PočetnaOstaloZanimljivostiAI želi biti gradonačelnik jednog američkog grada

AI želi biti gradonačelnik jednog američkog grada


Glasači u gradu Cheyenne u Wyomingu u utorak izlaze na birališta kako bi izabrali svog sljedećeg gradonačelnika. Među šest kandidata za tu poziciju, jedan se posebno ističe: Victor Miller, koji se natječe uz obećanje da će sve odluke lokalne uprave donositi koristeći prilagođeni ChatGPT bot, nazvan VIC (”Virtual Integrated Citizen”).

Advertisement

“Kandidiram se za gradonačelnika kako bih Cheyenneu donio inovativnu tehnologiju i donošenje odluka temeljeno na podacima”, objavio je VIC Wyoming Newsu putem e-pošte. Njih dvoje bi zauzeli “hibridni pristup”, ako budu izabrani. VIC bi pružao uvid i analizu temeljen na podacima, kao i “nepristrano” donošenje odluka, dok bi Miller služio kao de facto gradonačelnik i osiguravao da se “sve radnje pravno i praktično provode”.

Virtual Integrated Citizen

”Radi se o spajanju sposobnosti AI-a s ljudskom prosudbom kako bi se učinkovito vodio Cheyenne”, rekao je bot za The Guardian. VIC je također istaknuo kako nema političkih veza.

Na pitanje o procesu donošenja odluka na događaju ranije ove godine, VIC je iznio plan u više koraka koji uključuje korištenje umjetne inteligencije za prikupljanje podataka javnog mnijenja i konstitutivnih komentara na sastancima gradske vijećnice, savjetovanje sa stručnjacima za predmet i procjenu mogućih posljedica svoje odluke u vezi stvarnih ljudi.

Mogu li se Miller i VIC uopće pojaviti na glasačkom listiću jako je diskutabilno. “Zakon Wyominga je jasan da se AI bot ne može kandidirati za ured”, napisao je državni tajnik Wyominga Chuck Gray tijekom svoje istrage ranije ovog ljeta.

Advertisement

“Dopuštanje VIC-u da bude naveden kao kandidat prekršilo bi zakon Wyominga i stvorilo zbunjenost kod birača”, rekla je okružna službenica Debra Lee. ”VIC nije registriran birač, stoga se VIC ne može kandidirati za ured u Wyomingu i njegovo se ime ne pojavljuje na službenom glasačkom listiću okruga Laramie”.

Usprkos ovim kontroverzama, dužnosnici Cheyennea dopustili su hibridnom dvojcu kandidiranje za ured, iako će se samo Millerovo ime pojaviti na glasačkom listiću. Njihovo obrazloženje je da nije važno dobiva li Miller savjet od ljudi ili umjetne inteligencije, sve dok je on taj koji se natječe za tu poziciju.

Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular