PočetnaSoftverKorisniClaude 3.5 Sonnet, AI alat koji je navodno bolji i od GPT-4o...

Claude 3.5 Sonnet, AI alat koji je navodno bolji i od GPT-4o i od Gemini 1.5 Pro!


Ukratko…

  • Anthropic AI najavio je Claude 3.5, svoju obitelj velikih jezičnih modela sljedeće generacije.
  • Model Claude 3.5 Sonnet srednje razine dostupan je besplatno, dok se veće i manje varijante očekuju se kasnije ove godine.
  • Prema Anthropicovim izračunima, novi model pobjeđuje GPT-4o i Gemini 1.5 Pro u različitim referentnim vrijednostima.
Advertisement

Chat GPT Plus

Anthropic je izdao Claude 3.5 Sonnet, prvi od tri modela u novoj generaciji Claude 3.5 velike jezične obitelji. Prema službenoj objavi Anthropica, novi model “postavlja nova mjerila u industriji” u raznim mjerilima umjetne inteligencije. Konkretno, tvrtka tvrdi da Claude 3.5 Sonnet daje preciznije odgovore od GPT-4o i Gemini 1.5 Pro. Slično ChatGPT-u, Anthropic čini Claude 3.5 Sonnet dostupnim besplatno, iako u ograničenom kapacitetu. Ograničenje nastupa nakon nekoliko odgovora, nakon čega će se od vas tražiti da plaćate 20 USD mjesečno za Pro plan ili pričekate nekoliko sati kako bi se brojač poništio.

Ipak, Claude 3.5 Sonnet može se pohvaliti impresivnim rezultatima u različitim mjerilima poput kodiranja, matematike i razumijevanja na diplomskoj razini; barem prema brojkama koje je izravno podijelio Anthropic. Dok benchmark mjerila, koja je tvrtka sama prijavila, nisu nužno pouzdana, Anthropicov prethodni najbolji model drži korak s većinom konkurencije na ljestvici najboljih modela koji koriste LLM-ove. Novi model također donosi poboljšane mogućnosti u vezi zadataka zaključivanja poput čitanja i tumačenja grafikona. Anthropic tvrdi da Claude 3.5 Sonnet može precizno transkribirati tekst sa slika, i da je točnost toga tako dobra da može konkurirati GPT-4o i Gemini 1.5 Pro.

Claude 3.5 Sonnet nalikuje Googleovom najnovijem LLM-u po tome što model srednje veličine nadmašuje najveću varijantu svog prethodnika. Gemini 1.5 Pro trenutno je najbolji model alata i nadmašuje Gemini 1.0 Ultra. Slično tome, Claude 3.5 Sonnet za sada zauzima prvo mjesto i zamjenjuje Claude 3 Opus, uz pristupačniju cijenu. No, veća “Opus” varijanta Claude 3.5 isto će tako biti objavljena kasnije ove godine, zajedno s manjim i bržim modelom “Haiku”.

Za sada je Anthropic najavio i novu značajku Artifacts koja Claudeu omogućuje generiranje isječaka koda, dokumenata, pa čak i igara u novom prozoru, koji će biti odvojen od sučelja za chat. Iako je ova značajka za sada eksperimentalna, iz tvrtke tvrde da je to temelj “kolaborativnog radnog okruženja”. Anthropic predviđa budućnost u kojoj timovi mogu zajedno raditi na projektima dizajna ili kodiranja u zajedničkom prostoru, što bi trebalo biti slično suradnji u stvarnom vremenu Google dokumenata.

Advertisement

Anthropic je dobio nevjerojatnih 2,75 milijardi dolara od Amazona u posljednjem krugu financiranja, do kojeg je došlo ovog ožujka. Tvrtka je isto tako dobila i obvezu financiranja od 2 milijarde dolara od Googlea, dok je najmanje 500 milijuna dolara do sada isplaćeno. Dakle, iako Claude još nije postao poznat kao ChatGPT, Anthropic je jedan od najvećih konkurenata OpenAI-ja. No, ni Amazon ni Google još nisu krenuli s integracijom Claudea u svoje proizvode.

Piše: Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular