PočetnaGamingRačunala su i dalje bolja za igranje igara od konzola!

Računala su i dalje bolja za igranje igara od konzola!


Iako kod nekih igrača vrijedi drugačije mišljenje, kada se sve zbroji i oduzme, računala s Windows operativnim sustavom i dalje su bolje platforme za igranje igara, kako onih starih tako i najnovijih naslova, u odnosu na konzole!

Možete se složiti i možete se ne složiti s ovom tvrdnjom, no u nastavku članka ćemo proći kroz razloge zašto je ”gaming” na Windows računalu bolje rješenje od svih konzola, a pogotovo onih najnovijih!

Advertisement

 

  1. Igre na Windows računalu možete izmjenjivati i dorađivati različitim modovima, dok to na konzolama ne možete.

Jedan od razloga zašto je ”gaming” bolji na računalima, pogotovo kada govorimo o računalima s Windows operativnim sustavom su modovi. Iako će neki reći da modovi nisu bitni za niti jednu igru, što je donekle točno, ono što je isto tako točno jest da modovi dodatno doprinose kvaliteti igre. Uzmimo za primjer Resident Evil 2 Remake.

Bez modova igra, zbog svojih filtera koje ne možete uključiti unutar opcija na regularan način, izgleda čudno i ispijeno. Slika je bljedunjava i sve nekako izgleda neprirodno. Ovo možete korigirati instaliranjem moda, kojeg možete instalirati samo na Windows verziji igre. Ako igrate igru na konzoli, morat ćete se pomiriti s time što imate.

No zahvaljujući kreativnosti različitih programera postoji ogroman broj modova, koji se razlikuju: od kozmetičkih, koji služe dodavanju novih odjevnih predmeta za likove ili novih oružja, do modova koji mogu poboljšati ili jednostavno promijeniti ono kako igra izgleda.

resident evil

Advertisement

Slika iznad: Resident Evil 2 sa i bez Reshade moda. Gornji dio slike pokazuje igru s uključenim modom, dok donji dio slike pokazuje standardnu verziju igre. Primijetite razliku u kontrastu, bojama, svjetlosti i sjenama. Uz uključeni Reshade mod, kvaliteta prikaza igre daleko je veća.

 

  1. Kompatibilnost ”unatrag” je nešto u čemu je Windows platforma daleko ispred svake moderne konzole.

Ako želite osim novih naslova igrati i stare i za to je bolja Windows platforma, odnosno Windows računala. Recimo da želite zaigrati neku staru igru iz 2002. godine. Teško da ćete te igre moći igrati na novim platformama, pogotovo ne na Playstationu 5 i Xbox Series X ili S, no zato ćete ih moći bez problema igrati na Windows računalu.

Nesumnjiva je činjenica da je Windows platforma i što se kompatibilnosti ”unatrag” tiče, daleko ispred konzola, pogotovo ovih novijih. Svaku igru koju želite zaigrati, bilo da se radi o igri za Playstation 3, 2 ili PSOne, Nintendo, Super Nintendo ili Segu Genesis možete igrati na računalu. Samo trebate preuzeti odgovarajući emulator i ako posjedujete igru, to je to.

Ako želite igrati igre za PS3 trebat ćete imati snažnije računalo, budući da je emulator za tu konzolu dosta zahtjevan, no sve u svemu, na prosječno Windows računalu danas možete zaigrati na stotine naslova. Probajte na Playstationu 5 igrati neku igru sa PSOne konzole? Ako i možete za to ćete morati dodatno platiti.

Da ne govorim o tome da je popis tih igara sa Playstationa 1, koje možete igrati na PS5 vrlo ograničen. S druge strane, ako posjedujete neku PS1 igru i želite ju igrati na računalu, samo ćete trebati preuzeti neki od dostupnih emulatora, malo ga konfigurirati i to je sve. Da stvar bude bolja, te igre koje budete igrali putem emulatora uvijek će izgledati znatno bolje od njihovih originala, koje ste nekoć davno igrali na originalnim konzolama.

 

  1. Za Windows računalo možete pronaći mnoštvo igara koje biste kupili i za konzole, ali po znatno nižoj cijeni.

Igre su oduvijek bile skupe. Čak i u vremenu starih konzola, kao što su Nintendo i Super Nintendo, igre su znale koštati po 50 i više američkih dolara. Danas su igre još i skuplje i ovo je nešto što pogotovo osjete igrači na konzolama.

No ako želite kupiti neku igru i ako pritom želite jako uštedjeti, to ćete moći puno lakše učiniti ako kupujete igru za Windows računalo. Zahvaljujući stranicama, kao što su Kinguin, G2A ili GOG možete pronaći ogroman broj novih i starih naslova po vrlo pristupačnim cijenama. Nemojte kupovati igre na Steam-u, iako i ondje mogu biti različiti popusti.

Ako želite uštedjeti i igrate igre na Windows računalu, posjetite jednu od brojnih stranica, na kojima možete kupiti igru, često po znatno pristupačnijim cijenama. Iako i ”konzolaši” dobivaju različite popuste, koji su često sezonski, situacija je nemjerljiva s onime što imaju na raspolaganju ”pisijaši”.

Slike iznad: Kinguin i G2A: dvije od mnogih internetskih trgovina, u kojima igrači mogu odabrati i kupiti svoje omiljene igre često po znatno nižim cijenama od standardne.

 

 

  1. Trenutne ekskluzive koje su dostupne za konzole jednostavno nemaju ”ono nešto”.

Ovo je vrlo subjektivno i siguran sam da se s ovime mnogi neće složiti, pogotovo igraća populacija koja ima između 14 i 20 godina. No ako recimo, pogledamo ekskluzivne naslove koji su prodavali Playstation 4 i Playstation 5, najnovije ekskluzive jednostavno nemaju ”ono nešto” što bi mene, kao starijeg i iskusnijeg igrača, navelo na kupnju nove konzole.

Da ne govorim kakva je situacija bila davne 2000. godine, kada je na tržištu osvanuo Playstation 2: bila je drastično suprotna od ove koju imamo danas.

Silent Hill 2 (kasnije izašao na Windows i Xbox platformama kao Silent Hill 2: Director’s Cut, odnosno Silent Hill 2: Restless Dreams, zajedno s dodatnim DLC materijalima, dok je standardni Silent Hill 2 izašao samo za Playstation 2), Metal Gear Solid: Sons of Liberty (kasnije izašla za Windows platformu, kao Substance), ISS Pro Evolution Soccer 3, Jak and Daxter, Rachet & Clank, ICO, Devil May Cry, Shadow of the Colossus, Final Fantasy 10, samo su neke od ekskluziva koje su izašle za PS2 i koje su privukle ogroman broj igrača.

U usporedbi s time, kakvo je stanje danas sa PS5 i Xbox Series X?

gaming kontroler

  1. Veći izbor kontrolera.

Iako će neki odabrati Xbox One ili PS4 kontroler, ja osobno volim imati mogućnosti ispred sebe. S konzolama ste ograničeni na 1-2 kontrolera, koje možete koristiti s tom konzolom. Kod Windows računala na izbor imate više od deset kontrolera.

I ako želite, možete koristiti i kontrolere za Xbox 360, Xbox One, PS4, PS5, kao i mnoštvo ”klonova”, koji zapravo obavljaju isti posao, ali koštaju manje.

 

indie horor igrica

  1. ”Indie” igre još su jedan razlog zbog kojeg više volim igrati igre na Windows računalima.

Još jedan razlog zašto više volim igrati igre na Windows računalima i zašto više volim Windows od konzola su ”indie” igre. Danas je, ako imate ideju i ako znate malo programirati, dosta lako napraviti igru. Barem je lakše nego što je to bilo prije petnaest i više godina. Ako ste kreativni i ako se razumijete u programiranje, možete osmisliti odlične igre. Za to vam ne treba veliki tim ljudi.

Neke igre, koje se sasvim dobro prodaju, a spadaju pod ”indie” skupinu igara, osmislili su pojedinci. Budući da volim horor igre i sam sam zaigrao neke ”indie” igre, za koje mogu reći da su vrlo kvalitetne i koje bih ovom prilikom preporučio: Tormented Souls, Alisa, Conscript, Crow Country, Outlast. Sve u svemu, smatram da je računalo i dalje znatno bolja platforma za igranje igara u odnosu na konzole. No, to je samo moje mišljenje. I ovo nikako ne znači da konzole nemaju nekih svojih pluseva.

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular