PočetnaOstaloPoslovne vijestiQualcomm želi preuzeti Intel

Qualcomm želi preuzeti Intel


Tech divovi nikada ne pomišljaju zaustaviti svoj razvoj i zadovoljiti se onim postignutim. Stalno traže načine kako povećati profit ili proširiti svoj portfolio. Dovoljno je spomenuti akviziciju Activision Blizzarda od strane Microsofta. Međutim, uskoro bi mogli svjedočiti najvećoj tech akviziciji.

Advertisement

Qualcomm je nedavno pristupio Intelu s prijedlogom o preuzimanju, objavio je The Wall Street Journal. Ukoliko do akvizicije dođe, radilo bi se o najvećoj akviziciji u tech industriji i došlo bi do značajne promjene u industriji čipova.

Intelov Gaudi 3 AI čip

Interes za preuzimanje kompanije dolazi u trenutku kada je Qualcomm usredotočen na implementaciju AI čipova smještenih u prijenosna računala s AI funkcijama. Međutim, Qualcomm, za razliku od Intela, ne proizvodi vlastite čipove, već se oslanja na foundryje kao što su TSMC i Samsung. Kupnjom Intela, Qualcomm bi stekao značajnu moć na tržištu čipova, što bi moglo utjecati na pristup mnogim tehnologijama.

Trenutna situacija Intela je vrlo nestabilna. Nekada najveći proizvođač čipova u svijetu, posljednjih se godina suočava s gubicima. To znamo zbog značajnih rezova, promjena u poslovnoj strategiji i otpuštanja više od 15% radnika nedugo nakon objave gubitaka od 1,6 milijardi dolara. Tvrtka je prestala razvijati sve nebitne projekte i pauzirala gradnju tvornica u Poljskoj i Njemačkoj.

INTEL DIONICE

Advertisement

Dionice Intela pale su za 53% ove godine, te nekad najvrjednija kompanija u industriji čipova, sada ima tržišnu vrijednost od 93 milijarde. S druge strane, Qualcomm ima tržišnu vrijednost od 188 milijardi dolara.

Za sada je, međutim, riječ o glasinama koje bi se mogle demantirati. No, ovaj potez bi nesumnjivo privukao antimonopolske regulatore i doveo u pitanje nacionalnu sigurnost.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular