosti novih modela umjetne inteligencije za poboljšanje kvalitete satelitskih slika u aplikacijama Google Karte i Google Zemlja. To će se postići korištenjem modela za poboljšanje detalja i boja fotografije te uklanjanje oblaka i izmaglice za bolju jasnoću.

Street View, popularna značajka u Google kartama i Earthu, također dobiva veliko ažuriranje. Google planira proširiti Street View na gotovo 80 novih zemalja. Osim toga, uskoro će uvesti ažurirane slike Street Viewa u postojeće zemlje.

Advertisement

I povijesne slike u aplikaciji Earth i slike poboljšane umjetnom inteligencijom već se ovog tjedna isporučuju za mobilne verzije i verzije za internetske preglednike. U međuvremenu, definitivan vremenski okvir za proširenje Street Viewa nije naveden, ali bi ova mogućnost isto tako trebala uskoro biti dostupna.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular