PočetnaInternetKorisne aplikacijeZašto bi trebali Discord zamjeniti Steam chatom?

Zašto bi trebali Discord zamjeniti Steam chatom?


Ukratko…

  • Steam-ov Chat nudi znatno bolje mogućnosti integracije unutar Steam-ovog poslužitelja, čime se izbjegava potreba za dodatnim prijavama tijekom igranja igara.
  • Nažalost, veliki broj korisnika ne koristi Steam Chat. Glavni razlog za to jest suptilnost korisničkog sučelja koje nudi Steam Chat. S obzirom na to, korisnici propuštaju izvrsne mogućnosti, koje ovaj chat nudi.
  • Iako je Steam Chat odličan za manje skupine igrača, zbog ograničenja koja postoje ovaj je chat ipak manje svestran za veće skupine, pogotovo u odnosu na Discord.
Advertisement

Discord

Discord je, što se igrača tiče, jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija platforma za komunikaciju. I to je tako s razlogom! Njegovo glatko sučelje, mnoštvo mogućnosti, kao i mogućnosti stvaranja velikih skupina, doprinose tomu da Discord koristi ogroman broj igrača, bez obzira na dob i uzraste.

No, postoji još jedno mjesto na kojem se igrači isto tako mogu okupljati i gdje mogu komunicirati i to čak na jednostavniji način nego na Discordu. Radi se o Steam-ovom Chatu. I sam sam ga koristio određeno vrijeme, kako bih analizirao razlike i po čemu je to točno Steam Chat bolji u odnosu na Discord. Postoje neke stvari po kojima je toliko bolji od Discorda da ćete čak poželjeti trajno koristiti Steam Chat. Evo o čemu se radi.

 

Steam Chat vs. Discord: jednostavnost komuniciranja za igrače

Igrači se već dugo oslanjaju na komunikacijske platforme za različite aktivnosti, od kojih su sve naravno bile usmjerene na komunikaciju. Kada je u pitanju igranje igara na računalu, nema popularnijeg poslužitelja za igranje od Steama. Kao gotovo svi drugi poslužitelji, Steam dolazi s vlastitom komunikacijskom platformom.

Advertisement

Besprijekorno integriran u Steam-ov poslužitelj, Steam Chat nudi poznat i praktičan način povezivanja između korisnika. Postoji onoliko dugo koliko postoji i Steam, a iako je započeo kao vrlo jednostavna usluga za slanje poruka, Steam Chat je s vremenom napredovao.

Discord je, s druge strane, postao nešto poput komunikacijskog središta za više namjena. Iako je počeo kao chat za igrače, Discord više nije samo za igrače; ondje može biti svatko tko želi komunicirati i tko traži platformu za komuniciranje, koja je bogata različitim mogućnostima. Živopisni javni poslužitelji, usmjerenost na izgradnju zajednice i širi raspon funkcionalnosti poput dijeljenja zaslona i prilagođenih robota doprinose tomu da Discord bude jedan moćan alat za različite vrste mrežnih interakcija.

Steam-Chat

Jednostavnost korištenja jedan je od najvećih aduta Steam Chata

Najveća prednost Steam Chata je njegova integracija unutar Steam-ovog poslužitelja. To znači da ne morate otvarati zasebnu aplikaciju kako biste razgovarali s korisnicima, s kojima igrate igre na Steamu.

Korisničko sučelje Steam-a nužno je kada igrate igre preko ovog poslužitelja. No,  ako koristite Steam Chat, ne morate minimizirati igru ​​niti pokrenuti sporo i za resurse zahtjevno Discord korisničko sučelje. Jednostavnost, koju jamči Steam, ne samo da štedi resurse memorije na vašem računalu, nego isto tako štedi i gomilu dodatnih koraka ako jednostavno želite razgovarati sa suigračem. Kada ste u igri, sve što trebate učiniti je pritisnuti Shift + Tab na tipkovnici i pojavit će se Steam-ovo sučelje. Odatle možete razgovarati s bilo kojim prijateljem i dodirnuti ikonu plus u gornjem desnom kutu, kako biste pozvali još prijatelja i započeli grupni razgovor.

Steam Chat nudi jako jezgrovite mogućnosti grupnog razgovora, koje su predstavljene na vrlo jednostavan način i koje su slične onome što nude Discord poslužitelji. Možete stvoriti kanale za određene teme, i možete dodijeliti uloge s različitim dopuštenjima te uživati ​​u poznatom iskustvu razgovora unutar Steam ekosustava.

Steam Chat se može pohvaliti i svojim vrlo prijateljski-orijentiranim dizajnom i izgledom, koji će vas privući na prvi pogled. Dizajn je osmišljen na način da se usredotočuje isključivo na tekstualni i glasovni chat, bez dodataka koje možda ne koristite često.

Jedan od mogućih razloga zašto mnogi zanemaruju Steam Chat i zašto se okreću baš Discordu, jest njegova suptilnost. Prilikom ažuriranja Steama, što se događa rjeđe od ažuriranja Discorda, jer za Discord češće izlaze ažuriranja koja donose različite novine i navodna poboljšanja, nećete dobiti upečatljive obavijesti o najnovijim mogućnostima i svemu onome što donosi novo ažuriranje za Steam Chat. Kao rezultat toga, mnogi korisnici, pretpostavljaju da je Steam Chat ostao isti kao što je bio prije pet godina i stoga smatraju da nema potrebe ulagati vremena u nešto što je ”zastarjelo”. No to je greška. Iako su nadogradnje suptilne, one se događaju i ako želite alat za komunikaciju s ostalim igračima, koji glavni naglasak stavlja na jednostavnosti, onda definitivno trebate uzeti u obzir Steam Chat.

Steam Chat

No, bez obzira na svoje prednosti koje postoje, Steam Chat ima i nekoliko očiglednih nedostataka

Iako je Steam Chat izvrstan u održavanju već postojeće grupe koja se okupila radi igranja igara, postoje određena ograničenja, kada se uspoređuje svestranost Discorda i onoga što on nudi. Na primjer, putem Discorda je znatno jednostavnije i lakše proširiti svoj društveni krug i pronaći nove skupine igrača. Za razliku od Discordovih alata za otkrivanje javnih poslužitelja, Steamova funkcija chata ostaje u velikoj mjeri vezana uz vaš popis prijatelja, koje imate unutar Steama. Ovo je još jedan od razloga koji ljude tjera dalje od Steam Chat-a i moram priznati da je ovo objektivan razlog.

Iako možete kreirati pozivnice za svoju Steam Chat grupu i premda ih možete dijeliti na društvenim medijima,  kako biste koristili i vi i ostali igrači Steam Chat, morate imati aktivan Steam račun, dok Discord funkcionira besprijekorno bez obzira na to je li netko igrač ili samo želi ući u neku skupinu zbog razgovaranja. Zbog ovakvog oblika svojevrsne ekskluzivnosti Steam Chat nije baš prikladan za one korisnike koji samo žele pripadati određenoj skupini, neovisno o tome jesu li igrači ili ne.

 

Namjena Steam Chata nije zamjena Discorda, nego nadopunjavanje

Bez obzira na njegove prednosti i nedostatke, namjena Steam Chata nije zamjena Discorda, nego njegovo nadopunjavanje i to na specifičan način: kroz poticanje komunikacije unutar već uspostavljenih skupina igrača. Za one koji već imaju svoje skupine, Steam Chat nudi pojednostavljeno i integrirano iskustvo koje savršeno nadopunjuje ono što bi igrači željeli tijekom igranja igara.

No, ako tražite neku platformu koja je bogata dodatnim mogućnostima, koje omogućuju raznolikost tijekom komunikacije putem interneta, svakako ćete željeti odabrati Discord. Budući da sam prisutan na Steam-u i da se velik broj mojih kolega nalazi na toj platformi, sve češće odabirem Steam Chat kao način komunikacije. Hoćete li i vi tako odabrati ili ćete radije ostati na Discordu, ovisi o vašim preferencijama.

 

Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular