PočetnaMobyPametni telefoniHuaweijeva nova Mate 70 linija mogla bi imati 5-nanometarski sustav na čipu!

Huaweijeva nova Mate 70 linija mogla bi imati 5-nanometarski sustav na čipu!


Dok je sva pažnja na Huaweiju u posljednje vrijeme bila usmjerena na trostruki preklopni pametni telefon tvrtke, odnosno na Mate XT, kineski proizvođač pametnih telefona ima barem još jednu veliku seriju uređaja koju će objaviti ove godine.

Advertisement

To bi bila vodeća linija Mate 70. Poznato je da Huawei svake godine izdaje dvije različite vrhunske serije pametnih telefona. Obično u prvom ili početkom drugog tromjesečja izdaje seriju “P”. To su pametni telefoni koji se nalaze u rangu perjanica ili ”flagshipa”, a koji korisnicima pokušavaju pružiti najbolje moguće iskustvo što se tiče fotografiranja i snimanja videozapisa.

Huaweijeva druga serija perjanica koja treba izaći ove godine, trebala bi izaći u četvrtom kvartalu. Radi se naravno o liniji Mate, koja obično uključuje nove mogućnosti i otkrića. Prošle je godine serija Mate 60 šokirala mnoge, jer je uključivala prvi aplikacijski procesor (AP) koji je dizajnirao Huawei otkako je 5-nanometarski Kirin 9000 pokretao Mate 40 u 2020. godini. To je ujedno bio i posljednji Huaweijev telefon koji podržava 5G, prije prošlogodišnje Mate 60 serije, kojeg pokreće 7-nanometarski Kirin 9000s AP.

Prema curenju informacija, Mate 70 će imati četverostruko zakrivljeni zaslon nepoznate veličine. Osim toga, dojavljivač tvrdi da će veličina zaslona biti veća od one koja se nalazi na Pura 70 seriji. Očekuje se da će Mate 70 koristiti 3D sustav za prepoznavanje lica, zbog kojeg bi mogao biti jednako siguran kao Appleov Face ID.

Senzor otiska prsta mogao bi se pomaknuti ispod zaslona, a mogao bi biti i integriran unutar tipke za uključivanje i zaključavanje. Stražnja ploča bit će izrađena od nekog materijala koji nije metal. Stražnja ploča isticat će se velikim prstenom za kamere i mogla bi sadržavati glavnu kameru od 50 MP, kao i ultra-širokokutnu kameru od 50 MP. Tu bi mogla biti i telefoto kamera s periskopskom lećom, a šuška se da bi nova linija Mate 70 mogla bi debitirati s novim internim sustavom slika XMAGE.

Iz Digital Chat Stationa tvrde da novi SoC ima znatno bolju energetsku učinkovitost i poboljšane performanse. To zvuči točno ono što bismo očekivali kod prijelaza sa 7 na 5 nm. No problem je u tome što je kineskim proizvođačima zabranjeno nabaviti strojeve za ekstremnu ultraljubičastu litografiju, koji su potrebni za urezivanje složenih uzoraka strujnih krugova na silicijskim pločicama.

Advertisement

Ipak, neke glasine tvrde da bi nova Mate 70 serija ipak mogla dobiti 5-nanometarske sustave na čipu. Studeni će definitivno biti zanimljiv mjesec, budući da bi Huawei svoju Mate 70 seriju trebao i službeno predstaviti tada.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular