PočetnaMobyPametni telefoniČini se da iPhone 17 ipak neće dobiti SoC kakvom smo se...

Čini se da iPhone 17 ipak neće dobiti SoC kakvom smo se nadali!


Appleov analitičar Ming-Chi Kuo nedavno je podijelio vijesti o liniji iPhonea 17. Iz njih se jasno da iščitati da, usprkos tomu što mnogi stručnjaci vjeruju u suprotno, Apple na svojim iPhone 17 pametnim telefonima neće koristiti sustave na čipu, koji bi bili izrađeni na arhitekturi od 2 nanometra. Umjesto toga, ti novi čipovi trebali bi osvanuti tek na iPhone 18 seriji i to ne na svim modelima, tvrdi analitičar.

Advertisement

No, već su osvanula izvješća koja govore o tome da je Apple rezervirao isporuku 2-nanometarskih čipova od tvrrtke TSMC ili ”Taiwan Semiconductor Manufacturing Company”, odnosno tajvanske tvrtke za proizvodnju poluvodiča. To je izvješće u početku mnogima dalo opravdan razlog za vjerovanje u to da će iPhone 17 serija, iako se nije znalo koji točno modeli, prijeći na nove sustave na čipu od 2 nanometra. No, ako to nije istina, to znači da će čak i iPhone 17 Air, o kojem se priča, ostati na 3-nanometarskom sustavu na čipu.

U isto vrijeme, južnokorejski proizvođač Samsung planira početi proizvodnju čak i manje sustave na čipu: sustave od 1.4 nm. Oni bi trebali biti u opticaju do 2027. godine. Ali ni to se možda neće dogoditi, s obzirom da je tvrtka upravo počela povlačiti osoblje iz svoje tvornice u Teksasu, nakon izvještaja koji govore o padu profita.

S obzirom na pad profita, u Samsungu bi se mogla dogoditi masovna otpuštanja: točnije do 30 posto radne snage, koja je zaposlena širom svijeta u Samsungovim tvornicama. Sve u svemu, izrada sustava na čipu od 1.4 nanometara i pobjednički povratak Exynos sustava na čipu na Samsungove Galaxy Ultra pametne telefone možda će morati još malo pričekati.

No, usprkos zadržavanju čipa od 3 nanometra, iPhone 17 trebao bi doživjeti značajna ažuriranja, pogotovo u odnosu na iPhone 16, koji je trebao donijeti mnoge novine. No budući da ni EU ni Kina nisu dobile Apple Intelligence, izgleda da ćemo se morati strpjeti kako bismo vidjeli pravi potencijal onoga što nam je Apple pripremio sa iPhone 16 serijom.

Alan Milić

Advertisement

RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular