PočetnaOstaloTechKako provjeriti ako se iza vašeg chata zapravo krije AI?

Kako provjeriti ako se iza vašeg chata zapravo krije AI?


U zadnjih par godina korištenje umjetne inteligencije se toliko proširilo da se ona počela primjenjivati u raznim područjima i za razne svrhe. Dosad kao obični korisnici nismo toliko brinuli o tome, ali vremena su se uvelike promijenila i tehnologija je toliko napredovala da se danas vrlo lako možete naći u situaciji da u chatu unutar neke aplikacije zapravo ne pričate sa stvarnom osobom.

Advertisement

Prevare u kojima je s druge strane AI postaju sve češće i moderna prevencija toga sastoji se od prepoznavanja nekih znakova koji ukazuju na to da ne vodite razgovor s onom osobom koja je navedena.

U nastavku ćemo spomenuti neke od metoda putem kojih možete prepoznati kada se AI skriva u chatu koji se odvija.

chatgpt

  1. Stil razgovora je previše formalan

Ako ste ikad čitali sadržaj koji je generiran od strane AI-ja, mogli ste primijetiti koliko se razlikuje od prirodnog ljudskog razgovora ili pisanja.

Možda će ovakvu vrstu razgovora biti teško razaznati kad se odvija u akademskom ili poslovnom (profesionalnom) kontekstu, no kod uobičajenih tj. osobnih razgovora to nije slučaj.

Advertisement

Ako ste u interakciji s određenom osobom unutar chata i primjećujete da se ona služi previše formalnim frazama i sintagmama, iza svega bi se zapravo mogao kriti AI.

Postoji jedan vrlo zanimljiv test pod nazivom Social Turing Game. U ovoj igri vaš je zadatak utvrditi ako pričate sa stvarnom osobom ili AI botom. Isprobajte ovu igru jer nije laka i možete skupiti dragocjena saznanja o načinu konverzacije s AI-om kako bi kod potencijalne situacije prevare mogli na vrijeme uočiti znakove.

Messenger VIDEO POZIV

  1. Odbijanje poziva ili videopoziva

Razgovor putem chata sa stvarnom osobom obično zna ići u smjeru da se ostvari dogovor o pozivu ili videopozivu. Najčešće se tako rješavaju situacije kada se zaključi da je nastavak razgovora putem teksta samo gubitak na vremenu te da bi se trebalo sve usmeno dogovoriti.

Kada ste započeli chat s nekom osobom i ona odbija vaš prijedlog za poziv ili videopoziv, to vam mora biti prvi znak sumnje.

Nažalost, danas su prevare otišle toliko daleko da vas kod videopoziva može dočekati deepfake video. U ovoj situaciji moraju se pratiti facijalne ekspresije osobe s naglaskom na pokrete očiju, treptanje i smjer gledanja jer kod ovakvih lažnih videa ovi sitni detalji mogu pokazati da vas osoba s druge strane zapravo ne prati. Lažne osobe unutar deepfake videa također ne pokazuju emocije prikladne za ton razgovora pa i to može biti indikator da nešto nije u redu.

  1. Nema odgovora na kompleksnija pitanja

AI botovi koje prevaranti koriste „trenirani su“ da odgovaraju na generička i jednostavna pitanja. Ako ste posumnjali da ne razgovarate sa stvarnom osobom, upitajte je da kaže svoje mišljenje o nedavnom događaju ili određenoj temi koja zahtijeva kritičko mišljenje.

Odgovori koje ćete dobiti vjerojatno su generički i odmah će biti jasno da oni nemaju veze s vašim pitanjem i nijansama koje svaki sugovornik primjećuje.

 

  1. Pokušava se dobiti pristup vašim osobnim podacima

Osoba s druge strane previše inzistira kako bi saznala vaše puno ime i prezime ili želi dobiti neki osobni podatak poput dijela lozinke ili odgovora na sigurnosno pitanje?

Nekome će slični upiti izgledati bezopasno, no na taj se način skupljaju podaci o vama koji se kasnije skupno mogu iskoristiti da se dođe do vaših osobnih podataka.

Pripazite na ovakve situacije i dobro ocijenite kada naizgled uobičajena pitanja postaju previše usmjerena na vaše osobne podatke.

phishing

  1. Pokušava vas se preusmjeriti na vanjske poveznice

Osoba s kojom pričate prekida razgovor i šalje vam poveznice za druge web sajtove? Na ovakve situacije možda smo navikli u uobičajenim razgovorima, no budite na oprezu kad isto radi vama nepoznata osoba jer se može raditi o phishing napadu gdje vas se preusmjerava na maliciozne web stranice ili upućuje na preuzimanje softvera koji će ugroziti vašu sigurnost.

Uvijek prije provjerite kako izgleda poveznica koja vam je poslana, a naš je savjet da je također testirate. Imate razne web stranice na kojima se testira sigurnost URL-ova pa možemo preporučiti ScanURL kao pomoć pri otkrivanju potencijalne opasnosti.

Umjetna inteligencija

  1. Izostanak ljudskog humora

Pod normalnim okolnostima tijekom uobičajenih razgovora postoje trenuci u kojima se oba sugovornika šale ili smiju na račun neke osobe, situacije ili događaja.

Tijek razgovora u kojem osoba s kojom pričate uopće ne koristi humor te se oslanja na generičke i ukalupljene odgovore može biti znak da se radi o AI botu.

AI bot obično odgovora prilično brzo i razgovor se u trenutku približava krajnjem cilju, a to je obično neki oblik prevare ili kompromitiranja osobnih podataka.

Ako baš želite testirati mogućnost da je osoba s druge strane lažna, ubacite par šala pa ćete vidjeti njenu reakciju. Generički odgovori bez imalo poistovjećivanja ili razumijevanja konteksta šale odmah su znak da nešto nije u redu.

U današnje vrijeme online prevare postaju toliko sofisticirane da se koriste AI botovi koji zamjenjuju stvarnu osobu s druge strane. Oni mogu toliko uvjerljivo imitirati ljudsko ponašanje i konverzaciju da je ponekad zaista teško odmah primijetiti da nešto nije u redu.

Uvijek kad unutar određenih aplikacija započinjete razgovore s nepoznatim osobama, neovisno o kontekstu, budite na oprezu. Prevare s AI botovima vrlo su opasne i potrebna je doza opreza kako bi se moglo uočiti neke od znakova da se ne radi o stvarnoj osobi.

Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular