PočetnaHardverIgrače konzoleŠto znamo o PlayStationu 5 Pro?

Što znamo o PlayStationu 5 Pro?


Zajednica gamera ne može dočekati izlazak (i najavu) PlayStationa 5 Pro, nadograđenu verziju Sonyjeve trenutne generacije konzola. U nastavku donosimo kratki pregled onoga što smo saznali iz raznih curenja informacija i glasina do danas:

Spekulacije o datumu izlaska

Advertisement

Glasine su intenzivne, a mnogi ukazuju na izlazak krajem 2024. godine (op.a. u vrijeme blagdana). Analitičari i curenje informacija sugeriraju moguće predstavljanja u rujnu, s mogućnošću da prednarudžbe budu dostupne otprilike u isto vrijeme. Ovo se uklapa u Sonyjev obrazac nadogradnje srednje generacije, slijedeći strategiju izlaska PS4 Pro.

Performanse i specifikacije

Očekuje se da će PS5 Pro donijeti značajna poboljšanja u performansama:

  • CPU i GPU: Iako bi arhitektura CPU-a mogla ostati slična standardnom PS5, “High CPU Frequency Mode” mogao bi povećati brzine takta na 3,85GHz. Glasine kažu da će GPU biti baziran na AMD-ovoj RDNA 3 ili čak RDNA 4 arhitekturi, s brzinama takta do 2,8GHz, što će značajno poboljšati grafičke performanse.
  • Memorija: Moguće je nadograditi propusnost memorije, a možda i kapacitet, s brzinama koje bi mogle dosegnuti 576 GB/s, u usporedbi s izvornim 448 GB/s, što će poboljšati ukupne performanse sustava.
  • Ray Tracing i upscaling: Poboljšane mogućnosti ray tracinga su gotovo sigurne, dok se Sony fokusira na AI-driven tehnologije upscalinga slične DLSS-u, s ciljem postizanja viših rezolucija poput 4K pri stabilnim brzinama sličica.
  • Pohrana i dizajn: Iako se malo govori o nadogradnjama pohrane, poboljšanja učinkovitosti u dizajnu mogla bi dovesti do manje potrošnje energije i možda drugačijeg oblika, iako još uvijek prepoznatljivog kao dio PS5 obitelji.

Cijena

Cijena je još uvijek spekulativna, ali slijedeći trend koji je postavio PS4 Pro, PS5 Pro bi mogao biti lansiran po višoj cijeni od trenutnih PS5 modela. Procjene sugeriraju oko 599 dolara, s obzirom na dodatnu snagu i značajke.

Iskustvo igranja

PS5 Pro cilja na:

Advertisement
  • Višu rezoluciju i broj FPS-a: Ciljajući na 4K pri 60fps bez dinamičkog skaliranja za određene modove, pružajući igračima ultra visoku definiciju u igrama.
  • Poboljšane igre: Značajke poput “Cinematic Modea” mogle bi biti robusnije podržane ako se developeri odluče za ono što se naziva “Trinity Patch“.

PlayStation 5 Slim

Pozicija na tržištu i strategija

Sonyjeva strategija sa PS5 Pro čini se kao održavanje premium opcije na tržištu, posebno s obzirom na to da je sljedeća generacija (PS6) još godinama daleko. Ovaj Pro model mogao bi poslužiti kao most, nudeći gotovo sljedeću generaciju iskustva na trenutnoj generaciji hardvera.

Zaključak

Iako Sony još nije službeno potvrdio PlayStation 5 Pro, akumulacija curenja informacija, industrijskih razgovora na događajima poput Gamescoma i obrasci iz prošlih konzola snažno sugeriraju njegov skorašnji dolazak. Za gamere koji traže vrhunske performanse konzole bez prelaska na sljedeću generaciju, PS5 Pro bi mogao biti nadogradnja koju čekaju. Pratite službene najave za potvrđene detalje kako se približavamo spekulativnom razdoblju izlaska.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular