PočetnaSoftverKorisniIma još nade za Windowse 10! Tvrtka 0patch daje 5 godina sigurnosnih...

Ima još nade za Windowse 10! Tvrtka 0patch daje 5 godina sigurnosnih zakrpi


Kako vrijeme prolazi i polako se približavamo 2025. godini, istodobno raste nervoza jer Windowsima 10 dolazi kraj.

Mala utjeha je što već znamo kako će Microsoft omogućiti produženu podršku za Windowse 10 koja će trajati daljnje tri godine nakon listopada 2025., no zasad još uvijek nema objave o cijeni tog paketa za obične korisnike.

Dok mnogi već kalkuliraju ako im se više isplati kupiti novo računalo ili plaćati produženu podršku za Windowse 10, tvrtka 0patch, koja se bavi tehničkom podrškom za softvere, objavila je kako će pružiti 5 godina sigurnosnih zakrpi za Windowse 10.

Čime se bavi tvrtka 0patch?

0patch je tvrtka koja producira minijaturne zakrpe kodova („micropatches“) za računala i druge uređaje širom svijeta s ciljem da se poprave softverske ranjivosti i uklone njihove potencijalne opasnosti.

Ista je tvrtka ovih dana objavila kako korisnicima planira omogućiti preuzimanje sigurnosnih zakrpi za Windowse 10 za daljnjih pet godina nakon završetka Microsoftove podrške.

To znači kako će korisnici dobiti priliku za ostanak na Windowsima 10 bez straha od potencijalnih ugroza ili sigurnosnih propusta.

Rad 0patcha možda je nekim već otprije poznat jer još uvijek ima u ponudi zakrpe za Windowse 7 i u vrijeme završetka Microsoftove podrške za taj operativni sustav tvrtka se odmah uključila i pružila mogućnost produženja njegovog korištenja.

U tehničkom smislu, 0patch već sada može servisirati Windowse 10, no korisnici u ovom trenutku imaju mogućnost besplatne nadogradnje 22H2 verzije te dobivanja ažuriranja. Od listopada 2025. godine ova privilegija prestaje i tada u priču ulazi 0patch.

Kakve zakrpe pruža 0patch?

0patch će korisnicima Windowsa 10 pružiti zakrpe za kritične sigurnosne ranjivosti koje će se otkriti nakon 14. listopada 2025. kad operativni sustav dolazi svom kraju. Ove zakrpe su male i zapravo se radi o uputama za procesor koje se unose i koje započinju s uspostavom raznih oblika procesa povezanih s memorijom računala. Ovakav pristup omogućuje brzu i laku primjenu zakrpi bez dubljeg ulaženja u postavke operativnog sustava. 0patch u ovoj situaciji također može brzo povući zakrpe ako se utvrdi da stvaraju probleme ili nisu adekvatne u određenim segmentima.

Treba reći da ovakva usluga neće biti besplatna. Godišnja pretplata za 0patch ima cijenu od 24.95 eura po računala za individualce ili male tvrtke. Također postoji zasebna pretplata za srednje ili veće tvrtke čija je cijena 34.95 eura po uređaju.

Zasad se još ne zna Microsoftova cijena za obične korisnike, no kod poslovnih korisnika iznosi 61 dolar godišnje po jednom računalu, pa je 0patch ovdje definitivno jeftinija opcija. Pretpostavljamo da će tako biti i kod običnih korisnika, a pogotovo ako se uzme u obzir da za drugu i treću godinu Microsoftove podrške cijena postaje još veća.

Više o podršci 0patcha za Windowse 10 možete naći na ovoj poveznici s njihove službene web stranice.

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular