Subota, 21 rujna, 2024
PočetnaSoftverKorisniGoogle svojim korisnicima možda dopusti sinkroniziranje obavijesti između više uređaja!

Google svojim korisnicima možda dopusti sinkroniziranje obavijesti između više uređaja!


  • Neka šuškanja govore u prilog tomu da Google možda radi na mogućnosti koja će sinkronizirati obavijesti na svim Android uređajima.
  • Mogućnost će moći provjeriti je li korisnik pogledao i ”odbacio” obavijest na svom Android telefonu; ako jest isto će biti učinjeno na svim uređajima koji su spojeni na korisnikov korisnički račun.
  • Dokazi koji upućuju na vjerodostojnost glasina o ovoj mogućnosti uočeni su u najnovijem Android 15 QPR1 beta ažuriranju. No mogućnost još nije aktivna i nije jasno hoće li biti ekskluzivna samo za Googleove Pixel pametne telefone ili će biti dostupna i za sve ostale.

Advertisement

Jedna od manjih iritacija, koja se javlja kod korištenja više Android uređaja, odnosi se na dvostruko čitanje obavijesti. Velik broj Android aplikacija mogu lako isporučiti obavijesti na svaki uređaj na kojem ste ih instalirali, ali problem je što se statusi tih obavijesti ne sinkroniziraju između uređaja. Na primjer, ako prijeđete prstom kako biste odbacili obavijest na svom Android telefonu, ista će obavijest i dalje ostati neotvorena na vašem tabletu. Ono što je dobro jest to što Google možda radi na rješenju ovog problema, što pokazuje i najnovija beta verzija Androida 15.

O čemu se točno ovdje radi?

Neki korisnici su, tijekom ”kopanja” po najnovijem beta ažuriranju za Android 15, otkrili tajnovitu referencu koja se odnosila na “sinkronizacije između uređaja”, a koja je smještena u aplikaciji Postavke. Ova nova opcija “sinkronizacije između uređaja” trebala bi se pojaviti u odjeljku Postavke -> Obavijesti i trebala bi se nalaziti između “osjetljivih obavijesti” i između nove mogućnosti ”notification cooldown”.

Iako Google nije dao detaljan opis mogućnosti, činjenica da će se pojaviti unutar segmenta Postavke -> Obavijesti govori u prilog jednome: Google sigurno radi na opciji koja će korisnicima omogućiti sinkroniziranje obavijesti na svim Android uređajima, koji su prijavljeni pod jednim te istim korisničkim računom. Ovo je dodatno potkrijepljeno lokacijom klase koja kontrolira opciju “sinkronizacija između uređaja”. Konkretno, klasa SyncAcrossDevicesPreferenceController nalazi se pod stazom com.android.settings.notification.syncacrossdevices u aplikaciji Postavke.

Advertisement

Još jedna stvar koja je isto tako vrlo zanimljiva, a povezana je s lokacijom ove klase jest naznaka koja ukazuje na to da ova mogućnost neće biti ekskluzivna samo za Pixele. Obično klase koje se nalaze unutar com.android.settings govore u prilog toga da će biti dio aplikacije AOSP Settings, dok se klase pod prostorom imena com.google.android.settings odnose samo na one mogućnosti koje će biti rezervirane samo za Pixel uređaje.

Iako bi imalo smisla da Google učini sinkronizaciju obavijesti dostupnim svim Android uređajima kao dio svog novog skupa mogućnosti “usluga na više uređaja”, ne znamo hoće li to doista učiniti, pogotovo jer nema dokaza za ova se značajka pojavila u stvarnoj aplikaciji Google Play Services. Google bi ovu značajku mogao učiniti ekskluzivnom samo za Pixel uređaje, iako se nadamo da to neće biti slučaj. Ono što bi zaista bilo dobro jest kada bismo nakon idućeg ažuriranja na Android 15 mogli nesmetano sinkronizirati obavijesti između svih naših Android uređaja. Hoće li nam to Google zaista omogućiti ili ne, ostaje nam za vidjeti.

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular