PočetnaHelpdeskApple Pay: Kako ga postaviti i koristiti?

Apple Pay: Kako ga postaviti i koristiti?


U svijetu gdje je praktičnost ključna, Apple Pay se pokazao kao revolucionarno rješenje u području digitalnih plaćanja. Ovo inovativno rješenje za plaćanje, razvijeno od strane Applea, omogućava korisnicima obavljanje transakcija putem svojih Apple uređaja. Korištenjem tehnologije Near Field Communication (NFC), sigurne enkripcije i korisnički jednostavnog sučelja, Apple Pay redefinira način na koji ljudi provode financijske transakcije. Ovaj članak istražuje složenosti Apple Pay-a, uključujući njegove prednosti, nedostatke, postupak postavljanja na uređajima i još mnogo toga. Pa krenimo redom.

Što je Apple Pay?

Advertisement

Apple Pay je mobilna usluga plaćanja i digitalnog novčanika tvrtke Apple. Ona omogućava korisnicima obavljanje plaćanja u trgovinama, u iOS aplikacijama i na webu putem Safari web preglednika. Apple Pay je dostupan na raznim Apple uređajima, uključujući iPhone, iPad, Apple Watch i Mac. Ova usluga je predstavljena 2014. godine, te je dizajnirana kako bi zamijenila tradicionalni fizički novčanik digitalnim ekvivalentom, omogućujući korisnicima sigurno pohranjivanje informacija o kreditnim, debitnim i prepaid karticama.

Tehnologija iza Apple Pay-a uglavnom se temelji na NFC-u, koji omogućava uređajima bežičnu komunikaciju s terminalima za plaćanje kada su u blizini. Apple Pay također koristi Secure Element čip u Apple uređajima, koji šifrira i sigurno pohranjuje podatke o kartici. Dodatno, transakcije se potvrđuju s pomoću Touch ID-a, Face ID-a ili lozinke, što dodaje dodatni sloj sigurnosti.

Prednosti Apple Paya

1. Praktičnost

Jedna od najvećih prednosti Apple Pay-a je njegova praktičnost. S Apple Pay-om, korisnici više ne moraju nositi fizičke novčanike ili kartice. Transakcije se mogu obaviti brzo, samo jednim dodirom uređaja, čineći proces plaćanja bržim i učinkovitijim.

2. Sigurnost

Advertisement

Apple Pay je dizajniran s naglaskom na sigurnost. Informacije o kartici se ne pohranjuju na uređaju niti na Appleovim serverima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni “Device Account Number” koji je šifriran i sigurno pohranjen u Secure Elementu. Svaka transakcija se autorizira s jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom, osiguravajući da se podaci o kartici nikada ne dijele s trgovcima.

3. Privatnost

Apple Pay prioritizira privatnost korisnika. Kada korisnici izvrše plaćanje, Apple ne prati niti pohranjuje njihove podatke o transakcijama. To znači da detalji kupnje ostaju privatni, a korisnici nisu izloženi ciljanom oglašavanju temeljenom na njihovoj povijesti transakcija.

4. Široka prihvaćenost

Od svog lansiranja, Apple Pay je našao široku prihvaćenost među trgovcima diljem svijeta. Mnogi maloprodajni dućani, restorani, online platforme i sustavi javnog prijevoza prihvaćaju Apple Pay, čineći ga svestranim i široko prihvaćenim načinom plaćanja.

5. Integracija s Appleovim ekosustavom

Apple Pay se besprijekorno integrira s drugim Appleovim uslugama i uređajima, poboljšavajući cjelokupno korisničko iskustvo. Na primjer, korisnici mogu obaviti plaćanja s pomoću Siri ili njihovog Apple Watcha, a mogu koristiti Apple Pay za kupnje unutar aplikacija, kao i za plaćanje pretplata.

Nedostaci Apple Pay-a

1. Ograničeno na Apple uređaje

Jedno od glavnih ograničenja Apple Pay-a je to što je dostupan samo na Apple uređajima. Ova ekskluzivnost znači da korisnici koji nemaju iPhone, iPad, Apple Watch ili Mac ne mogu koristiti ovu uslugu.

2. Prihvaćenost među trgovcima

Iako je Apple Pay široko prihvaćen, još uvijek postoje neki trgovci i regije gdje nije podržan. Korisnici mogu naići na situacije u kojima moraju koristiti tradicionalne metode plaćanja, što ograničava praktičnost Apple Pay-a.

3. Ovisnost o tehnologiji

Kao i kod svake usluge temeljene na tehnologiji, Apple Pay ovisi o funkcionalnosti korisnikovog uređaja i dostupnosti stabilne internetske veze. Tehnički problemi, poput prazne baterije ili prekida mreže, mogu otežati obavljanje plaćanja.

4. Problemi s kompatibilnošću

Nisu sve banke i financijske institucije podržane od strane Apple Pay-a. Korisnici trebaju provjeriti je li njihova banka kompatibilna s uslugom, a u nekim slučajevima mogu trebati promijeniti banku kako bi koristili Apple Pay.

5. Sigurnosni problemi

Iako je Apple Pay siguran, nijedan sustav nije potpuno imun na ranjivosti. Bilo je slučajeva prijevara i sigurnosnih “problema”, iako su oni relativno rijetki u usporedbi s tradicionalnim načinima plaćanja.

Kako postaviti Apple Pay

Postavljanje Apple Pay-a je jednostavan postupak koji se može obaviti u nekoliko jednostavnih koraka. Evo detaljnog vodiča kako započeti:

Korak 1: Provjerite kompatibilnost

Prije postavljanja Apple Pay-a, provjerite je li vaš uređaj kompatibilan. Apple Pay radi na sljedećim uređajima:

  • iPhone 6 i noviji
  • iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 3 i noviji
  • Apple Watch Series 1 i noviji
  • Mac modeli s Touch ID-om i Macovi predstavljeni 2012. godine ili kasnije (s iPhoneom ili Apple Watchom)

Korak 2: Dodajte karticu u Apple Wallet

  • Otvorite aplikaciju Wallet na svom iPhoneu.
  • Dodirnite znak “+” u gornjem desnom kutu.
  • Slijedite upute na ekranu kako biste dodali novu kreditnu, debitnu ili prepaid karticu. Možete ručno unijeti podatke o kartici ili koristiti kameru uređaja za njihovo snimanje.
  • Vaša banka ili izdavatelj kartice će provjeriti vaše podatke. Možda ćete trebati pružiti dodatne informacije ili koristiti njihovu aplikaciju za dovršetak postupka provjere.
  • Nakon što je vaša kartica potvrđena, bit će dodana u vaš Apple Wallet i možete početi koristiti Apple Pay.

Korak 3: Postavite Apple Pay na drugim uređajima

Za Apple Watch:

  • Otvorite aplikaciju Watch na svom iPhoneu.
  • Idite na tab “My Watch” i odaberite “Wallet & Apple Pay.”
  • Slijedite upute za dodavanje kartice.

Za iPad:

  • Idite na “Postavke,” zatim “Wallet & Apple Pay.”
  • Dodirnite “Dodaj karticu” i slijedite upute.

Za Mac:

  • Idite na “System Preferences,” zatim “Wallet & Apple Pay.”
  • Dodirnite “Dodaj karticu” i slijedite upute.

Kako koristiti Apple Pay

Korištenje Apple Pay-a je intuitivno i jednostavno, bilo da obavljate plaćanja u trgovinama, aplikacijama ili na webu.

U trgovinama

  • Potražite simbol za beskontaktno plaćanje ili Apple Pay logotip na blagajni.
  • Držite svoj iPhone blizu beskontaktnog čitača s prstom na Touch ID-u ili autentificirajte s Face ID-om.
  • Ako koristite Apple Watch, dvaput pritisnite bočnu tipku i držite zaslon blizu čitača.
  • Suptilna vibracija i zvuk će potvrditi da je vaša uplata uspješna.

U aplikacijama

  • Tijekom procesa naplate odaberite Apple Pay kao način plaćanja.
  • Potvrdite uplatu s Face ID-om, Touch ID-om ili lozinkom.

Na webu

  • Koristeći Safari, idite na stranicu za naplatu online trgovine i odaberite Apple Pay.
  • Potvrdite uplatu koristeći Touch ID na vašem MacBook Prou, ili koristite svoj iPhone ili Apple Watch.

Zanimljivosti o Apple Payu

Utjecaj na financijsko ponašanje

Apple Pay značajno utječe na navike potrošnje i financijsko ponašanje korisnika. Pojednostavljivanjem procesa plaćanja, Apple Pay potiče bezgotovinske transakcije, što može dovesti do povećane potrošnje. Dodatno, praktičnost praćenja rashoda putem aplikacije Wallet može pomoći korisnicima u učinkovitijem upravljanju financijama.

Apple Pay i budućnost plaćanja

Uvođenje Apple Pay-a potaknulo je razvoj drugih rješenja za mobilna plaćanja, doprinoseći širem prihvaćanju digitalnih novčanika. Kako tehnologija napreduje, možemo očekivati još inovativnije metode plaćanja, poput biometrijske autentifikacije i transakcija temeljenih na blockchainu.

Apple Pay i financijska uključenost

Apple Pay ima potencijal poboljšati financijsku uključenost pružajući sigurno i praktično rješenje za plaćanje onima koji nemaju pristup tradicionalnim bankarskim uslugama. S korištenjem pametnih telefona, čak i osobe u udaljenim ili nerazvijenim područjima mogu sudjelovati u digitalnoj ekonomiji putem mobilnih plaćanja.

Ekološki utjecaj

Prelazak na digitalna plaćanja, uključujući Apple Pay, također može imati pozitivan ekološki utjecaj. Smanjenjem oslanjanja na fizičke kartice i novac, Apple Pay pomaže smanjiti proizvodnju i odlaganje plastičnih kartica, doprinoseći održivosti okoliša.

Integracija s novim tehnologijama

Integracija Apple Pay-a s novim tehnologijama poput “proširene stvarnosti” (AR) i “Interneta stvari” (IoT) otvara uzbudljive mogućnosti za budućnost. Na primjer, AR bi mogao poboljšati iskustvo kupnje omogućujući korisnicima da vizualiziraju proizvode u stvarnom okruženju prije kupnje. Uređaji povezani s IoT-om mogli bi omogućiti besprijekorna plaćanja između međusobno povezanih uređaja, dodatno pojednostavljujući proces plaćanja.

Zaključak

Apple Pay je nesumnjivo revolucionirao način na koji obavljamo plaćanja, nudeći neusporedivu praktičnost, sigurnost i privatnost. Iako postoje neka ograničenja i izazovi, prednosti Apple Pay-a čine ga vrijednim alatom u digitalnom dobu. Kako tehnologija nastavlja napredovati, Apple Pay je spreman igrati još značajniju ulogu u oblikovanju budućnosti plaćanja. Bilo da ste tehnološki entuzijast ili netko tko traži učinkovitiji način upravljanja transakcijama, Apple Pay je dokaz transformacijske moći inovacija u financijskom sektoru.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular