PočetnaSoftverMust HaveMicrosoft uklanja ograničenje FAT32 particije od 32GB

Microsoft uklanja ograničenje FAT32 particije od 32GB


Microsoftov datotečni sustav, FAT32, jedan je od najstarijih datotečnih sustava Windowsa. No, iako se Microsoftov operativni sustav neprestano poboljšava, još uvijek je moguće pronaći ograničenja uvedena prije nekoliko desetljeća.

Advertisement

Jedno od njih je ograničenje veličine od 32GB za FAT32 particiju. Međutim, nakon skoro 30 godina, nepravda je ispravljena.

Najnovija verzija sustava Windows 11 Canary (Build 27686)  uključuje popravak koji omogućuje stvaranje FAT32 particije s maksimalnom veličinom od 2TB, ali samo putem CMD-a pomoću naredbe format.

Prilikom formatiranja diskova iz naredbenog retka pomoću naredbe formatiranja, povećali smo ograničenje veličine FAT32 s 32 GB na 2 TB“, izvijestio je Windows Insider tim.

Ograničenje od 32GB postoji već mnogo godina, ali treba napomenuti da je pomoću aplikacija trećih strana odavno moguće napraviti particiju u FAT32 datotečnom sustavu koja će imati kapacitet do 2TB, a Windows će je bez problema pročitati.

Advertisement

Što je sljedeće? Nakon što Build 27686 dosegne stabilan kanal i postane općenito dostupan, svi korisnici sustava Windows 11 moći će koristiti naredbu formatiranja u naredbenom retku za stvaranje particija veličine do 2TB bez potrebe za instaliranjem aplikacija trećih strana.

Međutim, Windows GUI alat za formatiranje diska i dalje uključuje ograničenje od 32 GB, no nadamo se kako će Microsoft to promijeniti.

Uz novu Canary verziju, Microsoft je također predstavio novu verziju Windows Sandbox Client Previewa. Nova verzija uvodi ažuriranja putem Microsoft Storea, kao i mogućnost dijeljenja mape, međuspremnika te audio i video ulaza za glavni sustav. Osim toga, dostupna je rana verzija podrške za naredbeni redak.

Tošo Maršić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular