PočetnaSoftverMust HaveVelika promjena na Windowsima 11! Kameru će u isto vrijeme moći koristiti...

Velika promjena na Windowsima 11! Kameru će u isto vrijeme moći koristiti više aplikacija


Windowsima 11 (uključujući i sve starije verzije Windowsa) dosad nije bilo omogućeno da kameru u isto vrijeme koristi veći broj aplikacija.

Advertisement

Samo je jedna aplikacija dobivala pristup kameri, a za eventualno korištenje od strane većeg broja aplikacija upotrebljavali su se softveri trećih strana koji su stvarali postavke za virtualne kamere.

Od verzije 24H2 Windowsa 11 po prvi put se dobiva mogućnost davanja pristupa kameri većem broju aplikacija.

Yoga 9i

Zašto na Windowsima ista opcija već ne postoji?

Zanimljivo je pitanje zašto još od prije ne postoji mogućnost davanja pristupa kameri većem broju aplikacija odjednom.

Takve postavke zapravo ni nemaju veze s privatnosti ili zaštitom od neovlaštenog pristupa ili špijuniranja. Prije bi se moglo reći da je razlog tome način na koji Windowsi koriste aplikacijska programska sučelja za upravljanje videom.

Advertisement

U prijašnjim vremenima dok su Windowsi ipak bili manje složeni nego danas nije bilo lako dijeliti kameru između dvije ili više aplikacija jer bi takva aktivnost znatno usporila ukupni rad operativnog sustava. Još jedna prepreka svakako je bila da različite aplikacije možda ne bi imale iste postavke kod kamere kao što su razina svjetline ili kvaliteta videa pa bi i tu došlo do potencijalnih problema.

Dakle, da se stvari učine jednostavnijima, Microsoft je odredio jednostavno pravilo da samo jedna aplikacija u određenom trenutku smije imati pristup kameri.

Neki developeri su putem softvera trećih strana uspjeli naći zaobilazni put pa su stvorili virtualne kamere, no to i dalje nije imalo veze sa zadanim postavkama Windowsa.

 

windows 11 ažuriranje

Kod Windowsa 11 isto pravilo

Čak i kod novijih verzija Windowsa 11 još uvijek postoji isto ograničenje te dijeljenje kamere s jednom aplikacijom automatski poništava mogućnost njenog korištenja od strane drugih aplikacija u tom trenutku.

Korisnik bi u slučaju pokušaja omogućavanja kamere za druge aplikacije dobio obavijest kako je potrebno zatvoriti postojeću aplikaciju koja koristi kameru. Windowsi bi uz pomoć “CameraReservedByAnotherApp” aplikacijskog programskog sučelja jednostavno  detektirali da druga aplikacija pokušava dobiti pristup kameri i korisnik je morao ugasiti aplikaciju koja trenutno koristiti kameru kako bi istu mogućnost dobila druga aplikacija.

24H2 verzija Windowsa 11 to će promijeniti.

 

Dodatni izbornik

Preview buildovi za Windowse 11, 24H2 verziju, pokazali su da je Microsoft dodao „Multi-app Camera“ podršku koja se prikazuje kada se klikne na „Advanced Camera Settings“ gumb.

Korisnik naziva Phantom, koji često prati nove vijesti iz Microsofta, primijetio je u svojoj objavi na društvenoj mreži X da se ovdje radi  o opcionalnom izborniku koji u isto vrijeme daje većem broju aplikacija pristup kameri.

Također je utvrđeno da „Multi-app Camera“ opcija ima neka svoja ograničenja. Jednom kad se uključi, postavke kamere kao što su, na primjer, svjetlina ili kvaliteta videa mogu biti prilagođene samo s jedinstvene stranice za postavke.

Ovo neće biti jedina promjena kod kamere u 24H2 verziji Windowsa 11. Poznato je da će postojati nova značajka koja će omogućiti uklanjanje bugova s kamere na način da se uključi osnovni streaming mod za kameru. Ovo će biti opcija za korisnike kada ne mogu riješiti probleme s kamerom putem tradicionalnih metoda kao što je Windows Troubleshooter.

Microsoft u zadnje vrijeme radi velika testiranja s implementacijom AI elemenata u kamere na Windowsima 11, no o tome još nema nikakvih konkretnih informacija.

 

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular