PočetnaInternetDruštvene mrežeIsplati li se plaćati LinkedIn premium plan?

Isplati li se plaćati LinkedIn premium plan?


LinkedIn, najveća profesionalna mreža na svijetu, nudi niz pretplatničkih planova koji imaju za cilj poboljšati korisničko iskustvo i pružiti dodatne značajke. Te pretplate uključuju LinkedIn Premium Career, LinkedIn Premium Business, LinkedIn Sales Navigator i LinkedIn Recruiter Lite. Svaki od ovih planova osmišljen je kako bi zadovoljio različite profesionalne potrebe, od onih koji traže posao do vlasnika tvrtki, prodajnih profesionalaca i regrutera. U ovom članku ćemo istražiti prednosti i nedostatke LinkedIn pretplate za pojedince, fokusirajući se prvenstveno na najpopularnije individualne planove: LinkedIn Premium Career i LinkedIn Premium Business.

Credit: LinkedIn

Prednosti LinkedIn pretplate

1. Povećana vidljivost profila

Advertisement

Jedna od najznačajnijih prednosti LinkedIn pretplate je povećana vidljivost vašeg profila. Premium članovi pojavljuju se više u rezultatima pretraživanja, što olakšava regruterima, potencijalnim poslodavcima i poslovnim partnerima da vas pronađu. Ova povećana vidljivost može biti ključna za tražitelje posla i profesionalce koji žele proširiti svoju (profesionalnu) mrežu.

2. InMail “krediti”

Korisnici LinkedIn Premium dobivaju određeni broj InMail kredita svakog mjeseca, što im omogućuje slanje poruka osobama koje nisu u njihovoj mreži. Ova značajka je posebno vrijedna za tražitelje posla koji pokušavaju stupiti u kontakt s regruterima, prodajne profesionalce koji žele povezati s potencijalnim klijentima i poduzetnike koji traže nove poslovne prilike.

3. Tko vam je pogledao profil

S LinkedIn pretplatom, dobivate pristup detaljnim uvidima o tome tko je pregledao vaš profil. Ova značajka vam može pomoći identificirati potencijalne poslodavce, klijente ili partnere koji su pokazali interes za vaš profil. Znati tko je pregledao vaš profil također vam omogućuje da se naknadno obratite tim osobama i iskoristite te informacije u svoju korist.

4. Učenje i razvoj

LinkedIn Learning, uključen u Premium pretplatu, pruža pristup velikoj biblioteci online tečajeva koji pokrivaju širok raspon tema. Od “soft” vještina poput vođenja i komunikacije do tehničkih vještina poput programiranja i analize podataka, LinkedIn Learning vam može pomoći da unaprijedite svoje vještine, čineći vas konkurentnijim na tržištu rada.

Advertisement

5. Napredni filtri pretraživanja

Premium pretplatnici imaju pristup naprednim filtrima pretraživanja koji omogućuju preciznije i specifičnije pretrage. Ova značajka je posebno korisna za tražitelje posla i regrutere, omogućujući im da učinkovitije pronađu prave prilike ili kandidate. Napredni filtri mogu uključivati kriterije poput veličine tvrtke, razine senioriteta i godina iskustva.

6. Uvidi u konkurenciju

LinkedIn Premium pruža uvide u druge kandidate za posao, omogućujući vam da vidite kako se uspoređujete s drugim kandidatima u smislu vještina, iskustva i obrazovanja. Ove informacije mogu biti neprocjenjive za prilagođavanje vašeg životopisa i LinkedIn profila kako biste se istaknuli u odnosu na konkurenciju.

7. Otvoreni profil

Premium članovi mogu postaviti svoj profil kao “Otvoreni profil”, što omogućuje bilo kome na LinkedInu da im besplatno pošalje poruku. Ova značajka može povećati vaše mogućnosti umrežavanja i olakšati potencijalnim poslodavcima ili klijentima da vas kontaktiraju.

8. Alati za pripremu za intervjue

LinkedIn Premium Career nudi alate i resurse koji vam pomažu u pripremi za intervjue za posao. To uključuje često postavljana pitanja na intervjuima, savjete kako na njih odgovoriti i mogućnost snimanja i pregleda vaših odgovora u praksi. Ova značajka može povećati vaše samopouzdanje i poboljšati vašu “izvedbu” na stvarnim intervjuima.

Nedostaci LinkedIn pretplate

1. Trošak

Jedan od najznačajnijih nedostataka LinkedIn Premiuma je cijena. LinkedIn Premium Career košta oko 41.31 EUR mjesečno, dok LinkedIn Premium Business stoji 46.86 EUR mjesečno. Ove cijene mogu biti značajna investicija, posebno za pojedince koji još ne vide povrat na svoju investiciju kroz nove poslovne prilike ili ponude za posao.

2. Ograničena učinkovitost InMaila

Iako InMail krediti omogućuju slanje poruka osobama izvan vaše mreže, nema jamstva da će vaše poruke biti pročitane ili da će na njih biti odgovoreno. Mnogi korisnici LinkedIna primaju veliki broj InMail poruka i možda neće prioritizirati one od osoba koje ne poznaju, smanjujući učinkovitost ove značajke.

3. Redundancija s besplatnim značajkama

Neke od značajki koje nudi LinkedIn Premium dostupne su i u besplatnoj verziji, iako u ograničenijem obliku. Na primjer, možete vidjeti ograničen broj pregleda profila i koristiti osnovne filtre pretraživanja bez pretplate. Za neke korisnike ove besplatne značajke mogu biti dovoljne, čineći pretplatu nepotrebnim troškom.

4. Vremenski angažman

Da biste u potpunosti iskoristili prednosti LinkedIn pretplate, korisnici moraju ulagati vrijeme u korištenje značajki platforme. To uključuje redovito ažuriranje profila, povezivanje s kontaktima, sudjelovanje u LinkedIn Learning tečajevima i korištenje naprednih filtera pretraživanja. Za zaposlene profesionalce, pronalazak vremena za potpuno iskorištavanje ovih značajki može biti izazovno, a ponekad i nepotrebno.

5. Nema garancije za rezultate

Unatoč mnogim prednostima LinkedIn pretplate, nema jamstva da će ona dovesti do ponuda za posao, novih klijenata ili poslovnih prilika. Uspjeh na LinkedInu često ovisi o kombinaciji faktora, uključujući kvalitetu vašeg profila, snagu vaše mreže i vašu ukupnu aktivnost na platformi.

6. Prevelika količina informacija

LinkedIn Premium pruža obilje informacija i resursa, što ponekad može biti ‘preplavljujuće’. Korisnici mogu smatrati izazovnim snalaženje među mnoštvom značajki i odlučivanje koje su im najrelevantnije. To može dovesti do nedovoljno iskorištavanja prednosti pretplate.

7. Problemi s privatnosti

Neki korisnici mogu imati zabrinutosti u vezi s privatnošću prilikom korištenja značajki LinkedIn Premium kao što su pregledi profila i “Otvoreni profil”. Znati tko je pregledao vaš profil može biti korisno, ali također znači da i drugi mogu vidjeti kada ste pregledali njihove profile. Osim toga, postavljanje profila na “Otvoreni profil” čini ga dostupnim svima na LinkedInu, što možda neće biti poželjno za sve korisnike.

8. Potencijalna prekomjerna ovisnost

Postoji rizik od prekomjerne ovisnosti o značajkama LinkedIn Premiuma i zanemarivanja drugih vrijednih metoda umrežavanja i traženja posla. Iako je LinkedIn moćan alat, trebao bi se koristiti u kombinaciji s drugim strategijama, kao što je sudjelovanje na industrijskim događajima, pridruživanjem profesionalnim udrugama i korištenjem osobnih veza.

Na kraju, hoće li LinkedIn pretplata biti prava za vas ovisi o vašim individualnim potrebama i ciljevima. Ako aktivno tražite nove poslovne prilike, želite proširiti svoju profesionalnu mrežu ili želite ulagati u svoj osobni razvoj, LinkedIn Premium pretplata može biti vrijedno sredstvo i dobro uložen novac. Međutim, važno je odvagnuti troškove i razmotriti jesu li besplatne značajke LinkedIna možda dovoljne za vaše potrebe. Kao i s bilo kojim profesionalnim alatom, ključ za maksimiziranje njegove vrijednosti leži u tome koliko ga učinkovito koristite.

Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular