PočetnaSoftverKorisniZašto je CPU-Z jedan od najboljih softvera za skupljanje informacija o računalu?

Zašto je CPU-Z jedan od najboljih softvera za skupljanje informacija o računalu?


Praćenje i provjera komponenti desktop računala ili laptopa nešto je što bi svaki korisnik trebao raditi s vremena na vrijeme.

Ovdje se ne misli na fizičko otvaranje i provjeravanje komponenti, već odrađivanje kontrole putem softvera. CPU-Z je kao program u ovom kontekstu vjerojatno jedan od najboljih na tržištu.

Advertisement

Navest ćemo neke od razloga zašto bi ga trebali koristiti.

CPU-Z

Lagan i lak za upotrebu

CPU-Z zaista zauzima malo prostora za pohranu i radi se o programu koji je iznimno praktičan pa ga svatko može koristiti. On će za vas skupljati informacije o komponentama vašeg računala i posebno ga je važno koristiti kada ste kupili novo desktop računalo ili laptop zato što upravo tada morate imati konkretne podatke. Kad imate novi uređaj, morate provjeriti ako svaka njegova komponenta zaista ima razinu rada kakva je obećana ili kakva je navedena u specifikacijama.

CPU-Z također je jako koristan kad ste napravili nadogradnju računala pa s njim možete pratiti jeste li zaista dobili dodatnu vrijednost koju ste očekivali.

Za korištenje CPU-Z programa postoji određeni osnovni okvir pa ćemo ga u nastavku predstaviti u četiri točke.

Advertisement

 

  1. Provjeravanje da računalo ima sve potrebne komponente

Možda ovo na prvi pogled zvuči smiješno, ali jedna od temeljnih provjera je ako ste kupili sve što je bilo navedeno od komponenti računala.

U današnje vrijeme potrebno je pripaziti kod svake kupovine jer ono što nam je očito može upravo biti sklizak teren te na kraju je kupac taj koji će biti oštećen.

CPU-Z pruža vam informaciju o tome koji procesor, matičnu ploču, radnu memoriju i grafičku karticu ima vaše računalo. Otvorite ga i provjerite navedene komponente ne samo zato što bi vas netko mogao prevariti, već i zbog sebe kako bi vidjeli osnovne informacije o tome što sačinjava vaše računalo. Odmah ćete vidjeti što možete očekivati od sustava te procijeniti koje će potencijalne nadogradnje u budućnosti biti potrebne.

 

  1. Utvrđivanje da vaše komponente rade na brzini koje su navedene u specifikacijama

Ovo je jedna od najvažnijih stvari za koju možete koristiti CPU-Z. Za kvalitetu rada na računalu nužno je da svaka komponenta radi na brzini koja se od nje očekuje i koja stoji u specifikacijama.

Na primjer, ako želite omogućiti XMP kod svoje radne memorije, prethodno je potrebno provjeriti njenu brzinu. CPU-Z će to u trenutku učiniti i dati vam podatak o brzini RAM-a, vrsti i kapacitetu.

Na isti način ćete moći vidjeti vrijednosti performansi procesora ili grafičke kartice. CPU-Z je stvoren za ovakve provjere i s njima ćete utvrditi ako vaš sustav uopće može funkcionirati na razini koja se očekuje od pojedinih komponenti.

CPU-Z

  1. Usporedbe komponenti s drugima (benchmark)

Usporedba komponenti računala s drugim modelima dat će vam mnogo informacija o mogućnostima koje stoje pred vama.

Možda je usporedba izvedbe procesora jedna od najkorisnijih, a CPU-Z vam pomaže u tome. Jednostavno idete na „bench“ tab gdje možete odraditi benchmark testiranje za procesor ili ga jednostavno staviti pod stres-test. Čak možete birati koji će procesor biti referentna točka za testiranje kako bi vidjeli gdje se u svemu tome nalazi vaš procesor.

Odrađivanje ovakvog benchmarkinga i stres-testa pokazat će koliko je vaš procesor stabilan, kakve su mu performanse te koliku temperaturu ima tijekom rada.

Isti način testiranja možete napraviti i s drugim komponentama računala. Samo morate skupiti podatke od završnih rezultata i znat ćete ako je izvedba komponente zadovoljavajuća ili se pojavilo nešto što je zabrinjavajuće te traži određene intervencije.

  1. Lakoća korištenja

Možda i glavni razlog zašto bi morali koristiti CPU-Z je njegova lakoća korištenja. Doslovno ga morate preuzeti, otvoriti te kliknuti na tab koji želite pratiti. Zaista ne postoji ništa lakše od toga i ne morate se bojati kompliciranog tehničkog nazivlja jer je u tabličnim prikazima sve jednostavno objašnjeno s jasnim oznakama.

Unutar korisničkog sučelja CPU-Z će vam sve prezentirati i lako ćete naći komponente o kojima tražite informacije ili koje želite testirati. Kada to budete radili kontinuirano, vidjet ćete pravu vrijednost ovog programa jer ćete u svakom trenutku znati kakva je razina rada vašeg računala i moći ćete anticipirati u kojem smjeru ide uporaba određenih komponenti.

 

Koliko koristiti CPU-Z?

CPU-Z nije program koji ćete morati otvarati svaki dan. Njegovo preuzimanje i instalacija provedu se doslovno u minuti i zapravo su vam odmah dostupne informacije o komponentama vašeg računala.

Iz tog razloga CPU-Z je dovoljno povremeno koristiti na 5 do 10 minuta samo da provjerite u kakvom su stanju komponente računala te ako su potrebne kakve vaše intervencije. Sve osim toga zaista nije potrebno, a češća i kontinuirana upotreba možda će dobro doći kada ste kupili novo računalo ili napravili njegovu nadogradnju. Tada ćete ipak morati kroz određene vrijeme pratiti rad komponenti pa ćete CPU-Z zbog toga i nešto češće otvarati.

CPU-Z je zaista izvrstan program i svaki bi ga korisnik trebao imati na svom računalu.

CPU-Z možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular