PočetnaHardverKomponenteŠto je GDDR7 memorija? Po čemu se ova VRAM tehnologija razlikuje od...

Što je GDDR7 memorija? Po čemu se ova VRAM tehnologija razlikuje od svojih prethodnika?


Što je GDDR7 memorija? To je sljedeća generacija grafičke memorije za grafičke kartice, poput nadolazeće Nvidia Blackwell RTX 50-serije.

Koristit će se u raznim proizvodima tijekom nadolazećih godina, pružajući pritom generacijsku nadogradnju postojećih GDDR6 i GDDR6X rješenja, što će dodatno povećati performanse u igrama i drugim vrstama opterećenja. U nastavku ovoga članka zaronit ćemo malo dublje u to što donosi nova GDDR7 memorija i po čemu će se razlikovati od prethodnih standarda.

 

Glavne razlike između GDDR6 i GDDR7 memorije

Otkako je druga generacija GDDR memorije, odnosno “Graphics Double Data Rate”, predstavljena, obrazac je prilično jasan. Prvi GDDR, bivši DDR SGRAM, izašao je davne 1998. godine, a svakih nekoliko godina stigla je nova iteracija koja se može pohvaliti većim brzinama i propusnošću.

Trenutna generacija GDDR6 izašla 2018. i prvi put je korištena u grafičkim karticama serije Nvidia RTX 20 i AMD RX 5000, počevši s brzinama od 14 GT/s, giga-prijenosi u sekundi ili alternativno Gbps za gigabite u sekundi i na kraju je dostigao 20 GT/S.

Postojala je i GDDR6X memorija, koju je koristila isključivo Nvidia na višim razinama RTX 30- i 40-serije grafičkih kartica, s početnim brzinama od 19 GT/s koje su na kraju dosegle do 23 GT/s.

gddr7 memorija

Potencijalne brzine GDDR7 memorije

GDDR7 će nakon izlaska imati brzine od 32 GT/s, što je za 60% više od najbrže GDDR6 memorije i 33% više od najbrže GDDR6X memorije, iako nijedan proizvod nikada nije koristio brzine od 24 GT/s. Ali to je samo početna brzina.

Micron i Samsung su javno objavili planove za izdavanje GDDR7 s brzinama do 36 GT/s, dok iz SK Hynixa tvrde da će imati brzine do 40 GT/s. To posljednje bi udvostručilo propusnost vrhunskih GDDR6 standarda, no grafičke kartice s takvim brzinama vjerojatno ćemo na tržištu vidjeti iduće godine.

To nije sve. Postoje čak i planovi da GDDR7 dosegne brzine do 48 GT/s, no smatra se da će korisnici ovakve brzine moći vidjeti barem dvije godine nakon što GDDR7 standard izađe na tržište.

 

Hoće li s vremenom na tržište izaći i GDDR7X memorija?

Protekle dvije generacije GDDR-a dobile su i svoje “X” varijante. Točnije, radilo se o GDDR5X i GDDR6X. Obe varijacije osmislio je Micron, u suradnji s Nvidia-om na stvaranju varijante osnovne memorije s još većom propusnošću. GDDR5 dostigao je 9 GT/s u GTX 1060 6GB, dok je GDDR5X došao na 12 GT/s. Slično tome, GDDR6 je dostigao maksimalnu brzinu od 20 GT/s, a GDDR6X je to pogurao na 24 GT/s. To je 33% brže od standardnog modela za GDDR5X i 20% brže od standardnog modela za GDDR6X.

Znači li to da će GDDR7X dosegnuti brzine koje su više od onoga što će u konačnici ponuditi GDDR? Tvrtka Micron dobila je pitanja u vezi ovoga na GTC 2024, no odgovor je bio da se još uvijek ništa službeno po ovom pitanju ne radi. Ovi ima smisla, jer GDDR6X nije izašao sve dok nije izašla druga generacija grafičkih kartica koje koriste GDDR6 standarda.

 

Koji će sve proizvodi koristiti GDDR7 memoriju?

Trenutačno nema službenih informacija o proizvodima koji će koristiti GDDR7. No postoje glasine koje kažu da bi novi Nvidia-ini Blackwell modeli grafičke kartice mogli prvi koristiti novu memoriju. Prvi modeli tih grafičkih kartica trebali bi na tržište izaći u jesen ove godine.

Mislilo se i da će novi AMD-ovi RDNA 4 modeli grafičkih kartica isto tako usvojiti novi tip memorije, no nove informacije ukazuju na to da će i novi RDNA 4 modeli koristiti GDDR6 memoriju.

Što je s Intelovim Battlemage GPU-ima? Oni bi trebali biti namijenjeni širokim masama korisnika, prema predstavnicima Intela, i stoga bi mogli ići i s GDDR6 memorijom. Ili bismo možda mogli vidjeti model više klase s GDDR7, dok će ”mainstream” rješenja koristiti GDDR6 memoriju. Bez obzira na to kako se stvari na kraju krenu odvijati, trenutne glasine sugeriraju da AMD RDNA 4 možda neće izaći sve do iduće godine. Prvotno se vjerovalo da će Battlemage biti isporučen ove godine, no druge glasine govore u prilog tomu da će i Battlemage modeli biti izbačeni negdje iduće godine.

GDDR7 bi se također mogao koristiti na drugim uređajima, posebno s onima koji koriste akceleratore, koji rade na temelju umjetne inteligencije. Vrhunski AI akceleratori koriste HBM tipove memorije; trenutno uglavnom HBM3 i HBM3E, no neki vjeruju da bi i GDDR7 memorija mogla polučiti odlične rezultate i u ovom segmentu.

Tehnički detalji vezani uz GDDR7

Jedna od najvećih promjena koje će doživjeti GDDR7 memorija, odnosit će se na smanjenje tehnologije procesnih čvorova. Micron trenutno koristi najmanji čvor za GDDR6/GDDR6X, i naziva ga 10-nanometarska klasa, no postoje predviđanja da će prijeći na rafinirani i/ili manji čvor s GDDR7. Isto vrijedi i za SK hynix, koji trenutno proizvodi GDDR6 na 21-nanometarskom čvoru i Samsung, koji isto tako koristi 10-nanometarsku klasu za GDDR6.

Trenutna GDDR6 rješenja obično koriste 1,35 V. GDDR7 će to smanjiti na 1,2 V, s potencijalnom verzijom od 1,1 V koja je isto tako u izradi, za niže taktove. Ovo bi trebalo smanjiti zahtjeve za napajanjem pri jednakoj izvedbi, iako veće brzine mogu potpuno poništiti tu prednost.

Najveća temeljna promjena kod GDDR7 odnosi se na to da će koristiti PAM3 signalizaciju, dok GDDR6 koristi NRZ ili ”non return to zero” signalizaciju. S druge strane, GDDR6X koristi PAM4 signalizaciju. PAM3  ili 3-razinska pulsno-amplitudna modulacija, smanjuje energetske zahtjeve u usporedbi s NRZ-om, ali je u isto vrijeme i manje složena za implementaciju od PAM4.

Glasine govore o tome da bismo s vremenom mogli vidjeti memorijske čipove od 24 i 48 GB. GDDR6 isto tako može imati rješenja od 24 GB, iako nijedna tvrtka trenutno nije isporučila proizvod koji koristi takvu konfiguraciju. To znači da se na svako 32-bitno sučelje može staviti 50% više memorije, tako da tipična 128-bitna grafička kartica, na primjer, može imati 12 GB VRAM umjesto samo 8 GB.

Još jedna promjena odnosi se na to da će se 32-bitno GDDR7 memorijsko sučelje djeliti na četiri 8-bitna kanala, što pomaže u lakšem dohvaćanju većih dijelova podataka. Dok je GDDR5 bio ”8n prefetch”, a GDDR6 16n, GDDR7 će imati ”32n prefetch” arhitekturu. Ovako će se moći povlačiti još veće količine podataka iz DRAM, dok  će komponenta i dalje raditi na relativno niskim taktovima.

Piše: Ivan Hečimović


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular