PočetnaInternetKorisne aplikacijeZen Browser kao idealna zamjena za Firefox!

Zen Browser kao idealna zamjena za Firefox!


Zen Browser jedan je od najmlađih internetskih preglednika, budući da je javnosti i službeno predstavljen prije samo mjesec dana.

No bez obzira na to već se iskazao kao jedan ne samo od boljih nego i najboljih internetskih preglednika. Neki korisnici već koriste Zen kao svoj primarni preglednik i to umjesto Chromea i Firefoxa. Je li Zen zaista bolji od najpoznatijih internetskih preglednika, kao što je Firefox ili možda ipak nije?

Advertisement

Zen Browser

Zen je jedan od preglednika koji je nastao iz obitelji Firefox

Zen Browser je najnoviji dodatak obitelji Firefox preglednika, što znači da se pridružio redovima drugih vrlo važnih verzija, kao što su Floorp koji je razvijen u Japanu, Librewolf, koji naglašava slobodu i naravno Tor Browser, koji je maksimalno usredotočen na privatnost korisnika.

Najnovija verzija Zen Browsera izrađena je na Firefoxu 128, Extended Support Release (ESR). Ovo je važno iz nekoliko razloga. ESR verzije Firefoxa dobivaju dugoročnu podršku, što znači da imaju koristi od ispravaka grešaka i sigurnosnih zakrpa mnogo dulje od uobičajenih izdanja.

Štoviše, ESR verzije uživaju dodatna tri mjeseca podrške nakon izdavanja sljedeće ESR verzije kako bi se organizacijama i nizvodnim repozitorijima dalo dovoljno vremena za prijenos i prilagodbu, prije nego njihov preglednik ostane bez podrške. Nasuprot tome, podrška za brze verzije Firefoxa prestaje odmah nakon što se objavi sljedeća verzija.

S obzirom na to da se radi o pregledniku koji je nastao iz istog izvora kao i Firefox, Zen Browser koristi prednosti oba svijeta. Dobio je čvrste temelje i stalna poboljšanja od Firefoxovog razvojnog tima, ali isto tako i uključuje jedinstvena poboljšanja i sve one mogućnosti koje je izradio poseban tim za Zen Browser.

Advertisement

Zen Browser

Zašto je Zen Browser bolji od mnogih ”mainstream” internetskih preglednika, pa i samog Firefoxa?

  1. Zbog načina na koji je osmišljen.

Posljednji put kada je Firefox implementirao veliki redizajn bilo je 2021. Iako je ovo ažuriranje učinilo preglednik modernijim i dodalo nekoliko korisnih mogućnosti, usprkos nekih odluka, koje su blago rečeno djelovale dosta polarizirajuće, poput praznog prostora lijevo i desno od URL trake, nije bitno promijenilo poznato iskustvo pregledavanja internetskog sadržaja.

U posljednjoj verziji Firefoxa vidimo poznati izgled: vodoravnu traku s karticama na vrhu, nakon koje slijedi navigacijska traka s tipkama za natrag i naprijed, URL traka ili traka za pretraživanje i dodatne ikone za razne funkcije. Ispod svega toga nalazi se glavni sadržaj. ”Nativne” okomite kartice, na primjer, još uvijek nisu implementirane, pa se korisnici moraju osloniti na proširenja trećih strana.

Zen Browser, s druge strane, podiže iskustvo pregledavanja sadržaja na višu razinu uključivanjem nekoliko vrlo korisnih mogućnosti.

Zen zamjenjuje tradicionalnu vodoravnu traku kartica okomitim oknom s lijeve strane. Ovaj pristup maksimalno povećava vertikalni prostor, što je posebno važno i korisno na monitorima koji prikazuju široki prikaz slike ili na ”wide screen” monitorima, a to je danas velika većina monitora. Otvorene kartice prikazane su kao male ikone i ako želite, možete prijeći mišem iznad njih kako biste odmah vidjeli pregled istih.

Isti lijevi dio omogućuje brzi pristup različitim funkcijama, uključujući bočnu traku preglednika, koju možete koristiti za prikaz web stranice po vašem izboru. Ova je mogućnost idealna za prikaz ”feedova”, odnosno obavijesti sa društvenih medija, aplikacija za razmjenu poruka ili bilo koje druge stranice ili aplikacije, koje želite držati otvorenima tijekom pregledavanja.

Osim uključivanja bočne trake, ako želite, možete podijeliti područje glavnog sadržaja u dva ili više odjeljaka za prikaz više web stranica u isto vrijeme u jednom prozoru preglednika. Odaberite više od jedne kartice u lijevom oknu tako što ćete držati tipke Ctrl ili Command dok klikate na njihove ikone, desnom tipkom miša kliknite na bilo koju od odabranih ikona, a zatim odaberite opciju Split Tabs. Iako bi se mogućnost moglo dodatno doraditi, jer na primjer, trenutačno ne možete isključiti podijeljeni prikaz bez zatvaranja nekih otvorenih kartica, možete je koristiti u svom svakodnevnom radu i korištenju preglednika.

U većoj ili manjoj mjeri, možete postići isti rezultat korištenjem upravitelja prozora treće strane ili izvorne opcije našeg operativnog sustava, ali ova funkcionalnost ugrađena izravno u preglednik nudi nekoliko prednosti, uključujući bolje resurse i iskorištenje prostora na zaslonu.

Tu su i radni prostori ili ”Workplaces”, koji omogućuju brzo prebacivanje između različitih zadataka ili projekata, od kojih svaki koristi svoj skup kartica. Ako upravljate s više uloga ili projekata tijekom dana, ova bi vam se mogućnost mogla itekako svidjeti.

Sam dizajn korisničkog sučelja Zen Browsera isto je tako nešto što je vrijedno spomena. Dizajn odiše elegancijom, modernog je izgleda i ponajprije zahvaljujući Theme Store ili Trgovini temama, jako je prilagodljiv. Za one koji preferiraju minimalistički izgled ili koriste uređaj s malim zaslonom, Zen nudi kompaktni način rada, koji skriva naslovnu traku i kartice, povećavajući površinu zaslona za sadržaj.

  1. Na kraju krajeva, Zen preglednik je ipak Firefox.

Ovo je definitivno jedna od najvećih prednosti Zen Browsera. Iako sam preglednik nudi svježe i inovativno korisničko sučelje, to je još uvijek Firefox, predstavljen na drugačiji i inovativniji način. A jedna od najznačajnijih prednosti Firefox jezgre je podrška za Firefox Sync.

S njim možete jednostavno sinkronizirati svoje oznake, povijest pregledavanja, spremljene lozinke, pa čak i otvorene kartice na svim uređajima i što je najvažnije, na preglednicima koji se temelje na Firefoxu. To znači da možete, na primjer, označiti nešto u Firefoxu te nakon toga možete otvoriti oznaku u Zen Browseru gotovo trenutno, gotovo u sekundi, što dodatno olakšava sam prijelaz s Firefoxa na Zen Browser.

Još jedna velika prednost temelja Zen Browsera je potpuna kompatibilnost s ogromnim ekosustavom proširenja, koji postoji za Firefox. Možete ostvariti pristup i instalirati bilo koji od tisuća dostupnih dodataka, od službenog repozitorija dodataka za Firefox kako biste prilagodili Zen Browser sa svim svojim omiljenim alatima, do blokatora reklamnih sadržaja, upravitelja lozinkama, do različitih poboljšanja za produktivnost i tema. No to nije sve.

Zen Browser naslijedio je sve mogućnosti koje su vezane za zaštitu sigurnosti i privatnosti sa Firefoxa. To znači da dobivate istu razinu zaštite od zlonamjernog softvera, pokušaja krađe identiteta i drugih mrežnih prijetnji po kojima je Firefox poznat. Točnije Zen ovdje postiže više bodova od Firefoxa, jer ne omogućuje trenutnu telemetriju. Osim ako se izričito ne odlučite za to, Zen ne prikuplja nikakve podatke o korištenju. To je mala, ali značajna razlika koja naglašava dodatnu predanost zaštiti privatnosti korisnika Zen preglednika.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular