PočetnaGamingGOG ili Steam? Zaobiđite Steam i kupujte igre na GOG-u! Evo i...

GOG ili Steam? Zaobiđite Steam i kupujte igre na GOG-u! Evo i zašto!


Iako se ne može poreći kvaliteta usluge koju pruža Steam, GOG ili ”Good Old Games”, po mnogočemu je bolji.

Od jednostavnosti korištenja, do nižih cijena, veće ponude igara i drugih razloga, kada se radi o kupovini igara, često biram GOG! U nastavku ću objasniti svoje razloge zbog kojih smatram da je GOG ipak bolja platforma za ”gaming” u odnosu na Steam!

Advertisement

 

Postupak aktivacije igre na GOG-u je jednostavniji u odnosu na Steam

Prvi razlog zbog kojeg više volim GOG jest postupak aktivacije igre. Ako želite aktivirati igru na GOG-u, jednostavno odete na internetsku stranicu, ondje kupite igru, aktivirate je na GOG Galaxy poslužitelju i to je to. Nakon toga je možete igrati kada god hoćete i za igranje igara vam ne treba internetska povezivost. To znači da sve svoje igre, koje imate instalirane na GOG-u, možete igrati u izvanmrežnom načinu rada.

Nažalost, ovo nije slučaj sa Steam-om.

Kao prvo, Steam zahtijeva spojivost na internet kako biste mogli igrati igre. Ako nemate internetsku povezivost, često će se dogoditi da nećete moći igrati igre. Neke igre, kao što je recimo Resident Evil 2 Remake moći ćete igrati i ako niste spojeni na internet, no velik broj ostalih igara zahtijeva internetsku povezivost.

Advertisement

Tu je i DRM ili Denuvo.

Denuvo je softver koji, prema svojim unaprijed definiranim postavka, navodno služi za zaštitu igara od piratstva, odnosno neovlaštenog kopiranja i objavljivanja na određenim internetskim stranicama. Iako ovo u teoriji zvuči odlično, stvar je u tome što je Denuvo sam po sebi beskoristan, s obzirom na to da timovi programera vrlo često u nekoliko tjedana otkako je neka igra izašla na tržište, ”probiju” Denuvo sustav zaštite.

No bez obzira na to što je igra piratizirana i što je Denuvo ”probijen”, on je i dalje prisutan kod velikog broja igara. Da stvar bude gora, dokazano je da one igre koje koriste Denuvo rade znatno lošije u odnosu na igre koje ga ne koriste. To je zato što igre koje koriste Denuvo moraju trošiti dodatne resurse računala, što dovodi do različitih drugih problema, kao što je ”curenje” memorije, pad performansi i slično. GOG ovakvih problema nema. GOG ne koristi Denuvo i to je jedan od važnih razloga zašto više volim GOG od Steam-a.

U nastavku ću podijeliti videozapis, koji pokazuje drastičnu razliku u performansama kada je Denuvo uključen i kada je Denuvo onemogućen. Neki od vas mogu reći da se ta razlika ne vidi, no itekako se vidi.

 

Ne morate imati još jedan pokretač ili ”launcher”

GOG Galaxy, koji je sam po sebi jako ugodan za korištenje, iz više razloga, možete i ne morate imati pokrenutog u pozadini. Sve dokle god koristite instalacijsku datoteku, koju možete preuzeti sa internetskog preglednika, GOG Galaxy ne mora raditi u pozadini, što znači da ne mora trošiti dodatne resurse preglednika.

U usporedbi s njime, Steam-ov pokretač mora biti pokrenut svaki puta kada pokrećete neku igru na Steam-u. Ne samo to, nego je Steam-ov pokretač, zajedno sa svojim korisničkim sučeljem, jako ”težak” po pitanju potrošnje resursa. GOG Galaxy, kada ga i koristite, neće ni blizu tako opteretiti vaše računalo.

GOG sadrži znatno veću bazu igara u odnosu na Steam

Još jedan razlog zbog kojeg smatram da je bolje koristiti GOG odnosi se na knjižnicu videoigara, koja je dostupna ondje. To ne znači da Steam-ov popis igara nije opširan. Jest i vrlo je impresivan. No, s obzirom na naziv trgovine ”Dobre stare igre”, ”Good Old Games” u sebi sadrži znatno veći broj igara u odnosu na Steam i bilo koju drugu biblioteku.

Bilo da se radi o starim naslovima koje ste mogli igrati u devedesetima, kao što su Quake 1 i 2, Doom, Hitman Codename 47, GOG je prebogat igrama. Naravno, osim starih naslova, na GOG-u ćete pronaći i nove. No budući da je naglasak na starim igrama, ako želite kupiti neki stariji naslov kojeg biste htjeli igrati na svom računalu, GOG je idealno mjesto za to.

Steamova proljetna rasprodaja

Cijena igara je znatno niža u odnosu na cijene igara na Steam-u

Idući razlog je možda najočigledniji: a odnosi se na cijenu igara. Istina, Steam često ima akcije. Bilo da se radi o jesenskoj ili božićnoj rasprodaji ili o ljetnim popustima, Steam isto tako često svojim korisnicima pruža određene igre po znatno nižim cijenama u odnosu na njihove standardne cijene.

No bez obzira na to, igre na Steam-u i dalje su vrlo često znatno skuplje u odnosu na igre koje ćete pronaći na GOG-u. I što se samih popusta tiče, GOG ovdje daleko premašuje Steam. Na GOG-u ćete vrlo često pronaći igre koje su dostupne na popustu do 80 ili čak 90%, što je nešto što na Steam-u gotovo nikada nećete pronaći. Evo primjera.

Igra Hitman: Blood Money na Steam-u je sada dostupna za 9.75 eura. Iako to nije neka visoka cijena, pogledajmo situaciju na GOG-u. Ista igra, na GOG-u dostupna je za 99 centi. Vidite li razliku? To nije jedini primjer. Evo još nekoliko. Gothic 3 na Steam-u košta 9.99 eura, dok na GOG-u ista igra košta 2.75 eura. Tomb Raider GOTY ili ”Game of the Year” izdanje igre iz 2013. godine na Steam-u košta 14.99 eura, dok na GOG-u ista igra košta 3.99 eura.

No to nije sve. Ovakva velika sniženja ne odnose se samo na starije naslove. Uzmimo igru Alone in the Dark 1 Remake, koja je izašla ove godine. Na Steam-u ova je igra dostupna za 59.99 eura, dok je na GOG-u možete kupiti za 29.99 eura. To je sniženje za 50%. Mislim da su ovi primjeri dovoljni za predodžbu onoga o čemu pišem. GOG je jednostavno više ”prijateljski nastrojen” prema svojim korisnicima.

Da ne govorim da ćete na GOG-u pronaći neke igre, za koje bi igrači očekivali da će se pojaviti na Steam-u, ali ih ondje nema. Primjeri takvih igara su Silent Hill 4: The Room i klasični nastavci Resident Evila: Resident Evil 1 i 2, koji su od nedavno dostupni na GOG-u.

GOG Galaxy 2.0

Iako je Steam više ”mainstream”, GOG ima određene prednosti koje su itekako primjetne

Steam je, zbog onoga što je Valve učinio od ove platforme, daleko više ”mainstream” u odnosu na GOG i postoji jako puno razloga za to. Pouzdanost i kvaliteta pružanja usluge dva su razloga. No GOG, iako nije tako široko rasprostranjen kao Steam, dolazi sa svojim kvalitetama, koje su više nego evidentne i koje se ne smiju zanemariti.

Ako želite nabaviti neku stariju igru i ako želite igrati novije igre bez nekih ograničenja, na koja ćete naići ako igru igrate preko nekih drugih platformi, GOG je platforma koju definitivno trebate koristiti.

Alan Milić

 


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular