PočetnaSoftverMust HaveNovo ažuriranje za Windowse 11 ubrzava AMD-ove procesore, no donosi i probleme

Novo ažuriranje za Windowse 11 ubrzava AMD-ove procesore, no donosi i probleme


Novo KB5043076 ažuriranje za Windows 11 računala postalo je dostupno i možemo reći da donosi zanimljive stvari.

Svakako je najvažnija da ubrzava rad računala s AMD-ovim procesorima pa će mnogi korisnici odmah krenuti u njegovo preuzimanje.

Advertisement

Ako želite dobiti spomenutu nadogradnju svog AMD procesora, svakako ćete novo ažuriranje morati preuzeti, ali morate biti svjesni činjenice da s njim dolaze i novi bugovi unutar sustava.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Poboljšanje rada AMD-ovih procesora

KB5043076 ažuriranje za Windowse 11 ima veliku vrijednost jer uključuje tzv. AMD Branch Prediction Optimization, značajku koja poboljšava rad računala koja imaju AMD-ove procesore.

Nakon instalacije spomenutog ažuriranja, primijetit ćete da je kod Ryzen 7700X procesora izvedba bolja za 10 posto, kod 9700X modela za 11 posto, a kod testiranih igara utvrđeno je da se poboljšava i njihova izvedba za vrijednosti između 5 i 10 posto.

AMD Branch Prediction optimizacija trebala bi poboljšati izvedbu Ryzen 9000 procesora, no također pomaže i u poboljšanju rada Ryzen 7000 serije. Navedeni procesori moraju raditi najmanje na Windows 11 23H2 verziji.

Advertisement

windows 11 popravak

Korisnici su odmah krenuli u preuzimanje, ali…

Ovakva nadogradnja AMD-ovih procesora zaista zvuči sjajno i veliki broj korisnika je automatizmom išao preuzimati KB5043076, no nije sve tako jednostavno kao što se čini.

Najprije treba navesti da je AMD Branch Prediction Optimization značajka plasirana još prošli mjesec kao dio opcionalnog ažuriranja KB5041587. Kako je sad postala dio novog KB5043076 kumulativnog ažuriranja, primijećeni su neki problemi koje je potrebno navesti.

Prvi problem je svakako sam postupak instalacije novog ažuriranja i dio korisnika je primijetio da se u nekim slučajevima ono ne uspijeva preuzeti niti instalirati.

Korisnici koji su ga uspjeli preuzeti i instalirati nažalost su primijetili probleme s File Explorerom koji odjednom prestaje s radom. Ovdje se radi o situacijama gdje se File Explorer jednostavno sam od sebe gasi i čini se da je izvor problema specifična „.dll“ datoteka.

File Explorer nije jedini problem koji je ustanovljen nakon preuzimanja KB5043076 ažuriranja.

Hacker-Phishing-Data

Neki su korisnici primijetili da se Phishing Protection značajka unutar „Windows Security“ sekcije sama od sebe resetira i ne radi čak i kada se klikne na „On“ opciju. Dodatni izvještaji pokazali su da pretraživanje unutar Windowsa 11 također radi sporije nego inače te da postoje problemi s internetom i vezom s routerom. Dio korisnika je isto tako naveo da se neke aplikacije ne žele pokretati te da su iskusili problem s resetiranjem i gašenjem računala.

Po svemu sudeći, više je nego očito da KB5043076 ažuriranje donosi sjajnu nadogradnju AMD-ovih procesora uz potencijalnu cijenu dobivanja cijelog niza bugova na računalu.

 

Što učiniti?

Sve navedeno ne mora značiti da će baš vaše računalo imati spomenute probleme nakon preuzimanja KB5043076 ažuriranja.

Pokušajte ga preuzeti i nakon instalacije provjerite ako će se pojaviti neki od problema. Za njih će Microsoft sigurno u narednom vremenu objaviti zakrpe, no preporučujemo da ipak napravite brisanje KB5043076 ako je njegovo preuzimanje bitno utjecalo na stabilnost vašeg računala te na mogućnost obavljanja radnih zadataka.

U tom slučaju brisanje ćete napraviti na sljedeći način:

  1. Otvorite Settings > Windows Update > Update history.
  2. Kliknite na „Uninstall updates“.
  3. Odaberite „Uninstall“ opciju.
  4. Napravite rebootanje sustava kada vas se za to pita.
  5. Idite natrag unutar „Settings“ aplikacije te kliknite na „Pause updates“ gdje možete birati na koji ćete period pauzirati preuzimanje novih ažuriranja.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular