PočetnaHardverIgrače konzoleNajvažnije činjenice o PS5 Pro konzoli koje želite znati prije kupnje

Najvažnije činjenice o PS5 Pro konzoli koje želite znati prije kupnje


Tehnička prezentacija PS5 Pro konzole je službeno završila. Skupili smo dojmove, dobili prvi uvid u izgled konzole i saznali detalje o njenim specifikacijama.

Dobili smo i datum službenog izlaska konzole na tržite, a to će biti 7. studenog. Cijena konzole bit će 799,99 eura i čini se da će u Europi i Japanu ona biti veća nego u SAD-u.

Advertisement

Za one koji nisu popratili predstavljanje PS5 Pro konzole, u ovom ćemo tekstu dati sažetak i izdvojiti najvažnije činjenice o njoj koje je razlikuju u odnosu na prethodni model. Također ćemo s njihovim navođenjem dati osnovne informacije o specifičnosti nove konzole koje mogu dobro poslužiti korisnicima koji razmatraju kupnju.

PlayStation 5 Pro

  1. PS5 Pro konzola ima ozbiljne nadogradnje specifikacija

Kao što smo i mogli očekivati, PS5 Pro donosi velike tehničke nadogradnje u odnosu na raniju PS5 konzolu.

Najvažnije stavke koje ovdje treba promatrati su 67 posto više jedinica za obradu u odnosu na raniji model, 28 posto brža memorija te, prema Sonyjevim navodima, 45 posto brže renderiranje tijekom igranja koje generalno donosi još fluidnije igračko iskustvo.

Još jedna vrlo važna značajka je ray tracing koji omogućuje dinamičnije refleksije. Igra koja može poslužiti kao idealan primjer je Gran Turismo 7 gdje je zaista impresivno gledati refleksije na bočnim stranama automobila koje zaista izgledaju kao da su iz stvarnog svijeta.

Advertisement

Ono što u ovom kontekstu zadnje treba spomenuti je tzv. Playstation Spectral Super Resolution značajka koju pokreće AI tehnologija i donosi jasnoću slike i istaknutost detalja uz stabilnu izvedbu konzole.

Iz izloženog je jasno da je PS5 Pro vrlo snažna konzola kod koje će i one najzahtjevnije igre zasjati u najboljem svjetlu.

 

  1. Cijena nije za svakoga

Cijena PS5 Pro konzole je otkrivena i za hrvatske prilike je dovoljno reći kako iznosi 799,99 eura, što čini povećanje od gotovo 20 posto u odnosu na raniji PS5 model.

Svi su očekivali kako će i Sony pratiti rast cijena koji je trenutno svugdje prisutan, no po našem sudu se ipak radi o iznosu koji se opasno približava vrijednosti od 1000 eura.

PS5 Pro je službeno Sonyjeva najskuplja konzola i tek treba vidjeti kako će se reflektirati na interese ljudi da ulože svoj novac.

Zbog svega se moramo pitati što je sljedeće? Radi li se o tome da je samo pitanje trenutka kad će nove konzole doći do spomenute granice od 1000 eura?

Sonyu bi se, po našem sudu, lako moglo dogoditi da se korisnici koji su svjesni potencijalnih troškova samo prebace na kupnju cjenovno pristupačnije Xbox Series X konzole ili izvrsnog gejming PC-ja.

 

  1. PS5 Pro daje više prostora za pohranu

Ovo je jedna od ključnih nadogradnji nove PS5 Pro konzole koja se često zanemaruje. Ova konzola dolazi sa sjajnih 2 TB prostora za pohranu i radi se o velikom napretku u odnosu na 825 GB originalnog modela ili 1 TB PS5 Slim modela.

Kad se pogleda koliko prostora zauzimaju instalacije novih igara, možemo samo reći da je Sony učinio pravu stvar. Uzmimo za konkretan primjer igru Horizon Forbidden West. Njena instalacija zauzima 150 GB pa sad možete usporediti koliko vam još igara stane na originalnu PS5 konzolu koja ima 825 GB.

Konzola s oznakom „Pro“ bi zaista trebala imati veliki prostor za pohranu kako bi gejmeri mogli nesmetano koristiti svoje zbirke igara pa možemo zaključiti da je povećanje prostora za pohranu na novom modelu pravi potez.

besplatne PS5 igre Image credit Sony
Image credit: Sony
  1. Nadogradnja velikog broja igara izgleda sjajno

Jedna od velikih prednosti PS5 Pro konzole je širok izbor igara na njoj, a onaj završni „touch“ čini velika nadogradnja koja se nadovezuje na naslove na ranijim konzolama.

To je sjajna stvar jer se nadogradnja odnosi na više od 8500 ranijih naslova koji su kompatibilni s PS4 konzolom, barem tako to kaže službeni Playstation Blog.

Ovo u praksi znači da će vaša kolekcija PS4 igara izgledati još bolje na PS5 Pro konzoli i u vizualnom smislu doseći razine koje na ranijoj konzoli nisu bile zamislive. Zbog toga kupnja PS4 naslova se u ovom trenutku i ne čini kao loša ideja.

 

  1. PS5 Pro nema čitač diska ni stalak

Popis najvažnijih činjenica možemo završiti s navodom da PS5 Pro konzola nema stalak i nema čitač diska.

Na Playstationovom blogu potvrđeno je kako je PS5 „disc-less“ konzola s opcijom za kupnju dostupnog Disc Drivea odvojeno. Ovdje treba reći da taj spomenuti Blu-Ray Disc Drive ima cijenu između 80 i 100 eura.

Ako zaista planirate imati čitač diska, morat ćete izdvojiti dodatni iznos ili koristiti čitač diska koji ste imali za PS5 jer je isti kompatibilan s novom konzolom.

 

Ukratko smo predstavili najvažnije činjenice o PS5 Pro konzoli i nastojali smo izdvojiti ono najvažnije za razmatranje prilikom kupnje. Odluka je individualna i treba procijeniti ako je spomenutih 799,99 eura vrijedno ulaganja.

Mi mislimo da je cijena malo previsoka jer nam se čini kako će svojom visinom natjerati određeni dio korisnika da se prebaci na ipak jeftinije Xbox modele. Pravi gejmeri i ljubitelji PlayStation konzola s cijenom ne bi trebali imati problema jer se za nju zaista dobiva mnogo i zbog nekih nadogradnji bi se moglo reći da se ulaganje isplati.

Mislite li da je cijena od 799,99 eura preskupa? Mišljenje napišite u komentarima.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular