PočetnaSoftverSigurnostKoji su najčešći trenutni znakovi da ste preuzeli virus?

Koji su najčešći trenutni znakovi da ste preuzeli virus?


Zaraza malwareom iz perspektive mnogih korisnika čini se kao situacija za koju su sigurni da im se nikako ne može dogoditi.

Advertisement

Takav stav može biti prilično opasan jer čak i oni iskusni korisnici koji imaju tehničkog znanja se zbog trenutka nepažnje mogu naći u nepovoljnim okolnostima jer su slučajno preuzeli virus.

Kad se preuzme virus, najgore što se može dogoditi je da korisnik toga nije odmah svjestan pa će se maliciozne aktivnosti nesmetano odvijati u pozadini.

Nesmotrenost kad smo slučajno preuzeli virus ostavlja nam još vremena za reakciju, no ona mora biti trenutna kako bi se prevenirala šteta.

U nastavku ćemo navesti najčešće trenutne znakove koji ukazuju na to da ste preuzeli virus.

malware

Advertisement

Fokusiranje na neobično ponašanje računala

Neovisno o tome jeste li imali manjak koncentracije, bili ste u tom trenutku nesmotreni ili jednostavno niste prepoznali virus, vaš će uređaj postati zaražen čim se preuzmu maliciozna datoteka ili aplikacija.

Virusi u pravilu uzrokuju neobične obrasce ponašanja računala pa sve to utječe na način kako funkcionira vaš operativni sustav.

Potvrda da ste se zarazili upravo proizlazi od tih obrazaca jer ćete odmah vidjeti da se računalo ponaša vrlo čudno i da neke njegove funkcije ne rade kao inače.

pop-up virus
Izvor: Microsoft
  1. Odjednom se počinju pojavljivati pop-up prozori

Jedan od prvih znakova zaraze kod mnogih virusa je nagla pojava pop-up prozora.

Uzmimo za primjer da ste preuzeli određenu aplikaciju koja je besplatna. Ona bi u svom radu trebala normalno funkcionirati, a veliki broj pop-up prozora koji se otvara svaki put kad je koristite može biti znak da ste istodobno preuzeli virus.

Česta je praksa da se legitimne besplatne aplikacije „prepakiraju“ s dodatnim neželjenim aplikacijama i malwareom koji se korisnicima „serviraju“ putem pop-up oglasa. Najčešće situacije u kojima se ovo događa je kada preuzimate aplikacije iz izvora koji nije legitiman pa samim time nema sigurnosne protokole i dopušta plasiranje ovakvih verzija softvera.

Kod dijela ovih softvera korisnik čak na početku ima mogućnost biranja koje će se sve aplikacije uključiti u instalacijski softver, no neki korisnici ubrzano klikaju na opcije „Allow“, „Next“, „Ok“ ili „Install“ bez da pročitaju koji će se sadržaj zapravo instalirati na njihovo računalu.

Sljedeći put kad nešto želite instalirati, stanite na trenutak i zapitajte se ako se ovdje radi o legitimnoj stranici te legitimnoj verziji softvera. Makar dva puta provjerite izvor prije nego što kliknete na opcije za nastavak instalacije, a također obratite pozornost na tekstualni sadržaj prozora koji se pojave prije početka postupka instalacije jer u sebi mogu kriti informacije o dodatnim aplikacijama ili dopuštenjima koja bi morali izbjeći.

brisanje datoteke

  1. Ne možete izbrisati sumnjive datoteke

Još jedan klasični znak da ste preuzeli virus je da preuzete datoteke ne možete izbrisati. Ovdje se najčešće radi o „Downloads“ mapi u koju se smještaju svi online sadržaji koje ste preuzeli .

Ponekad nemogućnost brisanja datoteke može biti greška unutar sustava, ali jasno se mogu izdvojiti situacije kada to nije tako.

Primjerice, datoteke koje ste maloprije preuzeli želite izbrisati, ali ne možete – jasan znak da nešto nije u redu s tim sadržajem. Isto tako postoje datoteke koje imaju čudne nazive s neobičnim nizom slova ili znakova kojima nije poznat stvaratelj i ne možete ih izbrisati. One na isti način spadaju u sumnjive sadržaje koji bi mogli biti maliciozni.

Virus se najčešće skriva unutar datoteka koje se ne mogu izbrisati putem redovnih metoda, a posebno ako program koji ih pokreće radi u pozadini. Neki virusi čak preveniraju potpuno brisanje putem regeneriranja datoteka kad ih pokušate ukloniti.

Na spomenute načine virus pokušava kontrolirati vaše računalo i sve što smo naveli su definitivno znakovi da ste se zarazili.

 

laptop sleeping mode

  1. Računalo se odjednom vraća iz „Sleep“ moda

Većina nas računalo stavlja u „Sleep“ mod kad radimo stanke u radu ili kad želimo da je računalo aktivno uz uštedu energije.

Kad je ono zareženo virusom, primijetit ćete da u nekim slučajevima počinje raditi neobična vraćanja iz „Sleep“ moda u normalan rad.

Radi se o tome da su neke vrste malwarea jednostavno programirane da vraćaju vaše računalo u rad iz „Sleep“ moda kako bi se kontinuirano moglo odrađivati maliciozne aktivnosti u pozadini, krasti podatke, koristiti vaše računalo za rudarenje kriptovaluta ili za daljnje širenje virusa.

Uvijek kada nakon preuzimanja neke datoteke ili aplikacije primijetite da se „Sleep“ mod na vašem računalu neplanirano gasi te se uključuje normalan rad računala, napravite sken s antivirusnim programom jer je lako moguće da ste se zarazili.

 

  1. Datoteka koju ste preuzeli je nestala

Mnogi antivirusni programi smještaju sumnjive i maliciozne datoteke u tzv. karantenu kako bi ih izolirali od vašeg sustava za prevenciju daljnje štete.

Ako ste primijetili da je određena datoteka koju ste preuzeli nestala, pokušajte provjeriti mapu vašeg antivirusnog programa koja je namijenjena za karantenu tj. izdvajanje malicioznih datoteka. Naravno, kad se datoteka koju ste preuzeli ondje nalazi, imate sreće jer je antivirusni program reagirao na vrijeme.

O ovim aktivnostima vas antivirusni program u pravilu obavještava, no postoji mogućnost da ste takvu obavijest propustili.

Datoteka koja je stavljena u karantenu morala bi se odmah ukloniti i izvor iz kojeg ste je preuzeli nemojte više nikad koristiti jer se očito radi o opasnoj lokaciji s koje se lako može preuzeti malware.

Neočekivani pop-up prozori, datoteke koje se ne mogu izbrisati, čudna vraćanja iz „Sleep“moda u normalan rad te datoteke koje nestaju su jedni od najčešćih znakova da ste se zarazili virusom. Ovi znakovi često se odmah mogu primijetiti pa je potrebno čim prije napraviti skeniranje s antivirusnim programom kako bi se prevenirala daljnja šteta.

Svima preporučujemo da povećaju oprez kada preuzimaju neki softver s interneta. Dobro provjerite web stranicu s koje preuzimate, obratite pozornost na prozore i upite koji se pojavljuju prije preuzimanja sadržaja te uvijek pokušajte preuzete datoteke provjeriti s antivirusnim programom.

Ovakvim postupcima prevenirat ćete preuzimanje malicioznih sadržaja i steći ćete naviku konstantnih provjera online okruženja u kojem imate aktivnosti.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular