PočetnaSoftverSigurnostNemojte dopustiti internetskim stranicama da pamte vaše lozinke! Evo zašto!

Nemojte dopustiti internetskim stranicama da pamte vaše lozinke! Evo zašto!


Usprkos tomu što danas jako velik broj internetskih stranica želi ”zapamtiti” vaše lozinke i time vam želi omogućiti lakši ulazak na stranicu idući puta kada joj pristupite, nemojte to dopustiti. Evo i zašto!

lozinka

Kao prvo, nisu toliko sigurni kao upravitelji lozinki

Advertisement

Pohranjivanje lozinki u vašem pregledniku, čak ni uz svu enkripciju, nije najbolja ideja. Ako, na primjer, svoj uređaj dijelite s nekim ili ako vaš uređaj padne u pogrešne ruke, ti korisnici mogu pristupiti tim vjerodajnicama. Jednostavna je činjenica da većina preglednika nema sigurnosne mehanizme poput višestruke provjere autentičnosti za zaštitu vaših pohranjenih vjerodajnica.

Sve dok netko ima pristup uređaju, možda će moći vidjeti pohranjene vjerodajnice. Osim toga, iako preglednici sigurno pohranjuju vaše vjerodajnice, oni su osjetljiviji na napade zlonamjernog softvera putem JavaScripta, prema tvrtki za kibernetičku sigurnost Avira.

Ako radije sami ”hostirate” svoje lozinke, upravitelji lozinki temeljeni na pregledniku to vam ne dopuštaju. Nasuprot tome, samostalni upravitelji lozinki nude veću sigurnost, kao što je autentifikacija s više faktora i mogućnost automatskog zaključavanja vašeg trezora, odmah ili nakon određenog razdoblja.

LOZINKA

Samo unutar stranice moći ćete automatski napisati lozinku

Još jedno značajno ograničenje upravitelja lozinki koji se temelje na pregledniku je to što oni ne rade izvan preglednika. Automatsko popunjavanje možete dobiti samo dok pristupate svojim omiljenim uslugama unutar preglednika.

Advertisement

Ako se trebate prijaviti u aplikaciju kao što je Instagram ili Facebook, prvo morate pristupiti svojim vjerodajnicama u pregledniku, a zatim ih kopirati i zalijepiti na stranicu kako biste se prijavili, a ovo nekada može biti i neprikladno.

Još gore, kopiranje vjerodajnica za prijavu nije dobra ideja jer neke aplikacije na vašem uređaju mogu pristupiti sadržaju međuspremnika. Ako se na vašem uređaju nalazi zlonamjerna aplikacija, ona bi mogla ukrasti vaše vjerodajnice.

 

Internetske stranice mogu ”pamtiti” samo lozinke

Upravitelji lozinki, koji se temelje na pregledniku ograničavaju vas na način da ćete moći pohranjivati samo lozinke, što ponekad može djelovati vrlo ograničavajuće. Nasuprot tome, standardni najbolji upravitelji lozinki omogućuju pohranjivanje bilo koje vrste povjerljivih podataka.

Osobno koristim Bitwarden kao svoj primarni upravitelj lozinki jer nudi više od pukog trezora za pohranu lozinki. On mi omogućuje pohranjivanje različitih vrsta podataka o identitetu korisnika, poput podataka osobnih podataka poput imena, adrese itd. i svi ti podaci mogu se vrlo brzo unijeti.

Upravitelj lozinki kao što je Bitwarden omogućuje pohranjivanje sigurnih bilješki, što je vrlo prikladno za pohranu vjerodajnica koje nisu lozinke, kao što su API ključevi, kodovi za oporavak itd. Osim toga, mogu dodati prilagođenu bilješku, kao što je oporavak dvofaktorske autentifikacije kodove, privitke i prilagođena polja za svaku spremljenu lozinku.

sigurna lozinka

Postoje različita ograničenja tijekom korištenja internetskih preglednika na više različitih platformi

Upravitelji lozinki preglednika povezuju vas s tim određenim preglednikom. Ako prijeđete na drugi preglednik, morate sve svoje lozinke prenijeti na taj novi internetski preglednik, odnosno morate ih ondje unijeti i označiti da želite da taj preglednik te lozinke zapamti. To može biti poprilična gnjavaža za sve one korisnike koji koriste vrlo često više od jednog internetskog preglednika, a takvih korisnika je puno.

Na primjer, ako koristite Firefox, Brave i Chrome, ne bi bilo baš poželjno koristiti nijedan od njih za pohranjivanje lozinki. Jer ako spremite lozinke u jednom pregledniku, morat ćete ažurirati lozinke u sva tri svaki put kad ih promijenite.

Još jedno ograničenje odnosi se na to da iako možete pristupiti svojim lozinkama prijavom na svoj račun, npr. Google račun za Chrome lozinke, u bilo kojem pregledniku, ostat ćete bez pogodnosti automatskog popunjavanja. Stvar je jednostavna ako koristite samo jedan internetski preglednik, no ako koristite dva ili više, stvari postaju nezgodne, što je još jedan od razloga zašto ne bi bilo dobro koristiti alate unutar određenih internetskih stranica, za pamćenje lozinki.

Ograničene mogućnosti

U konačnici, jedan od razloga zašto nije dobro koristiti upravitelj lozinki preglednika su njegove ograničene mogućnosti. Bez obzira  na to koristite li Firefox, Brave, Chrome ili bilo koji drugi preglednik s upraviteljem lozinki, dostupna je funkcionalnost vrlo ograničena u odnosu na ono što dobivate u samostalnim, standardnim upraviteljima lozinki.

Neki samostalni upravitelji lozinki omogućuju vam sigurno dijeljenje lozinki pomoću ugrađene mogućnosti dijeljenja ili korištenjem zajedničkog trezora. Budući da nekoliko servisa za strujanje još uvijek dopušta dijeljenje lozinki, ovo je vrlo korisna mogućnost. Samostalni upravitelji lozinki također imaju i dodatne planove za korištenje, kao što su obiteljski planovi, čime se omogućuje svim članovima aktiviranje i korištenje privatnih trezora lozinki, ali i zajedničkih trezora za usluge unutar obitelji.

Neki upravitelji lozinki poput Proton Passa imaju ugrađenu mogućnost pseudonima e-pošte, koja vam omogućuje skrivanje svoje stvarne adrese e-za vrijeme prijava na različite internetske račune. Ovo su samo primjeri; različiti upravitelji lozinki imaju razne dodatne značajke poput integriranog alata za potvrdu, prilagodbe generiranih lozinki i više.

Iako svaki internetski preglednik sadrži mogućnost automatskog spremanja lozinki, postoji više razloga zašto ne koristiti ovu mogućnost, nego što postoji razloga zašto ih koristiti. No, hoće li koji korisnik koristiti ovu mogućnost ili ne, ovisi naravno od korisnika do korisnika. No mišljenja sam da je puno bolje koristiti standardne, zasebne upravitelje lozinki. Ovo su neki od njih.

 

Proton Pass

  1. Proton Pass

Proton Pass razvila je švicarska tvrtka Proton, poznata po svojoj sigurnoj i kriptiranoj e-pošti, VPN-u. Proton Pass dio je šireg Proton sučelja, koji pruža širok raspon funkcionalnosti i usluga. Uz besplatnu verziju možete spremiti neograničen broj lozinki i bilješki na neograničen broj uređaja.

Deset skrivenih pseudonima e-pošte koji sprječavaju otkrivanje vaše adrese e-pošte u povredama podataka, integrirani 2FA (dvofaktorska provjera autentičnosti), pristup Protonovom disku za pohranu u oblaku i VPN usluga, a sve zaštićeno ”end-to-end” enkripcijom.

 

LogMeOnce

  1. LogMeOnce

LogMeOnce je podijelio svoje brojne mogućnosti u tri zasebne skupine, a kao što vjerojatno možete pogoditi, besplatna ponuda nešto je više ograničena u odnosu na plaćene verzije.

Iako možete pohranjivati ​​neograničen broj lozinki na neograničenom broju uređaja i sinkronizirati ih onoliko često koliko želite, dobivate samo 1 MB kapaciteta za pohranu datoteka, tri sigurne bilješke, dijeljenje lozinki s do pet osoba i tri sigurne kreditne kartice.

Avira Password Manager

  1. Avira Password Manager

Avira je jednostavan upravitelj lozinki koji kriptira sve lozinke, koje su onda zaštićene iza glavne lozinke. Dostupan je kao proširenje preglednika za Chrome, Edge, Operu i Firefox, kao i za Android i iOS, zajedno s 2FA generatorom koda. Ako ne želite preuzeti proširenje, uvijek možete koristiti aplikaciju.

Korisničko sučelje je vrlo prijateljski orijentirano za korisnike, što znači da ćete se moći vrlo lako i brzo snaći. Iako Avira nije što se mogućnosti tiče ”najbogatiji” upravitelj lozinkama na ovom popisu, definitivno je jedan od najjednostavnijih za korištenje.

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular