PočetnaOstaloPoslovne vijestiZbog velike potražnje za AI serverima bez kontrole skaču cijene SSD-ova!

Zbog velike potražnje za AI serverima bez kontrole skaču cijene SSD-ova!


Trendovi na tržištu diktiraju cijenu pa se može reći da sve veća potražnja za korištenjem umjetne inteligencije donosi sve veće zahtjeve te sve veće cijene za krajnje korisnike.

Ovih dana je tvrtka TrendForce objavila novo istraživanje tržišta koje je pokazalo kako postoji velika potražnja za AI serverima koja paralelno uzrokuje sustavna povećanja cijena SSD-ova.

Advertisement

 

Procjene o poskupljenjima

Tvrtka TrendForce je jedan od globalnih lidera kad se govori o detaljnim analizama tržišta. Njezino novo istraživanje pokazalo je da potražnja za AI infrastrukturom uzrokuje kod kupaca servera sve više narudžbi SSD-ova pa kod ove vrste uređaja imamo inflacijske trendove.

Procjena TrendForcea je da će rast potražnje za SSD-ovima zbog primjene AI aplikacija prijeći vrijednost od 60 posto te će morati doći do povećanja kapaciteta njihove proizvodnje.

Ono što će se nepovratno dogoditi je povišenje cijena SSD-ova i zaista nevjerojatno zvuči podatak da su ugovorne vrijednosti u ovom segmentu povećane za 80 posto kad uspoređujemo zadnji kvartal 2023. i treći kvartal 2024. godine.

SSD 1TB Western Digital Black SN770

Advertisement

Sve se vrti oko SSD-a

SSD ima ključnu ulogu u primjeni AI modela zahvaljujući svojoj niskoj razini latencije i bržem prijenosu podataka. SSD-ovi se koriste za primarno pohranjivanje parametara AI modela te istovremeno služe za periodično spremanje kontrolnih točaka AI modela.

Ono što je također važno napomenuti je da sa sve više generiranih podataka raste i potreba za prostorom za pohranu tako da su SSD-ovi s velikim kapacitetima poput TLC/QLC modela od 16 TB vruća roba na tržištu u ovom segmentu.

Rezultat ovakvih kretanja je da tržište AI servera gotovo panično traži SSD-ove od 16 TB i veće pa se ubrzo očekuje da će proizvodnja krenuti u smjeru povećanja njihovih kapaciteta.

Širi izbor na tržištu

Toliki zahtjevi AI servera jednostavno će gurnuti godišnju proizvodnju SSD-ova prema povećanju od nevjerojatnih 60 posto u nekoliko godina.

Zanimljivo je kako je nedavno tvrtka Dell upozorila na zabrinjavajuće trendove kod cijena DRAM-ova i SSD-ova koje su skočile za 20 posto pa će zbog toga i proizvođači morati korigirati cijene svojih uređaja.

Iz tog razloga nas ne mora čuditi podatak da su prihodi od NAND flash uređaja porasli za nevjerojatnih 28.1 posto u prvom kvartalu 2024. godine. Western Digital je, sukladno tome, objavio kako su mu prihodi porasli za 41 posto zaključno s lipnjem ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Svi pokazatelji koje smo naveli bili su dovoljni da TrendForce završi svoje istraživanje sa zaključkom da će se procesi proizvodnje toliko morati ubrzati i unaprijediti da ćemo ubrzo imati dostupne SSD-ove od 120 TB za potrebe poslovnih korisnika.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular