PočetnaInternetKorisne aplikacijeNajbolje alternative za Tor!

Najbolje alternative za Tor!


Ako želite pregledavati internetski sadržaj sigurno i anonimno i ako tražite neku od kvalitetnih alternativa za Tor, ovo su najbolje alternative!

privatnost na internetu

Advertisement

Postoji više internetskih preglednika, koji će vam sasvim dobro poslužiti ako više volite anonimno pregledavati internetski sadržaj. Neki od njih su sigurniji i bogatiji mogućnostima, neki se odlikuju boljim i više prijateljski orijentiranim korisničkim sučeljem od drugih.

No ako tražite alternativu koja će biti dostojna za Tor, ne morate tražiti dalje. U nastavku slijede najbolje alternative za Tor. Pregledavajte svoj internetski sadržaj sigurno i brzo uz ove alternative!

 

Hyphanet

Hyphanet

Platforme: Windows, Mac, Linux

Advertisement

Hyphanet je nasljednik izvornog projekta Freenet, koji se koristio za mikro-blogging kasnih 90-ih i ranih 2000-ih. Osim toga, koristio se i prilikom stvaranja mnogih .onion mreža, koje sada zovemo ”Dark Web”. Može se reći, s obzirom na namjenu i povijest ovog preglednika, da je ovo rana verzija projekta Tor. Za ovaj preglednik će vam trebati Java, koja je uključena u instalacijski paket.

Kao Tor alternativa, Hyphanet je prepun mogućnosti, koje vi kao korisnik možete otkrivati i koristiti za svoje potrebe. Jedna od njih je “Clean Spider”, njegov automatizirani način indeksiranja sadržaja, “Sone”, alat za društveni chat, “Freemail”, anonimnu uslugu e-pošte i “Flip”, alat za IRC chatove.

Hyphanet nema središnjeg poslužitelja, tako da postoji vrlo mala vjerojatnost za hakiranje. Čak ni stručnjaci koji održavaju Hyphanet ne mogu pristupiti podacima korisnika. Sve pohranjene informacije su kriptirane su prije nego što dospiju na mrežu poslužitelja, što onemogućuje neovlašten pristup tim informacijama.

 

I2P

Platforme: Android, Windows, Mac, Linux

I2P je Tor alternativa koja je započela kao dio Freeneta. Sada je poznat pod nazivom ”Invisible Internet Project”. Ova mreža odolijeva cenzuri koristeći isti dio Dark Web segmenta kao Tor te kriptirane I2P čvorove, koji se koriste za preusmjeravanje internetskog prometa. Podržava vlastiti segment e-pošte, razmjenu trenutnih poruka i koristi domene internetskih stranica, koje se nazivaju eepsites i koja završavaju na “.i2p”.

Invisible Internet Project potpuno je anoniman. To znači da pružatelji internetskih usluga ne mogu vidjeti odakle poruka dolazi, što je u njoj ili kamo ide. Internetske stranice vas ne mogu pratiti, ali za razliku od Tora, I2P ne može sakriti podatke o vašem pregledniku. To znači da će vaš pružatelj internetskih usluga znati da koristite I2P, ali neće znati što pregledavate.

 

Whonix

Whonix

Platforme: Windows, Mac, Linux, VirtualBox, KVM, Qubes

Whonix je još jedan internetski preglednik koji je solidna alternativa Toru i koji će vam pružiti privatnost koju trebate, za vrijeme pregledavanja internetskog sadržaja. Sakrit će vašu IP adresu dok ste na internetu i da stvar bude bolja, osmišljen je kako bi funkcionirao unutar virtualnog stroja. Koristi “Whonix-Workstation”, jedinstvenu mrežu koja radi na privatnom sustavu.

Whonix sadrži dva virtualna mrežna sučelja. Jedan od njih spaja se na internet preko NAT-a, koji kontaktira Tor mrežu. Preostalo mrežno sučelje povezano je s virtualnim LAN-om. Za bilo koji operativni sustav najprije je potrebno preuzeti i instalirati VirtualBox. Instalacija se sastoji od nekoliko koraka, ali nakon što se završi, virtualna radna postaja pružit će vam visok stupanj anonimnosti.

 

Disconnect

Platforme: Chrome/Edge preglednici, iOS, Mac

Cijena: besplatan, uz mogućnosti plaćene verzije

Disconnect se više smatra dodatkom nego neovisnom alternativom za Tor preglednik. Disconnect u biti korisnika odvaja od stranica za koje otkrije da vas prate. Blokirat će stranicu i tako će zaštititi vašu privatnost, a nakon toga ćete vi kao korisnik moći slobodno blokirati ili deblokirati one internetske stranice koje želite.

 

GNUNet

GNUNet

Platforme: Linux

GNUNet je još jedan internetski preglednik koji je prvo i najprije osmišljen za zaštitu privatnosti korisnika. No, GNUNet je malo drugačiji od standardnog preglednika. Ovo je više skup mrežnih protokola, a ne preglednik u konvencionalnom smislu. Podržava sve uobičajene aktivnosti koje možete raditi na internetu, kao što su chat, dijeljenje datoteka, e-pošta i elektronička plaćanja.

Korisnici ga nazivaju alternativnim internetom, jer mu je temeljni princip ne izlagati svoje meta-podatke pratiteljima. Kako bi zaštitio korisnika od neovlaštenog pristupa informacijama, GNUNet koristi enkripciju veze i decentralizirane, ”peer-to-peer” mreže.

GNU je alternativa je sustavu imena domene (DNS) i s obzirom na to, ova vam mreža pruža veliku privatnost, zbog koje ćete se nerijetko osjećati kao da ste odvojeni od svega ostalog na internetu. Najveći nedostatak je trenutni GNUNet protokol, činjenica da ne postoji standardizirana aplikacija i ono što isto tako treba naglasiti jest to da ovaj preglednik uglavnom koriste programeri. A i dostupan je samo na Linux platformi.

 

ZeroNet

ZeroNet

Platforme: Windows, Mac, Linux, Android, Docker

Ako vam treba brzi, besplatan, anoniman i jednostavan internetski preglednik, ZeroNet definitivno spada u najbolje među ovakvima. Potpuno je kriptiran Bitcoinima i sadrži mnoštvo decentraliziranih domena, koje koriste kriptovalutu Namecoin. Osim što će vam omogućiti jako lako i brzo povezivanje s vašim poslovnim partnerima i prijateljima, ZeroNet će paziti i na zaštitu vaše privatnosti i na brzinu prilikom pregledavanja internetskog sadržaja.

Nakon što raspakirate paket, dobit ćete korisničko sučelje koje vam omogućuje pristup blogovima, web stranicama, pružateljima usluga e-pošte, prostorijama za razgovor ili ”Chat Rooms” i još mnogim dodatnim mogućnostima. Najbolja stvar kod ZeroNeta jest to što vrlo brzo učita internetske stranice, čije očitavanje ne ovisi o brzini vašeg interneta.

Da stvar bude bolja, ovim web stranicama možete pristupiti i u izvanmrežnom načinu rada. Iako ZeroNet postoji kao svojevrsna alternativa pregledniku Tor, ako želite možete koristiti oba zajedno za dodatnu anonimnost.

 

Snowflake

Snowflake

Platforme: Chrome, Edge, i Firefox internetski preglednici

Snowflake je drugačiji po tome što zahvaljujući ovoj platformi možete pomoći drugim korisnicima u zaobilaženju cezura ili zabrana. Na primjer, netko koga znate a tko živi u nekoj drugoj zemlji, ne može pristupiti određenom internetskom sadržaju, kojem vi možete pristupiti. I onda mu vi, zahvaljujući Snowflake platformi pomognete u ostvarivanju pristupa tom internetskom sadržaju. Evo kako to možete učiniti.

Snowflake

Naravno, morate prebivati u državi u kojoj ne vlada velika cenzura. Snowflake možete jednostavno instalirati putem proširenja na svom omiljenom pregledniku na bilo kojem uređaju. Snowflake će nakon toga odmah pretvoriti vašu mrežnu vezu u izlazni čvor za Tor.

Nakon toga, dok normalno pregledavate, a usluga ne usporava vaš internet, neki se stranac može se ”uhvatiti” za taj Tor čvor i može ostvariti pristup stranicama i aplikacijama, do kojih inače ne bi mogao doći, s obzirom na stupanj cenzure koji vlada u državi u kojoj se on nalazi.

 

Epic Privacy Browser

Epic Privacy Browser

Platforme: Android, Windows, Mac, iOS

Za mnoge alternative Toru potrebne su određene vještine i znanja, no ne i za Epic Privacy Browser. Ovaj internetski preglednik, koji po mnogočemu podsjeća na Chrome, možete koristiti odmah nakon što ste ga instalirali. Preglednik Epic već je godinama odličan posrednički preglednik i kao takav vrlo dobro zaustavlja tragače i sprječava pokušaje neovlaštenog pristupa vašim informacijama.

Epic Privacy Browser

Preglednik je vrlo brz i radi gotovo pa neprimjetno u pozadini vašeg računala, a i dosta toga podsjeća na Chrome, stoga će se svi oni koji su koristili Chrome i koji su prešli na ovaj preglednik nakon nekog vremena početi osjećati kao da su na poznatom terenu.

Posredničke VPN usluge ovog preglednika, koje postoje u različitim zemljama, vrlo su pouzdane po pitanju zaobilaženja različitih ograničenja. One stranice za koje znate da su pouzdane možete staviti na ”bijeli popis” ili ”White List”, što znači da ih taj preglednik onda neće ograničavati i da ćete ih moći slobodno pregledavati.

Ako želite, možete postaviti  preglednik neka obriše sve vaše podatke, nakon što zatvorite preglednik. Sve kontrole nalaze se ispod jedne tipke, koja se nalazi na samom vrhu preglednika.

 

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular